Egipat: Morsi osuđen na smrt

Svrgnuti predsednik Egipta Mohamed Morsi osuđen je na smrtnu kaznu zbog bekstva iz zatvora tokom 2011. godine, piše BBC.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2015.

11:26

Default images
Foto: Beta, AP

Morsi je zajedno sa drugim optuženicima pobegao iz zatvora Vadi al-Natrun tokom pobune kojom je zbačen tadašnji predsednik Hosni Mubarak 2011. godine, pri čemu je ubijeno nekoliko policajaca.

Još najmanje 110 ljudi optuženo je za bekstvo iz zatvora pre tri godine, ali su mnogi među njima trenutno u bekstvu.

Sve presude na smrtnu kaznu u Egiptu moraju prvo biti poslate Velikom muftiji da kaže šta misli o njima i da odobrenje. Međutim, na presudu se žalba može podneti i ako Veliki muftija da njegovo odobrenje, ističe BBC.

Morsijeve pristalice su istakle da je slučaj protiv njega politički motivisan, kao i da je to samo pokušaj da se puču da legalna osnova, dok je Morsi odbio autoritet sudova.

Vojska je 2013. godine svrgnula Morsija nakon velikih uličnih protesta protiv Muslimanskog bratstva i njegove vlasti.

Podsećamo, u prvoj presudi koja je protiv njega doneta, Morsi je krajem aprila ove godine osuđen na 20 godina zatvora zbog mučenja i ubistva demonstranata tokom tih protesta.

Donošenje te presude protiv lidera Muslimanske braće, koji je zbačen sa mesta šefa države 2013. godine, emitovana je uživo na nacionalnoj televiziji

U protestima protiv Morsijeve vlasti 2012. godine ubijeno je najmanje deset osoba.

Morsi je bio prvi demokratski izabrani predsednik Egipta. Došao je na vlast nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka i bio je prvi čovek Egipta od 30. juna 2012. do 3. jula 2013. kada je svrgnut pučem.

Na njegovo mesto tada je došao Abdel Fatah el Sisi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: