Tirana ne posreduje između BG i PR

Albanija nema pravo glasa u odnosima Srbije i Kosova niti ima bilo kakvu posredničku ulogu, poručeno je na današnjoj debati u Tirani.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.11.2014.

21:18

Default images

Tribina Proces EU integracija i budućnost odnosa Srbije i Albanije održana je u Tirani uz učešće šefice delegacije EU u Tirani Romane Vlahutin.

“"Evropska unija je projekat mira. Ono što je oduvek bilo u središtu EU je mir, zbog čega ne želimo da imamo sukobe u Evropi. Dolazim iz zemlje koja pripada ovom regionu koji otelotvoruje širok spektar kultura i različitosti”", rekla je Romana Vlahutin, bivša savetnica hrvatskog premijera Iva Josipovića, prenosi ATA.

Prema rečima članice spoljnopolitičkog odbora parlamenta Albanije Arta Dade, Albanija i Srbija imaju nespornu ulogu u regionalnoj saradnji, dok je za nedavnu posetu albanskog premijera Edija Rame Srbiji rekla da doprinosi konsolidaciji odnosa dve zemlje koje teže članstvu u EU.

Zamenik šefa spoljnopolitičkog odbora albanskog parlamenta Aldo Bumci ocenio je da je poseta Rame Srbiji bila istorijska samo zbog toga što je bila prva posle 68 godina, kao i da nije postigla svoj cilj.

Govoreći o Kosovu on je istakao da je to “nezavisna država” i da Albanija nema posredničku ulogu između Beograda i Prištine, niti ima pravo glasa u njihovom odnosu, već samo “podržava Kosovo”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: