Četvrtak, 30.10.2014.

15:50

Vlada menja Zakon o notarima

Vlada Srbije usvojila je predloge o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovim izmenama biće omogućeno da, pored javnih beležnika, ugovore o prometu nepokretnosti mogu da sačinjavaju advokati i građani, uz solemnizaciju kog javnog beležnika.

Iz ovoga je izuzeto sačinjavanje ugovora o prometu nepokretnosti za poslovno nesposobna lica, odnosno ta forma ugovora može biti sačinjena jedino u formi javnobeležničkog zapisa, dakle kod javnog beležnika.

U saopštenju Vlade se precizira da se predloženim promenama omogućava da se, pored javno-beležničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sačinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da prođu postupak solemnizacije javnog beležnika kako bi stekli svojstvo javne isprave.

Izmenama Zakona o javnom beležništvu predvidjeno je i rešenje da za javnog beležnika u, na primer Arandjelovcu, može da konkuriše i kandidat koji živi u Beogradu, s tim što je dužan da do dana polaganja zakletve promeni mesto prebivališa u mesto mesto za koje je imenovan za javnog beležnika (Beograd u Arandjelovac).

Pokrenuti Predlog izmena će razmatrati Skupština Srbije, koja treba da ga usvoji, nakon čega će stupiti na pravnu snagu.

Reč je o predlogu izmena koje je prošle sedmice predložio ministar pravde Nikola Selaković advokatima na sastanku u Vladi, a kojima se ukida ekskluzivitet notara za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Advokati, koji su već 50 dana u štrajku u celoj Srbiji, odbili su u ponedeljak predlog Ministarstva za izmene Zakona o javnim beležnicima, jer nisu u skladu za njihovim zahtevima.

Javni beležnici će davati 30 odsto zarade sudovima

Predloženim izmenema Zakona koje je danas usvojila vlada Srbije predvidjen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova.

Prema tom predloženom zakonskom rešenju, javni beležnik je dužan da 30 odsto od naplaćene nagrade za svoje usluge bez PDV-a, plati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od 15 dana od naplate.

Taj iznos se raspodeljuje za tekuće rashode sudova i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, kao i druge rashode i investicije za sudove, u skladu sa zakonom, navodi se u predloženim izmenama u koje je Tanjug imao uvid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: