"Žene su ekonomski potencijal SRB"

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je da žene i muškarci u Srbiji moraju biti ravnopravni.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 08.03.2015.

16:05

Default images
Foto: Beta

Ona je izjavila “da jedino merilo uspeha mora biti ideja i predan rad, a ne rodna pripadnost“.

"Imamo hrabre, obrazovane i posvećene žene koje moraju imati pravo na slobodu izbora, jednake uslove i plate za posao koji obavljaju, život bez nasilja i diskriminacije", navodi se u saopštenju potpredsednice Vlade Srbije.

Dodaje se da žene i muškarci u Srbiji moraju imati jednake šanse, kao i da su žene ekonomski i razvojni potencijal države.

"U 2015. godini izmenićemo antidiskriminaciono zakonodavstvo i Zakon o rodnoj ravnopravnosti i nastaviti da radimo na unapređivanju položaja žena u Srbiji i promovisanju principa ravnopravnosti, jer isti uslovi i jednaka prava moraju da važe za sve", navodi se usaopštenju Mihajlovićeve.

Dodaje se da će se Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade, kao i ona lično zalagati za poštovanje Ustava, doslednu primenu zakona i politiku jednakih mogućnosti.

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je na platou kod Kalenić pijace delio ruže damama, rekao ovaj dan treba da bude podsećanje da ženama treba obezbediti bolje mesto u našem društvu i one moraju biti prisutnije u organima upravljanja

On je, kako je rekao, zadovoljan što ovaj dan obeležava na jedan pravi način i poručio je da se o pravima žena ne treba baviti samo 8. marta, već ovaj dan treba da bude podsećanje šta sve treba da uraditi ostalih 364 dana u godini.

BG: Marš zbog degradacije žena

Ženska romska mreža, Mreža Žena protiv nasilja, Mreža Žena u crnom Srbije i Sindikalne sekcije žena organizovale su danas protestni marš povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Aktivistkinja Žena u crnom Staša Zajović rekla je agenciji Beta da je marš organizovan "zbog lošeg položaja žena i degradacije prava žena i onih koji žive od rada".

Marš je počeo u 13.00 na Trgu Republike pod parolom "Marširamo, jer mi nećemo odustati od naših prava i pretvoriti se u podanice".

U Centru za kulturnu dekontaminaciju biće otvorena izložba Istorija ženskog otpora - bod po bod.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: