Ponedeljak, 29.12.2014.

12:43

HR: Odlučuju Sinčićevi glasovi

Izborna trka Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović za šefa države biće grublja u nastavku kampanje. Za pobedu će ključni biti birači Ivana Sinčića.

Izvor: Tanjug

Default images

Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka Zdravko Petak naglašava da Josipović i Grabar Kitarović pred drugi krug (11. janauara) moraju videti na koji način bi svojim političkim predlozima mogli dobiti Sinčićeve glasove, a reč je o odnosu prema, primera radi, bankama i pravosuđu.

Dodao je da mu se čini da će se oboje kandidata u nastavku kampanje dodvoravati biračima, prenosi agencija Hina.

Ni Josipović, ni Grabar Kitarović ne mogu da računaju na glasove apstinenata, već da treba tražiti glasove od ljudi koji su izašli na izbore, upozorava profesor koji smatra da će birači gledati ko može dati naznaku za bolje sutra, pri čemu će pitanje verodostojnosti biti ključno.

Smatra da će borba u nastavku kampanje biti "grublja, žešća i ispod pojasa", a da će rezulata zavisiti i od izlaznosti birača.

Sinčić je, prema Petakovoj oceni ostvario rezultat iznad svih očekivanja, što po njegovom mišljenju predstavlja protestno glasanje i drugačije gledanje na razvoj i tešku socijalnu situaciju.

Međutim, da li će Sinčić nakon ovih izbora potonuti u anonimnost teško je reći jer, smatra profesor, treba videti da li će uspeti da razvije političku bazu koja bi bila važna za parlamentarne izbore.

Politički analitičar Davor Đenero predviđa da će kampanja u drugom krugu biti gora nego do sada.

"Josipović je pokazao da je izrazito nervozan, a sada će postati još nervozniji, stoga će njegova kampanja biti prljavija nego što je bila do sada", mišljenje je Đenera.

Grabar Kitarović, uveren je, neće puno menjati svoju taktiku u kampanji za drugi krug.

"Ona se obraćala biračkom telu centra, slala je izrazito umerene poruke i oslanja se na snažnu infrastrukturu svoje stranke. To se pokazalo kao pobednički scenario", istakao je Gjenero.

Smatra i da Grabar Kitarović ima razloga da "hladi šampanjac", a Josipović da "sprema svoj pisaći sto".

"Josipović nema relevantu prednost i ne može se smatrati pobednikom prvog kruga u pravom smislu reči, pogotovo zato što se spekulisalo u javnosti da li može da ostvari apsolutnu pobedu u prvom krugu. On je izuzetno teško poražen u prvom krugu", naglasio je Đenero.

Ono što je još važno je, dodao je ugledni analitičar, da je Milan Kujundžić pozvao svojih šest odsto glasača da glasaju za Grabar Kitarović, dok je za Sinčićeve glasače procenio da će se naći u apstinenciji u drugom krugu.

Analitičar Boško Picula, pak, ocenjuje da su sada birači Grabar Kitarović "osokoljeni", ali i da će podrška koja će stići od glasača Milana Kujundžića ići HDZ-ovoj kandidatkinji "na ruku".

Iako procenjuje da će u drugom krugu izaći više birača, smatra i da će veći deo onih koji su glasali za Sinčića "ostati kod kuće".

Predviđa da će kampanja u drugom krugu biti oštrija, dinamičnija, ali i fokusiranija, ali se nada se da će se jedna "raspršena kampanja" svesti na ono što je bit izbora - odlučivanje između konkretnih programa.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državne izborne komisije, na osnovu 99,98 odsto obrađenih biračkih mesta, Josipović (SDP) je osvojio 38,46 odsto, Grabar Kitarović (HDZ) 37,22, Sinčić 16,42, odnosno Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) 6,30 procenta birača.

Hrvatski predsednik bira se većinskim izbornim sistemom, odnosno bude izbaran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasali (50 odsto plus jedan glas), a kako se to nije dogodilo, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova, Josipović i Grabar Kitarović, idu u drugi krug - 11. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

12 h

Podeli: