"Tuzlanska kolona" - 23 godine

Stradanje pripadnika JNA u Tuzli, koje se desilo pre 23 godine, kada su ih iz zasede napale muslimanske snage, obeleženo je na Brčanskoj malti u tom gradu.

Izvor: B92

Petak, 15.05.2015.

16:08

Default images

Okupljanje učesnika skupa na mestu gde su stradali vojnici proteklo je bez incidenata, uz jako policijsko obezbeđenje, prenela je RTRS.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da je na ovom mestu 15. maja 1992. godine ubijeno 59, a ranjena su 44 vojnika samo zato što su bili legalni i legitimni pripadnici tadašnje države. On je podsetio da krizni štab grada Tuzla nije poštovao dogovor o mirnom povlačenju kolone JNA.

Za zločin nad pripadnicima bivše JNA na Brčanskoj malti u Tuzli najodgovorniji je tadašnji tuzlanski najviši politički, vojni i policijski vrh, naveo je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

On je dodao i da zabrinjava to što Tužilaštvo BiH nije preduzelo nijednu radnju da bude procesuiran zločin u predmetu "Tuzlanska kolona".

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić pozvao je političare iz Federacije BiH da omoguće da se ovakvi datumi ubuduće obeležavaju dostojanstveno, bez policijskih kordona, zbog pijeteta prema žrtvama.

Stevandić je istakao da političari u FBiH to treba da učine u ime mira, poštovanja i budućnosti, odnosno da se ugledaju na Republiku Srpsku.

Na Brčanskoj malti položene su bele ruže, zapaljene sveće i služen pomen stradalim vojnicima.

Pomen će takođe biti služen u Bijeljini, odakle su u Tuzlu došli preživeli vojnici, članovi porodica stradalih vojnika JNA, predstavnici udruženja žrtava odbrambeno-otadžbinskog rata i delegacije institucija vlasti Republike Srpske.

Za ovaj zločin u Beogradu je na 12 godina osuđen Ilija Jurišić. Postupak se sada nalazi pred Apelacionim sudom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: