Završena evakuacija s trajekta

Evakuacija sa zapaljenog trajekta "Norman Atlantik" je završena. Na njemu su ostali samo kapetan i četvorica spasilaca, izjavio je premijer Italije Mateo Renci

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

09:14

Default images

Prema najnovijim podacima, 414 osoba je spašeno, a pronađeno je pet beživotnih tela.

Grčka obalska straža saopštila je da je pet ljudi izgubilo život, među kojima je jedan Grk, koji je u nedelju preminuo kada je upao u vodu dok je pokušavao da uđe u spasilački čamac.

Još četiri žrtve pronađene su danas i okolnosti pod kojima su one izgubile život za sada nisu poznate, navodi AP.

Frans pres izvestio je da je spasilačka operacija u uzburkanom moru bila dramatična i uz složene vremenske uslove - snažan olujni vetar, ogromne talase i oblake dima, a da su u njoj bili angažovani brodovi i helikopteri.

Borbu su vodili timovi iz Grčke, Italije i Albanije čitavu noć, a portparol italijanske mornarice Rikardo Ricoto rekao je da je vreme bilo toliko loše da je bila potrebna vanredna podrška u spasilačkoj operaciji.

Atina je saopštila da je grčka vojska uputila vojni transporter C-130 da bi prevezli Grke koji su izbegli nesreću, a drugi su evakuisani u bolnice blizu grada Leče na jugu Italije.

Među njima su i dvogodišnji švajcarski dečak, njegova četvorogodišnja sestra i njihova majka u sedmom mesecu trudnoće, naveli su italijanski mediji.

Ranije tokom dana očajni putnici upućivali su apele za pomoć mobilnim telefonima.

"Ne mogu da dišem, svi ćemo izgoreti kao pacovi, bože pomozi nam", vikao je jedan od brodskih kuvara u telefonskom pozivu supruzi, preneo je AFP.

"Mokri smo, smrzavamo se i davimo od dima. Ovde su žene, deca i starci", rekao je putnik Jorgos Stilijaras televiziji "Mega", dok je drugi putnik toj TV stanici rekao da im se "obuća topi" zbog temperature vatre.

Brodom "Duh Pireja" (Spirit of Piraeus) za italijansku luku Brindizi bilo je upućeno 49 preživelih.

Italijanske vlasti angažovale su četiri tegljača koja će, kada putnici i posada budu evakuisani, "Norman Atlantik" odvući do Brindizija, navodi AFP.

Tužilaštvo u italijanskoj luci Bari danas je otvorilo krivičnu istragu o tome kako je izbio požar na trajektu.

Tužilaštvo će ispitati da li je nemar doprineo nesreći, a italijanski vlasnik broda insistira na tvrdnji da je plovilo bilo u potpunosti ispravno i da je prošlo 19. decembra tehnički pregled, uključujući i izlaze u slučaju opasnosti.
Foto: Beta/AP
Jedan od preživelih koji je stigao danas u Italiju rekao je da je osoblje bilo potpuno nepripremljeno da se nosi sa situacijom i da organizuje evakuaciju.

Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlašćenjem grčkog trajektnog operatera "Anek Lines" od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: