Vozač Hitne na suđenju Mladiću

Svedok odbrane Goran Dragojević opisao je kako je u maju 1992. kao vozač hitne pomoći bio ranjen tokom napada muslimanskih snaga na Prijedor.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.05.2015.

14:11

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Dragojević je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom izjavio da je 30. maja 1992. oko petnaest do pet ujutro iz prijedorske bolnice krenuo vozilom hitne pomoći po nepoznate osobe koje su bile ranjene ispred lokalnog hotela.

Dok se, s upaljenim rotacionim svetlima, u belom mantilu s oznakom Crvenog krsta približavao odredištu, “nepoznate naoružane osobe” otvorile su vatru na svedoka i teško ga ranile. Kako je naveo u pisanoj izjavi, uvedenoj u dokaze, Dragojević je zadobio 32 rane. Potom je bio prebačen na Vojnomedicinsku akademiju u Beograd, gde je na lečenju ostao do 1994.

Pre nego što je bio ranjen, svedok je, kako je rekao, pomagao pretežno muslimanskim civilima da se evakuišu iz sela Kozarac, u kojem je, 24. maja 1992, VRS preduzela akciju protiv muslimanskih snaga. Precizirao je da je evakuisan “veliki broj civila” i da su oni bili prebačeni na fudbalski stadion, u sportsku halu u Prijedoru.

“Bilo je slobodno-svako je mogao ići gde je hteo. Ko je imao prijatelje, išao je kod prijatelja. Ko nije, da li su čekali da idu dalje u Hrvatsku-to vam ne mogu reći”.

Dragojević je sugerisao da su sukobe u Prijedoru počeli naoružani Muslimani, ubistvom jednog policajca, početkom maja, i napadom na vojnike JNA, od kojih su dva ubijena, u selu Hambarine, 22. maja 1992.

Tvrdio je i da je napad, 30, maja, u kojem je bio ranjen planirao muslimanski deo Teritorijalne odbrane, s ciljem da zauzme važne objekte u Prijedoru, ali da to nije uspelo.

Prema optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Prijedor je jedna od opština u kojoj je taj progon imao razmere genocida.

U unakrsnom ispitivanju, tužilac Amir Zec tvrdio je da je “veliki broj civila ubijen u napadu na Hambarine”, a Dragojević je uzvratio da “to nije istina”, odnosno da on nije video ništa slično.

Pošto mu je tužilac predočio da su lekari Muslimani s kojima je radio bili ubijeni u logoru Omarska, svedok je kazao da je, nakon povratka iz Beograda 1994, “čuo da su nastradali”, ali da “ne zna detalje”.

Svedok je kazao i da “ne zna” da su evakuisani Muslimani iz sela oko Prijedora bili zatvarani u logor Keraterm.

Tužilac Zec, predočio je i i dokument po kojem je Dragojević bio mobilisan u VRS, 20. maja 1992, na šta je svedok odgovorio da je to bila “radna obaveza”.

Novog svedoka, Mladićeva odbrana će pred sudije izvesti u ponedeljak, 18. maja. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: