Četvrtak, 30.10.2014.

15:50

Vlada menja Zakon o notarima

Vlada Srbije usvojila je predloge o izmenama i dopunama Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti.

Izvor: Tanjug

Vlada menja Zakon o notarima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

BUDIMO - LJUDI - POSTUJMO - DRZAVU

pre 9 godina

Vlada je odlucila da jos jednom pruzi ruku Advokatima, tako sto je pokazala dobru volju da im izadje u susret promenom Zakona. Da se precizira da se predlozenim promenama omogucava da se, pored javno-belezničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sacinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da prodju postupak solemnizacije javnog beleznika kako bi stekli svojstvo javne isprave. Ako ni ovo Advokati ne prihvate bice jasno da se radi o politickom i tajkunskom pritisku na vladu Srbije.

Mirko

pre 9 godina

Ovim zakonom je dosta toga učinjeno da se zahtevi advokata zadovolje. Red je da advokati se vrate na posao i prestanu da blokiraju rad državnih organa.

Srbin100%

pre 9 godina

Ovo predstavlja veliki ustupak advokatima,koji i ovako imaju ogromne prihode a porez placaju pausalno...nadam se da je ovo poslednji znak dobre volje drzave i da ce advokatska komora shvatiti da ovo ucenjivanje im ne moze doneti koristi

moć&prihod

pre 9 godina

Advokati su posebna priča i način kako većina njih obavlja i tarifira svoje usluge je čisto bahaćenje. Mislim da je vlada ovim predlogom izmena zakona o notarima ponudila dobar i izbalansiran kompromis u borbi različitih grupa za moć i prihod.

nokia

pre 9 godina

Mislim da je ovo zaista jedan veliki ustupak vlade ka advokatima. Ovqj zakon je jos uvek velika nepoznanica kod nas i trebace vremena da ga prihvatimo i puno izmena da ga uvedemo normalno u sistem, ali je to neminovnost.

LJILJA

pre 9 godina

Ja licno mislim das u notari izmisljeni.Kakva je njihova svrha?Pare od budzeta idu na izmisljena zanimanja.Sve to moze da obavlja pravnik.Zar ne??U pravu je Selakovic.

Petar

pre 9 godina

Notari su novina u našoj zemlji i potrebno je vreme da se uvide svi nedostaci ovakvog rada. Promene zakona treba da doprinesu još efikasnijem radu i država to radi. U svim razvijenijim zemljama Evrope je ovakav siste, većinu poslova građani završavaju kod notara.

Tijana J.

pre 9 godina

Smatram da je Vlada napravila korektan potez ovom izmenom zakona jer ce advokati i dalje moci da sacinjavaju ugovore sto im je bila jedna od primarnih delatnosti, nadam se da ce ovo omoguciti njihov dalji uspesan rad

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Samo zbog izgovorenog veceras na Rts,Seljakovic bi morao biti smenjen jos sutra ujitru.On je rekao da notari sada moraju da placaju 30% od nagrade sudovima? Kako to? Po kom osnovu? Sta je to? Notari nisu sud! Koje su to zarade notara ministre, i zasto oduzimate pravo gradjanima da samostalno sastave ugovor,a taj notar neka overi to kao nekad u sudu sto je bilo,a ako nece, ne mora! Da li vi znate kako je u Nemackoj? Doneses svoj ugovor i notar to samo overi,samo pasosi i platis 10-20 evra maximum? Zasto kod nas ne moze Nemacki zakon,ukljucujuci i cene?! Ministar je bruka i pljackas budzeta !

Ivan grof od Valjeva

pre 9 godina

Ma advokatima nece biti nista dovoljno, jer njih i ne zanima taj zakon, njih zanima da odrade ovaj strajk za Miskovica, a sto nanose stetu drzavi, to ih briga. izbacivanje iz komore tri advokata, sto su hteli da rade, sramno je, blago receno.

Truman

pre 9 godina

Nadam se da će ovom odlukom advokati napokon biti zadovoljni. Stalno se nešto bune, a to je činjenica. Advokati su ti koji koče našu zemlju, tako da bi najbolje bilo da što pre prekinu sa štrajkom i krenu da rade svoj posao.

Aleksandar

pre 9 godina

Da li moze da se objasni botovima, da im je dzabe sto lupaju minuse na komentare zdrave logike?

Gledao sam kraj duela i dovoljno mi je bilo slusajuci bulaznjenja Selakovica.

Da ostavim advokate i njihove probleme, drzava stbara probleme gradjanima. Ovo nista nije dobro za nas. Briga me za advokate.

Stan na Vracaru za 20000 jura? Naravno da moze. Nekome hitno trebaju pare. Mnogo je takvih primera. A jedan od njih je bio u srpskih vladara, gde je porodica prodala stan od skoro 200 kvadrata za 40000 evra, jer su im trebale pare da sturnu iz ove drzave, jer su dobili odlicnu priliku u inostranstvu. Mozda neko ima i 2 stana, pa hoce parama od jednog da restaurira drugi.
Onda prica sa notarima kojima se resavaju problemi prevara (primer - prodaja iste nekretnine raznim licima). To se ne resava tako, nego jedinstvenom bazom podataka.
Pa onda ugovor da mi neko drugi sacinjava? Izvinite to mogu i ja da uradim, a onda proverite u bazi da li slucajno nisam nacinio i sa nekim drugim ugovor, a moze da steti licima sa kojima sa sacinio.
Da placam sad ovom, pa onom i trecem da mi lupi pecat, pravi nepotrebne troskove gradjanima.

Naravno da ce Selakovic braniti zakon, jer su ga oni sacinjavali i usvajali.

Gde ste vi videli da se drzavni aparat izvinjava zbog greske?
Cak i za gresku na licnoj karti, moras ponovo da placas za novu da bi ti izdali pravilnu.

Ovo sve sto rade nije normalno, suludo je i steti gradjanima. Narod ce to uvideti, a onda ponovo demonstracije, strajkovi i sve ostalo u paketu.

Ivana

pre 9 godina

Trenutno me je uzasno sramota sto sam clan SNS-a i sto je ministar pravde moj partijski kolega. On je veceras pokazao elementarno nepoznavanje prava i ogromnu kolicinu sujete, kao da se od njega licno nesto trazi, pa on ne da, a ne od drzave koja pripada narodu. Bruka i sramota!!!

bezimena

pre 9 godina

Meni nije jasno kako su notarima "zakonom" data ovolika ovlašćenja, iako oni NISU ustavna kategorija, dok je advokatima suženo polje rada koje je upravo Ustavom definisano!?

Ako dobro shvatam, prvo je morao biti promenjen Ustav, pa tek potom da se donese tj. primenjuje Zakon o javnim beležnicima?

Molim nekog od advokata da mi ovo pojasni!

Manfred Mane

pre 9 godina

1.-Ministar Selakovic treba da bude smenjen i pred sud casti izveden,jer je studentu oteo i bacio vodu u smece,jer je iz hrvatske fabrike...taj radikalski fasizam,zbog ceka smo na.ebali za sva vremena,MORA DA SE KAZNI!To nije srpski,TO JE IDIOTSKI POTEZ!
2.-zasto 15 dana da se ceka da notar uplati sudu 30%,kada je dovoljno 72 SATA,i krace...dakle ako je u petak naplatio,u ponedeljak uplata 30% .
Kada je to rok za uvoznike stranom proizvodjacu,i za daleko vece iznose,zasto 15 dana???
SRBIJA JE STALNO NA ODLOZENO!

Djordje Vajfert

pre 9 godina

Hajde za momenat da ostavimo advokate po strani. Ko razume problem i sta oni traze znace da su 100% u pravu.
Ja ne mogu da se nacudim tom predlogu promene Zakona o notarima: 30% zarade ide drzavi (unapredjenje suda)! Da li jasno razumete OVO?
Ovo je tako jasan DOKAZ da su Ministarstvo pravde i Notari u krajnje sumnjivom dogovoru (od prvog dana)!
Da su sadasnji Notari casni u svojoj struci oni bi sutra vec morali da budu na ulici u STRAJKU!
Zamislite da automehanicari moradu da daju 30% GSP za unapredjenje saobracaja. Ili da zidari daju 30% svoje zarade Ministarstvu gradjevinarstva i puteva!
Pa oni bi sutra bili na ulicama i to opravdano.
Ako se Notari ne bune za tih 30% onda je jasno da su njihove tarife enormno visoke. Ko to moze da da 30% i da normalno zivi. Samo onaj ko je to ranije nadzidao (ugradio) u cenu usluga.
Tako je to u Srbiji kada se nekompetentni bave kompetentnim poslovima. A usput su i narcisoidni i neopisivo drski i bezobrazni. Zemljo otvori se!

marko

pre 9 godina

Сад тек видим да су напредњаци у праву кад кажу да не запошљавају своје страначке припаднике, они их у ствари солемнизују.

slobinator

pre 9 godina

(Miloš, 30. oktobar 2014 19:44)
prema nekim procenama notari bi mogli da imaju mesečni prihod od 10 hiljada evra.privatni izvršitelji možda i duplo više.mi sirotinja raja koji kopamo u rudniku zvani osnovni sud posle najnovijih smanjenja jedva da ćemo imati 30 hiljada dinara,a radimo i znamo sto puta više od tih parazita

Aleksandar

pre 9 godina

Ja hocu da sastavljam ugovor, a ne neko trece lice. Nismo debili. Ugovor izmedju dva lica je svetinja. Ako ja zelim da stavim to i to na ugovor, necu da mi nesto dopunjuje ili oduzma neko drugi. Ako hocu da se konsultujem, tu je internet sa zakonima ili u krajnjem slucaju da vidim sa advokatom. Ali, ako napisem ugovor da cu dati to i to u slucaju toga i toga, sta ima da mi se mesa neko drugi. Sa tim lepo odem u sud i on ga overi.
Opet izmisljate debilijadu. Ovo treba spreciti.

bezimena

pre 9 godina

....Sramota je sta radi ova snsova osmanlijska vlast.Nista ne umeju, nesposobni su totalno.
(Bojan, 30. oktobar 2014 19:22)

Mislim da svi mi, kada to kažemo, debelo grešimo.

Zna crno - crvena koalicija odlično šta bi bilo dobro za gradjane i zemlju, ali to ne bi valjalo njima. Pa nisu se oni za vlast grčevito i očajnički, ne birajući sredstva, borili zbog nas, već da nadoknade sebi ono što su propustili 1998. - 2000.g. Shvatili su da Srbija zaista ide ka EU, i da im je ovo zadnja prilika da se nalapaju, što i rade već 2,5 godine punom parom, u tri smene!

Komša

pre 9 godina

Kakvih crnih 30%.Da proslede sudovima 95% taksi a ostalo da je njihov profit (ma koji moraju da plate porez).Verujte da će tako zaradjivati od 1000 do 5000 evra mesečno i biti gospoda.
Saglasnost da dete može u inostranstvo da se plaća kao i do sada 480 dinara a ne klepet po ušima -4500 dinara.Za 40evra mogu detetu da doplatm dan za letovanje u doobrom hotelu ili da mu kupim patike ,sigurno ih notaru dati neću jer je to bezobrazluk.
Češki model ? Šta mu fali?
Ne zaboraviti da ta "nagrada" pripada budžetu i da to mora nekako da se nadoknadi (opet gradjani kroz porez).

paor

pre 9 godina

Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli! (Calculator, 30. oktobar 2014 18:11)

Da objasnim; seljak sam i godinama sam prodavao i kupovao nekretnine s tim sto sam sam znao i ugovor da napisem i u sudu overim potpis. I da znas da su mi sve i jedan moj licno napisani ugovor proknjizeni u zemljisne knjige u Zemljisno knjiznom uredu (Gruntovnici). Toliko o znanju ili neznanju sastavljanja ugovora. Jos nesto: nikada, a godine su prosle, nisam imao bilo kakav sudski spor na osnovu napisanih ugovora. Sada kada vidim da nam zakon oduzima pravo da sami ako znamo kupiti i prodati napisemo ugovor i to onakav kako se dve strane dogovore onda vidim da mi takav zakon precutno oduzima poslovnu sposobnost.

Tomica Pantinac

pre 9 godina

Advokati su započeli jednu bitku za spašavanje dostojanstva naroda i svih normalnih ljudi od drske i nadobudne pošasti zvana SNS.
Narod treba da ustane i odbrani advokate i sebe od gadosti i laži Selakovića.

alek

pre 9 godina

Ne razumem.
Menjaju zakon na zahtev advokata koji su, citiram: "... placeni od Miskovica, tajkuna...." bla, bla, bla..... Niko nije jaci od drzave....

Advokati vs Selakovic - iz keca u kec.
Cestitam!

gradjanin

pre 9 godina

Pa, ako bas hocete o ovoj temi da pisete, bolje bi vam bilo da istrazite koliko je svaki od notara imao prometa i zarade u prethodna dva meseca. To se vrlo lako moze izracunati na osnovu zvanicno dostupnih podataka o obracunatom i prijavljenom PDV-u. Cifre su frapantne i mere se od nekoliko desetina do stotina hiljada eura po notaru mesecno. Jasno je da za par meseci postaju devizni milioneri. Ako se vec pisalo o tome kako su deljene licence, ocigledno je da se mora izdvojiti tal, kome, koliko? Najbolje primer vam je onaj poslanik iz Vojvodine, koji menja dres za notarsku licencu.

Biciklista

pre 9 godina

@ Pero Pikulic. Lepo je pisati po naredbi stranke. Velika vecina advokata zivi ko obican narod plus ova notarska glupost od zakona. Sram da vas bude. Kukate na advokate a kad van notari oderu kozu sa ledja onda je ok. Izvinite ja da napisem ugovor znam i sam ne treba mi solemnizacija ( svecana forma) vec obicna overa istog i potpisa ugovorenih stranaka. Hocu sam da brinem o svojim interesima a ne notar, hocu platim sudsku taksu koja je daleko manja nego notar. Podrska advokatima. Smena ministra zbog monopola notara!!!!

Bojan

pre 9 godina

Sramota je da se narodu uvode novi nameti, ne razumem zasto jednostavno overa ugovora koji sacini advokat ne overi sudski beleznik, koji vec radi u sudu, naknadu uzme sud tj. drzava.Ovako se zaposljavaju nova lica koja uzimaju harac i stavljaju u svoje dzepove, a sve to na racun sudova, advokata i gadjana Srbije.Sramota je sta radi ova snsova osmanlijska vlast.Nista ne umeju, nesposobni su totalno.

sergio

pre 9 godina

1. Ne solemnizaciji notara (nepotrebna i skupa birokratija)
2. 70% u Budzet a 30% beleznicaru
3. Da se vrati SUDSKA OVERA
4. Ostavka ministra Pravde i direktora Zakonodavstva Vlade (zbog neustavnosti zakona)
5. Umanjenje svih TAKSI

marko

pre 9 godina

ovaj napaćeni narod nije zaslužio ovaj cirkus! vlada ide iz glupljeg u gluplje. promene koje je usvojila su kozmetičke a ne suštinske. a još su potkaceni i notari da bez osnova uplaćuju deo svoje zarade u svrhu poboljšanja rada suda čiji nisu sastavni deo! ? sad c još i notari u strajk!

Jovan Mitrović

pre 9 godina

Gospodo advokati, sve ove dane Vašeg štrajka, zdušno sam Vas podržavao i bio na Vašoj strani i to kao sasvim običan građanin, a sada Vas molim, kao isti taj građanin, ne pristajte na ovu prevaru osionog ministra pravde. Sada Vi stanite iza građana i branite njihovo pravo da i oni pišu Ugovore. Notar, notira, overava, ne piše, ne sastavlja. Izborite se da i Sudovi mogu da overavaju Ugovore, ne samo notari, pa neka građani biraju gde će to raditi. Ne pristajte na ovu prevaru mafijaša iz Vlade i njihovih poslušnika.

Hallo, Bing

pre 9 godina

Pih, pa notarska tarifa za solemnizaciju košta SAMO 60% od njihove pune tarife. Džaba. Pa notarima su i do danas advokati donosili već napisane ugovore koji su ovi samo prepisivali jer ili ne znaju ili nemaju vremena. Rešenje: samo legalizacija, dakle, samo notarska overa + sudska taksa kao do 1.09. + notarska tarifa kao u Holandiji: NEMA TARIFE VEĆ SLOBODNA POGODBA, a konkurencija je čudo. Napominjem da tamo ima notara više nego coffee-shopova. ADVOKATI SU U PRAVU!

Badžo

pre 9 godina

@Calculator Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli!


Kako si to sabrao, Boga ti? Advokati su i odbili podelu monopola sa notarima i između ostalog zbog toga i trpe.

Miloš

pre 9 godina

"Predloženim izmenema Zakona koje je danas usvojila vlada Srbije predvidjen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova."

Kakav ste bre to zlatni rudnik napravili za svoje kadrove kada možete da im bez problema uzmete 30% prihoda (ne dobiti, prihoda!) i da ste nastave po starom...

KrvnoZrnce

pre 9 godina

notari = lopovi Poklon 25 ARI (ne hektara) zemlje kosta 200e i to samo notaru u Sapcu, na to treba da dodje harac drzavi .... i da mi neko opet kaze zavrsi to sada, nije skupo ...

Calculator

pre 9 godina

Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli!

Petar

pre 9 godina

Zasto advokati ne koriste fiskalnu kasu...a notari izdaju fiskalni racun.
Ali su i usluge notara previsoke....
Mnogo toga ovde nije jasno...
Ceh placamo mi..obicni gradjani.
Dokle tako...

jeca

pre 9 godina

Za one koji ne razumeju - advokati NISU ovo tražili. Tražili su da SVAKO može da sačini Ugovor, a da ga notar samo overi (kao što je bilo u Sudu). I ovim se nije izaslo u susret advokatima (a još manje gradjanima) i sustinski ne znači baš ništa - opet se završava priča na istom - ogromna naknada za solemnizaciju notaru, umesto pristojne naknade za overu potpisa.

seljak e

pre 9 godina

Dobro to, nego koliko ce promena da nam uzme iz dzepova. Svaki novi naprednjacki zakon je udar na standard ljudi i novo otimanje para od gradjana. Zato, jos jednom pitam, koliko cete nam para sada oteti?

sasa s

pre 9 godina

foliranja ministra! advokati izmedju ostalog traze i njegovu ostavku, jer em je nesposoban i nestrucan, em je ceo ovaj zakon o notarima izuzetno nepovoljan (skup!!!) za gradjane. u sudu sam overavao saglasnosti za 360 din, u opstini za 500, a kod notara 20 puta skuplje. ma nemoj! bas me briga i za ministra i za advokate, tu se svako bije za svoju pozadinu. to je ono sto propustate da vidite svi, bili botovi ili ne, sve ce biti skuplje 20 puta, nama svima! i u tom smislu treba da podrzimo advokate. sta je falilo do sada? standardizacija sa EU? koga briga! pa i u EU su overe jeftinije nego po ovom novom zakonu. ajde malo razmiljanja! zabole me sto je on premijerov covek-ovaj zakon je nepovoljan za gradjane, pa pravila ga i njegova ili moja mama! aman!!!

Adv

pre 9 godina

Nije šija nego vrat, menja ga tako da će sad notar morati da odobri ugovor koji ste sami napisali, ili vaš advokat a posle da ga overi. Nastavljamo sa protestom.

darko

pre 9 godina

zasto ovi notari ne bi radili kao i svuda u svetu.Komsija i ja se dogovorimo kako ja njemu prodajem moju zemlju a on nam to samo overi.Ne trebaju mi ni advokat ni notar da mi taj ugovor sastave to cemo komsija i ja,pa cemo i ustedeti pare.A notar nek overi svojim pecatom kao znak da je to sporazum dve strane dobrovoljan i naplati taksu.
Ali realno a ne destine i stotine hiljade dinara vec razumne.

volk

pre 9 godina

Nemam ništa protiv advokata niti notara, pa čak nemam ništa lično ni protiv ove nesposobne vlasti.
Imam puno toga protiv ovog sistema u kojem se pravi povlašteni sloj ljudi.
Zašto ne bi svako ko završi pravni fakultet mogao položiti i ispit za notara pa da bude konkurencija na tržištu.Pa ko nudi bolje uslove ili cene za svoje potencijalne kupce taj će najbolje i raditi.
Svako ko završi školu za kuvara, inženjera, zavarivače, lekara, itd može biti to zašta se školovao. Zašto samo broj notara mora biti tačno određen.
Pa čak i predsednik vlade može postati svako. Učlani se čovek lepo u stranku(udruženi zločinački poduhvat) i napreduje , bori se za položaj, status i jednog dana može postati čak i premijer.
Samo notar ne može biti svako???

Nostradamus....

pre 9 godina

ne solemnizacija....ne..!!! nego legalizacija ..tj.overa potpisa advokatskog ili drugog ugovora....samo to prihvatamo..!!! ponovo nas prave ludima...oborićemo vladu.....

...Evrići...

pre 9 godina

Sve dok advokati smeju da svoje usluge gradjanima naplate u Evrima, ja sam na strani ministra, iako mislim da u njegom radu ima dosta propusta.

Boli me uvo i za advokate i notare već

pre 9 godina

"A da li ce tarife da ostanu iste niko ne pominje. Naprave malo cirkus pa dele tal. Lepo su se macani dosetili da vukovi budu siti a ovce na broju(doduse sve manje).
(sebastian, 30. oktobar 2014 16:48)"

I jedni i drugi uzimaju prevelike novce za svoje usluge plus državne takse.
Hoćemo niže cene!!!

zoran

pre 9 godina

Cestitam advokatima na pobedi protiv naprednog ministra Selakovica!
Nadam se da ce i zdravstveni radnici da ostvare svoje legitimne zahteve.
Samo napred!

Kolega

pre 9 godina

Advokati, kad se vec proglasavaju zastitnicima prava gradjana (sto i treba da budu), ne bi smeli da odustanu i da prihvate polovicna resenja i dvesta grama umesto kilo.
Zahtev za smenom tog smesnog ministra ne treba povlaciti, nezavisno od drugih zahteva, covek se toliko obrukao u poslednjih mesec dana da ne bi opstao na tom mestu, verovatno, ni u Somalijskoj vladi. Profesori sa pravnog treba da se stide sto nusu javno trazili smenu tog Selakovica vec cute i gkedaju kako ih ponizava jedan diletant.

bezimena

pre 9 godina

"Reč je o predlogu izmena koje je prošle sedmice predložio ministar pravde....".

Obzirom da se ne radi o predlogu koji je bio rezultat dogovora sa advokatima tj. sa STRUKOM, ne bih rekla da će ovo valjati za gradjane, tim pre što se enormne notarske tarife i takse uopšte ne spominju!

Podrška advokatima!

Solemnizacija

pre 9 godina

A jel' može neko da prevede ovo na SRPSKI jezik (namerno velikim slovima)?
Ma kad bolje razmislim nije ni bitno - Bitno je da nas oderete po bilo kom osnovu...

Pošteno

pre 9 godina

Pošteno bi bilo da se sada na sajtu mionistarstva pravde pojavi cena solemnizacije i sa druge strana iznos takse za overu ugovora o sudu,dok je to još moglo. Ovo iz razloga što se na sajtu pojavila cena notara i cena advokatskih usluga.Pri tome nije bilo napomene da po advokatskoj tarifi usluge se mogu naplatiti i po ceni od 50 procenata.Napominjem da je javna isprava oboriv dokaz o čemu ministar ne govori.Baš je čudan u poslednje vreme,prv mu je čudan odnos prema notarima,drugo ne može niko da se ne začudi što je jedan takav pravednik popustio pod pritiskom ,,miškovićevih'' advokata.

petar

pre 9 godina

Da li je moguce da iko u ovoj drzavi veruje u dobre namere vlasti, ko god predstavljao vlast?
Ministar pravde je covek bez polozenog pravosudnog ispita, inace asistent na vrlo bitnom predmetu zvanom "Istorija prava ", i sad on uci advokate kako i sta treba.
Ministre, drzavna politika se ne vodi na Pink televiziji, a narodu ce jednom dosaditi prica o tajkunima na koje se pozivate svaki put kad nemate pojma sta da kazete jer ste neznalica i neprofesionalan kadar...
Demagogija stop, a divim se narodu koji dozvoljava da mu u 21. veku neko uskracuje slobodu informisanja, govora i medija i svesno nas sve pravi budalama.
Pogledajte tarife javnih beleznika i sve ce vam biti jasno, gde odlaze smanjene plate i penzije.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Ljudi traze da svako moze da sastavi ugovor,a da notar to samo overi uz simbolicnu taxu.
Umesto suda da overi notar sto je i izvorni posao notara.
Bas kao sto je svuda u Evropi!
Ovim Seljakovic nista ne menja.
Totalno je nerazuman covek, a ima tek 30 ak godina i nema nikakvog iskustva,ni zivotnog,ni strucnog.
Sta on misli, i gde ce on kad izgubi vlast?
Kome ce smeti da pogleda u oci posle ovoga sto radi 2 meseca?

srba_advokat_iza_coska

pre 9 godina

Da se uvede da se pola tarife plati advokatu a pola notaru ako je ugovor pravio advokat, a ako nije, onda da se puna cena plati notaru. Onda da advokati daju popust onima koji su podrzavali protest advokata, a da ne daju popust onima koji su bili protiv protesta advokata.

Ko sisa stranke, ovce su ionako za sisanje.

Ocekujem da od botova dobijem milion pluseva.

Sokolac

pre 9 godina

Pre izvesnog vremana glavni razlog štrajka advokata bio je opravo zakon o notarima.Sada kada je vlada pristala da se ovaj zakon promeni , advokati i dalje štrajkuju.Šta je sada po sredi.

Lucy Lu

pre 9 godina

Znaci da svaki sudija u ovoj drzavi moze da sudi i donese presudu koja je obavezujuca i koja se moze izvrsiti i mora postovati ali kada sudija po ovim "pametnim" izmenama zeli za sebe licno da sacini ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, onda mora da dobije befel od tamo nekog notara /citaj doskorasnjeg strucnog saradnika u sudu ili direktora Centra za soc rad koje je postavio Ministar/da je sve po zakonu.Pa u kojoj drzavi na svetu to ima?.Stop degradaciji pravne struke i podjarmljivanju pravosudja.

Veliki brat

pre 9 godina

Nije šija nego vrat.

Ovim je dozvoljeno samo da ugovor mogu sačinjavati i sami ili kod advokata, ali opet taj ugovor moraju odneti kod notara, a cenovnik će verovatno ostati isti, tako da...

I još ministar juče nešto priča i objašnjava na TV, zapenio toliko da bi prebio sve one koji ne podržavaju mišljenje, samo kad bi to kod nas bilo legalno i kad bi fizički mogao to da uradi.

Toliko osionosti i samonabeđenosti da je u pravu nema čak ni A.V., a ovog treba što pre vratiti negde gde mu je mesto, samo da ne sedi u ministarstvu.

sebastian

pre 9 godina

A da li ce tarife da ostanu iste niko ne pominje. Naprave malo cirkus pa dele tal. Lepo su se macani dosetili da vukovi budu siti a ovce na broju(doduse sve manje).

Badžo

pre 9 godina

Ministre, a šta da rade građani koji sami umeju sastaviti ugovor? Advokati su vam lepo rekli da predlog ne mogu prihvatiti jer nije u interesu građana. Ne trpajte nas u isti koš sa javnim beležnicima.

kraja

pre 9 godina

...odlicno, izmirice notare i advokate tako sto ce stranke placati nadoknade i jednima i drugima...!!!
...vidim da je u hrvatskopj slicno i da je narod pobesneo zbog toga...
...iznos takse iznenada uvecan mnogostruko...

Davanje strankama

pre 9 godina

A zakon o povecanju davanja politickim strankama od 2011 do danas nije mogao da se promeni?

Izgleda da ce moci sve, kad izadjemo na ulice...

Davanje strankama

pre 9 godina

A zakon o povecanju davanja politickim strankama od 2011 do danas nije mogao da se promeni?

Izgleda da ce moci sve, kad izadjemo na ulice...

Badžo

pre 9 godina

Ministre, a šta da rade građani koji sami umeju sastaviti ugovor? Advokati su vam lepo rekli da predlog ne mogu prihvatiti jer nije u interesu građana. Ne trpajte nas u isti koš sa javnim beležnicima.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Ljudi traze da svako moze da sastavi ugovor,a da notar to samo overi uz simbolicnu taxu.
Umesto suda da overi notar sto je i izvorni posao notara.
Bas kao sto je svuda u Evropi!
Ovim Seljakovic nista ne menja.
Totalno je nerazuman covek, a ima tek 30 ak godina i nema nikakvog iskustva,ni zivotnog,ni strucnog.
Sta on misli, i gde ce on kad izgubi vlast?
Kome ce smeti da pogleda u oci posle ovoga sto radi 2 meseca?

Veliki brat

pre 9 godina

Nije šija nego vrat.

Ovim je dozvoljeno samo da ugovor mogu sačinjavati i sami ili kod advokata, ali opet taj ugovor moraju odneti kod notara, a cenovnik će verovatno ostati isti, tako da...

I još ministar juče nešto priča i objašnjava na TV, zapenio toliko da bi prebio sve one koji ne podržavaju mišljenje, samo kad bi to kod nas bilo legalno i kad bi fizički mogao to da uradi.

Toliko osionosti i samonabeđenosti da je u pravu nema čak ni A.V., a ovog treba što pre vratiti negde gde mu je mesto, samo da ne sedi u ministarstvu.

Sokolac

pre 9 godina

Pre izvesnog vremana glavni razlog štrajka advokata bio je opravo zakon o notarima.Sada kada je vlada pristala da se ovaj zakon promeni , advokati i dalje štrajkuju.Šta je sada po sredi.

Lucy Lu

pre 9 godina

Znaci da svaki sudija u ovoj drzavi moze da sudi i donese presudu koja je obavezujuca i koja se moze izvrsiti i mora postovati ali kada sudija po ovim "pametnim" izmenama zeli za sebe licno da sacini ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, onda mora da dobije befel od tamo nekog notara /citaj doskorasnjeg strucnog saradnika u sudu ili direktora Centra za soc rad koje je postavio Ministar/da je sve po zakonu.Pa u kojoj drzavi na svetu to ima?.Stop degradaciji pravne struke i podjarmljivanju pravosudja.

Pošteno

pre 9 godina

Pošteno bi bilo da se sada na sajtu mionistarstva pravde pojavi cena solemnizacije i sa druge strana iznos takse za overu ugovora o sudu,dok je to još moglo. Ovo iz razloga što se na sajtu pojavila cena notara i cena advokatskih usluga.Pri tome nije bilo napomene da po advokatskoj tarifi usluge se mogu naplatiti i po ceni od 50 procenata.Napominjem da je javna isprava oboriv dokaz o čemu ministar ne govori.Baš je čudan u poslednje vreme,prv mu je čudan odnos prema notarima,drugo ne može niko da se ne začudi što je jedan takav pravednik popustio pod pritiskom ,,miškovićevih'' advokata.

...Evrići...

pre 9 godina

Sve dok advokati smeju da svoje usluge gradjanima naplate u Evrima, ja sam na strani ministra, iako mislim da u njegom radu ima dosta propusta.

kraja

pre 9 godina

...odlicno, izmirice notare i advokate tako sto ce stranke placati nadoknade i jednima i drugima...!!!
...vidim da je u hrvatskopj slicno i da je narod pobesneo zbog toga...
...iznos takse iznenada uvecan mnogostruko...

Adv

pre 9 godina

Nije šija nego vrat, menja ga tako da će sad notar morati da odobri ugovor koji ste sami napisali, ili vaš advokat a posle da ga overi. Nastavljamo sa protestom.

sasa s

pre 9 godina

foliranja ministra! advokati izmedju ostalog traze i njegovu ostavku, jer em je nesposoban i nestrucan, em je ceo ovaj zakon o notarima izuzetno nepovoljan (skup!!!) za gradjane. u sudu sam overavao saglasnosti za 360 din, u opstini za 500, a kod notara 20 puta skuplje. ma nemoj! bas me briga i za ministra i za advokate, tu se svako bije za svoju pozadinu. to je ono sto propustate da vidite svi, bili botovi ili ne, sve ce biti skuplje 20 puta, nama svima! i u tom smislu treba da podrzimo advokate. sta je falilo do sada? standardizacija sa EU? koga briga! pa i u EU su overe jeftinije nego po ovom novom zakonu. ajde malo razmiljanja! zabole me sto je on premijerov covek-ovaj zakon je nepovoljan za gradjane, pa pravila ga i njegova ili moja mama! aman!!!

Boli me uvo i za advokate i notare već

pre 9 godina

"A da li ce tarife da ostanu iste niko ne pominje. Naprave malo cirkus pa dele tal. Lepo su se macani dosetili da vukovi budu siti a ovce na broju(doduse sve manje).
(sebastian, 30. oktobar 2014 16:48)"

I jedni i drugi uzimaju prevelike novce za svoje usluge plus državne takse.
Hoćemo niže cene!!!

Solemnizacija

pre 9 godina

A jel' može neko da prevede ovo na SRPSKI jezik (namerno velikim slovima)?
Ma kad bolje razmislim nije ni bitno - Bitno je da nas oderete po bilo kom osnovu...

sebastian

pre 9 godina

A da li ce tarife da ostanu iste niko ne pominje. Naprave malo cirkus pa dele tal. Lepo su se macani dosetili da vukovi budu siti a ovce na broju(doduse sve manje).

Kolega

pre 9 godina

Advokati, kad se vec proglasavaju zastitnicima prava gradjana (sto i treba da budu), ne bi smeli da odustanu i da prihvate polovicna resenja i dvesta grama umesto kilo.
Zahtev za smenom tog smesnog ministra ne treba povlaciti, nezavisno od drugih zahteva, covek se toliko obrukao u poslednjih mesec dana da ne bi opstao na tom mestu, verovatno, ni u Somalijskoj vladi. Profesori sa pravnog treba da se stide sto nusu javno trazili smenu tog Selakovica vec cute i gkedaju kako ih ponizava jedan diletant.

petar

pre 9 godina

Da li je moguce da iko u ovoj drzavi veruje u dobre namere vlasti, ko god predstavljao vlast?
Ministar pravde je covek bez polozenog pravosudnog ispita, inace asistent na vrlo bitnom predmetu zvanom "Istorija prava ", i sad on uci advokate kako i sta treba.
Ministre, drzavna politika se ne vodi na Pink televiziji, a narodu ce jednom dosaditi prica o tajkunima na koje se pozivate svaki put kad nemate pojma sta da kazete jer ste neznalica i neprofesionalan kadar...
Demagogija stop, a divim se narodu koji dozvoljava da mu u 21. veku neko uskracuje slobodu informisanja, govora i medija i svesno nas sve pravi budalama.
Pogledajte tarife javnih beleznika i sve ce vam biti jasno, gde odlaze smanjene plate i penzije.

zoran

pre 9 godina

Cestitam advokatima na pobedi protiv naprednog ministra Selakovica!
Nadam se da ce i zdravstveni radnici da ostvare svoje legitimne zahteve.
Samo napred!

volk

pre 9 godina

Nemam ništa protiv advokata niti notara, pa čak nemam ništa lično ni protiv ove nesposobne vlasti.
Imam puno toga protiv ovog sistema u kojem se pravi povlašteni sloj ljudi.
Zašto ne bi svako ko završi pravni fakultet mogao položiti i ispit za notara pa da bude konkurencija na tržištu.Pa ko nudi bolje uslove ili cene za svoje potencijalne kupce taj će najbolje i raditi.
Svako ko završi školu za kuvara, inženjera, zavarivače, lekara, itd može biti to zašta se školovao. Zašto samo broj notara mora biti tačno određen.
Pa čak i predsednik vlade može postati svako. Učlani se čovek lepo u stranku(udruženi zločinački poduhvat) i napreduje , bori se za položaj, status i jednog dana može postati čak i premijer.
Samo notar ne može biti svako???

Nostradamus....

pre 9 godina

ne solemnizacija....ne..!!! nego legalizacija ..tj.overa potpisa advokatskog ili drugog ugovora....samo to prihvatamo..!!! ponovo nas prave ludima...oborićemo vladu.....

bezimena

pre 9 godina

"Reč je o predlogu izmena koje je prošle sedmice predložio ministar pravde....".

Obzirom da se ne radi o predlogu koji je bio rezultat dogovora sa advokatima tj. sa STRUKOM, ne bih rekla da će ovo valjati za gradjane, tim pre što se enormne notarske tarife i takse uopšte ne spominju!

Podrška advokatima!

KrvnoZrnce

pre 9 godina

notari = lopovi Poklon 25 ARI (ne hektara) zemlje kosta 200e i to samo notaru u Sapcu, na to treba da dodje harac drzavi .... i da mi neko opet kaze zavrsi to sada, nije skupo ...

jeca

pre 9 godina

Za one koji ne razumeju - advokati NISU ovo tražili. Tražili su da SVAKO može da sačini Ugovor, a da ga notar samo overi (kao što je bilo u Sudu). I ovim se nije izaslo u susret advokatima (a još manje gradjanima) i sustinski ne znači baš ništa - opet se završava priča na istom - ogromna naknada za solemnizaciju notaru, umesto pristojne naknade za overu potpisa.

Petar

pre 9 godina

Zasto advokati ne koriste fiskalnu kasu...a notari izdaju fiskalni racun.
Ali su i usluge notara previsoke....
Mnogo toga ovde nije jasno...
Ceh placamo mi..obicni gradjani.
Dokle tako...

seljak e

pre 9 godina

Dobro to, nego koliko ce promena da nam uzme iz dzepova. Svaki novi naprednjacki zakon je udar na standard ljudi i novo otimanje para od gradjana. Zato, jos jednom pitam, koliko cete nam para sada oteti?

gradjanin

pre 9 godina

Pa, ako bas hocete o ovoj temi da pisete, bolje bi vam bilo da istrazite koliko je svaki od notara imao prometa i zarade u prethodna dva meseca. To se vrlo lako moze izracunati na osnovu zvanicno dostupnih podataka o obracunatom i prijavljenom PDV-u. Cifre su frapantne i mere se od nekoliko desetina do stotina hiljada eura po notaru mesecno. Jasno je da za par meseci postaju devizni milioneri. Ako se vec pisalo o tome kako su deljene licence, ocigledno je da se mora izdvojiti tal, kome, koliko? Najbolje primer vam je onaj poslanik iz Vojvodine, koji menja dres za notarsku licencu.

paor

pre 9 godina

Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli! (Calculator, 30. oktobar 2014 18:11)

Da objasnim; seljak sam i godinama sam prodavao i kupovao nekretnine s tim sto sam sam znao i ugovor da napisem i u sudu overim potpis. I da znas da su mi sve i jedan moj licno napisani ugovor proknjizeni u zemljisne knjige u Zemljisno knjiznom uredu (Gruntovnici). Toliko o znanju ili neznanju sastavljanja ugovora. Jos nesto: nikada, a godine su prosle, nisam imao bilo kakav sudski spor na osnovu napisanih ugovora. Sada kada vidim da nam zakon oduzima pravo da sami ako znamo kupiti i prodati napisemo ugovor i to onakav kako se dve strane dogovore onda vidim da mi takav zakon precutno oduzima poslovnu sposobnost.

darko

pre 9 godina

zasto ovi notari ne bi radili kao i svuda u svetu.Komsija i ja se dogovorimo kako ja njemu prodajem moju zemlju a on nam to samo overi.Ne trebaju mi ni advokat ni notar da mi taj ugovor sastave to cemo komsija i ja,pa cemo i ustedeti pare.A notar nek overi svojim pecatom kao znak da je to sporazum dve strane dobrovoljan i naplati taksu.
Ali realno a ne destine i stotine hiljade dinara vec razumne.

sergio

pre 9 godina

1. Ne solemnizaciji notara (nepotrebna i skupa birokratija)
2. 70% u Budzet a 30% beleznicaru
3. Da se vrati SUDSKA OVERA
4. Ostavka ministra Pravde i direktora Zakonodavstva Vlade (zbog neustavnosti zakona)
5. Umanjenje svih TAKSI

marko

pre 9 godina

ovaj napaćeni narod nije zaslužio ovaj cirkus! vlada ide iz glupljeg u gluplje. promene koje je usvojila su kozmetičke a ne suštinske. a još su potkaceni i notari da bez osnova uplaćuju deo svoje zarade u svrhu poboljšanja rada suda čiji nisu sastavni deo! ? sad c još i notari u strajk!

Bojan

pre 9 godina

Sramota je da se narodu uvode novi nameti, ne razumem zasto jednostavno overa ugovora koji sacini advokat ne overi sudski beleznik, koji vec radi u sudu, naknadu uzme sud tj. drzava.Ovako se zaposljavaju nova lica koja uzimaju harac i stavljaju u svoje dzepove, a sve to na racun sudova, advokata i gadjana Srbije.Sramota je sta radi ova snsova osmanlijska vlast.Nista ne umeju, nesposobni su totalno.

Jovan Mitrović

pre 9 godina

Gospodo advokati, sve ove dane Vašeg štrajka, zdušno sam Vas podržavao i bio na Vašoj strani i to kao sasvim običan građanin, a sada Vas molim, kao isti taj građanin, ne pristajte na ovu prevaru osionog ministra pravde. Sada Vi stanite iza građana i branite njihovo pravo da i oni pišu Ugovore. Notar, notira, overava, ne piše, ne sastavlja. Izborite se da i Sudovi mogu da overavaju Ugovore, ne samo notari, pa neka građani biraju gde će to raditi. Ne pristajte na ovu prevaru mafijaša iz Vlade i njihovih poslušnika.

Biciklista

pre 9 godina

@ Pero Pikulic. Lepo je pisati po naredbi stranke. Velika vecina advokata zivi ko obican narod plus ova notarska glupost od zakona. Sram da vas bude. Kukate na advokate a kad van notari oderu kozu sa ledja onda je ok. Izvinite ja da napisem ugovor znam i sam ne treba mi solemnizacija ( svecana forma) vec obicna overa istog i potpisa ugovorenih stranaka. Hocu sam da brinem o svojim interesima a ne notar, hocu platim sudsku taksu koja je daleko manja nego notar. Podrska advokatima. Smena ministra zbog monopola notara!!!!

Aleksandar

pre 9 godina

Ja hocu da sastavljam ugovor, a ne neko trece lice. Nismo debili. Ugovor izmedju dva lica je svetinja. Ako ja zelim da stavim to i to na ugovor, necu da mi nesto dopunjuje ili oduzma neko drugi. Ako hocu da se konsultujem, tu je internet sa zakonima ili u krajnjem slucaju da vidim sa advokatom. Ali, ako napisem ugovor da cu dati to i to u slucaju toga i toga, sta ima da mi se mesa neko drugi. Sa tim lepo odem u sud i on ga overi.
Opet izmisljate debilijadu. Ovo treba spreciti.

Hallo, Bing

pre 9 godina

Pih, pa notarska tarifa za solemnizaciju košta SAMO 60% od njihove pune tarife. Džaba. Pa notarima su i do danas advokati donosili već napisane ugovore koji su ovi samo prepisivali jer ili ne znaju ili nemaju vremena. Rešenje: samo legalizacija, dakle, samo notarska overa + sudska taksa kao do 1.09. + notarska tarifa kao u Holandiji: NEMA TARIFE VEĆ SLOBODNA POGODBA, a konkurencija je čudo. Napominjem da tamo ima notara više nego coffee-shopova. ADVOKATI SU U PRAVU!

Tomica Pantinac

pre 9 godina

Advokati su započeli jednu bitku za spašavanje dostojanstva naroda i svih normalnih ljudi od drske i nadobudne pošasti zvana SNS.
Narod treba da ustane i odbrani advokate i sebe od gadosti i laži Selakovića.

Miloš

pre 9 godina

"Predloženim izmenema Zakona koje je danas usvojila vlada Srbije predvidjen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova."

Kakav ste bre to zlatni rudnik napravili za svoje kadrove kada možete da im bez problema uzmete 30% prihoda (ne dobiti, prihoda!) i da ste nastave po starom...

bezimena

pre 9 godina

....Sramota je sta radi ova snsova osmanlijska vlast.Nista ne umeju, nesposobni su totalno.
(Bojan, 30. oktobar 2014 19:22)

Mislim da svi mi, kada to kažemo, debelo grešimo.

Zna crno - crvena koalicija odlično šta bi bilo dobro za gradjane i zemlju, ali to ne bi valjalo njima. Pa nisu se oni za vlast grčevito i očajnički, ne birajući sredstva, borili zbog nas, već da nadoknade sebi ono što su propustili 1998. - 2000.g. Shvatili su da Srbija zaista ide ka EU, i da im je ovo zadnja prilika da se nalapaju, što i rade već 2,5 godine punom parom, u tri smene!

alek

pre 9 godina

Ne razumem.
Menjaju zakon na zahtev advokata koji su, citiram: "... placeni od Miskovica, tajkuna...." bla, bla, bla..... Niko nije jaci od drzave....

Advokati vs Selakovic - iz keca u kec.
Cestitam!

Calculator

pre 9 godina

Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli!

srba_advokat_iza_coska

pre 9 godina

Da se uvede da se pola tarife plati advokatu a pola notaru ako je ugovor pravio advokat, a ako nije, onda da se puna cena plati notaru. Onda da advokati daju popust onima koji su podrzavali protest advokata, a da ne daju popust onima koji su bili protiv protesta advokata.

Ko sisa stranke, ovce su ionako za sisanje.

Ocekujem da od botova dobijem milion pluseva.

Badžo

pre 9 godina

@Calculator Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli!


Kako si to sabrao, Boga ti? Advokati su i odbili podelu monopola sa notarima i između ostalog zbog toga i trpe.

marko

pre 9 godina

Сад тек видим да су напредњаци у праву кад кажу да не запошљавају своје страначке припаднике, они их у ствари солемнизују.

Ivana

pre 9 godina

Trenutno me je uzasno sramota sto sam clan SNS-a i sto je ministar pravde moj partijski kolega. On je veceras pokazao elementarno nepoznavanje prava i ogromnu kolicinu sujete, kao da se od njega licno nesto trazi, pa on ne da, a ne od drzave koja pripada narodu. Bruka i sramota!!!

Djordje Vajfert

pre 9 godina

Hajde za momenat da ostavimo advokate po strani. Ko razume problem i sta oni traze znace da su 100% u pravu.
Ja ne mogu da se nacudim tom predlogu promene Zakona o notarima: 30% zarade ide drzavi (unapredjenje suda)! Da li jasno razumete OVO?
Ovo je tako jasan DOKAZ da su Ministarstvo pravde i Notari u krajnje sumnjivom dogovoru (od prvog dana)!
Da su sadasnji Notari casni u svojoj struci oni bi sutra vec morali da budu na ulici u STRAJKU!
Zamislite da automehanicari moradu da daju 30% GSP za unapredjenje saobracaja. Ili da zidari daju 30% svoje zarade Ministarstvu gradjevinarstva i puteva!
Pa oni bi sutra bili na ulicama i to opravdano.
Ako se Notari ne bune za tih 30% onda je jasno da su njihove tarife enormno visoke. Ko to moze da da 30% i da normalno zivi. Samo onaj ko je to ranije nadzidao (ugradio) u cenu usluga.
Tako je to u Srbiji kada se nekompetentni bave kompetentnim poslovima. A usput su i narcisoidni i neopisivo drski i bezobrazni. Zemljo otvori se!

Manfred Mane

pre 9 godina

1.-Ministar Selakovic treba da bude smenjen i pred sud casti izveden,jer je studentu oteo i bacio vodu u smece,jer je iz hrvatske fabrike...taj radikalski fasizam,zbog ceka smo na.ebali za sva vremena,MORA DA SE KAZNI!To nije srpski,TO JE IDIOTSKI POTEZ!
2.-zasto 15 dana da se ceka da notar uplati sudu 30%,kada je dovoljno 72 SATA,i krace...dakle ako je u petak naplatio,u ponedeljak uplata 30% .
Kada je to rok za uvoznike stranom proizvodjacu,i za daleko vece iznose,zasto 15 dana???
SRBIJA JE STALNO NA ODLOZENO!

Aleksandar

pre 9 godina

Da li moze da se objasni botovima, da im je dzabe sto lupaju minuse na komentare zdrave logike?

Gledao sam kraj duela i dovoljno mi je bilo slusajuci bulaznjenja Selakovica.

Da ostavim advokate i njihove probleme, drzava stbara probleme gradjanima. Ovo nista nije dobro za nas. Briga me za advokate.

Stan na Vracaru za 20000 jura? Naravno da moze. Nekome hitno trebaju pare. Mnogo je takvih primera. A jedan od njih je bio u srpskih vladara, gde je porodica prodala stan od skoro 200 kvadrata za 40000 evra, jer su im trebale pare da sturnu iz ove drzave, jer su dobili odlicnu priliku u inostranstvu. Mozda neko ima i 2 stana, pa hoce parama od jednog da restaurira drugi.
Onda prica sa notarima kojima se resavaju problemi prevara (primer - prodaja iste nekretnine raznim licima). To se ne resava tako, nego jedinstvenom bazom podataka.
Pa onda ugovor da mi neko drugi sacinjava? Izvinite to mogu i ja da uradim, a onda proverite u bazi da li slucajno nisam nacinio i sa nekim drugim ugovor, a moze da steti licima sa kojima sa sacinio.
Da placam sad ovom, pa onom i trecem da mi lupi pecat, pravi nepotrebne troskove gradjanima.

Naravno da ce Selakovic braniti zakon, jer su ga oni sacinjavali i usvajali.

Gde ste vi videli da se drzavni aparat izvinjava zbog greske?
Cak i za gresku na licnoj karti, moras ponovo da placas za novu da bi ti izdali pravilnu.

Ovo sve sto rade nije normalno, suludo je i steti gradjanima. Narod ce to uvideti, a onda ponovo demonstracije, strajkovi i sve ostalo u paketu.

bezimena

pre 9 godina

Meni nije jasno kako su notarima "zakonom" data ovolika ovlašćenja, iako oni NISU ustavna kategorija, dok je advokatima suženo polje rada koje je upravo Ustavom definisano!?

Ako dobro shvatam, prvo je morao biti promenjen Ustav, pa tek potom da se donese tj. primenjuje Zakon o javnim beležnicima?

Molim nekog od advokata da mi ovo pojasni!

slobinator

pre 9 godina

(Miloš, 30. oktobar 2014 19:44)
prema nekim procenama notari bi mogli da imaju mesečni prihod od 10 hiljada evra.privatni izvršitelji možda i duplo više.mi sirotinja raja koji kopamo u rudniku zvani osnovni sud posle najnovijih smanjenja jedva da ćemo imati 30 hiljada dinara,a radimo i znamo sto puta više od tih parazita

Komša

pre 9 godina

Kakvih crnih 30%.Da proslede sudovima 95% taksi a ostalo da je njihov profit (ma koji moraju da plate porez).Verujte da će tako zaradjivati od 1000 do 5000 evra mesečno i biti gospoda.
Saglasnost da dete može u inostranstvo da se plaća kao i do sada 480 dinara a ne klepet po ušima -4500 dinara.Za 40evra mogu detetu da doplatm dan za letovanje u doobrom hotelu ili da mu kupim patike ,sigurno ih notaru dati neću jer je to bezobrazluk.
Češki model ? Šta mu fali?
Ne zaboraviti da ta "nagrada" pripada budžetu i da to mora nekako da se nadoknadi (opet gradjani kroz porez).

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Samo zbog izgovorenog veceras na Rts,Seljakovic bi morao biti smenjen jos sutra ujitru.On je rekao da notari sada moraju da placaju 30% od nagrade sudovima? Kako to? Po kom osnovu? Sta je to? Notari nisu sud! Koje su to zarade notara ministre, i zasto oduzimate pravo gradjanima da samostalno sastave ugovor,a taj notar neka overi to kao nekad u sudu sto je bilo,a ako nece, ne mora! Da li vi znate kako je u Nemackoj? Doneses svoj ugovor i notar to samo overi,samo pasosi i platis 10-20 evra maximum? Zasto kod nas ne moze Nemacki zakon,ukljucujuci i cene?! Ministar je bruka i pljackas budzeta !

Tijana J.

pre 9 godina

Smatram da je Vlada napravila korektan potez ovom izmenom zakona jer ce advokati i dalje moci da sacinjavaju ugovore sto im je bila jedna od primarnih delatnosti, nadam se da ce ovo omoguciti njihov dalji uspesan rad

LJILJA

pre 9 godina

Ja licno mislim das u notari izmisljeni.Kakva je njihova svrha?Pare od budzeta idu na izmisljena zanimanja.Sve to moze da obavlja pravnik.Zar ne??U pravu je Selakovic.

Srbin100%

pre 9 godina

Ovo predstavlja veliki ustupak advokatima,koji i ovako imaju ogromne prihode a porez placaju pausalno...nadam se da je ovo poslednji znak dobre volje drzave i da ce advokatska komora shvatiti da ovo ucenjivanje im ne moze doneti koristi

Truman

pre 9 godina

Nadam se da će ovom odlukom advokati napokon biti zadovoljni. Stalno se nešto bune, a to je činjenica. Advokati su ti koji koče našu zemlju, tako da bi najbolje bilo da što pre prekinu sa štrajkom i krenu da rade svoj posao.

Ivan grof od Valjeva

pre 9 godina

Ma advokatima nece biti nista dovoljno, jer njih i ne zanima taj zakon, njih zanima da odrade ovaj strajk za Miskovica, a sto nanose stetu drzavi, to ih briga. izbacivanje iz komore tri advokata, sto su hteli da rade, sramno je, blago receno.

Petar

pre 9 godina

Notari su novina u našoj zemlji i potrebno je vreme da se uvide svi nedostaci ovakvog rada. Promene zakona treba da doprinesu još efikasnijem radu i država to radi. U svim razvijenijim zemljama Evrope je ovakav siste, većinu poslova građani završavaju kod notara.

nokia

pre 9 godina

Mislim da je ovo zaista jedan veliki ustupak vlade ka advokatima. Ovqj zakon je jos uvek velika nepoznanica kod nas i trebace vremena da ga prihvatimo i puno izmena da ga uvedemo normalno u sistem, ali je to neminovnost.

BUDIMO - LJUDI - POSTUJMO - DRZAVU

pre 9 godina

Vlada je odlucila da jos jednom pruzi ruku Advokatima, tako sto je pokazala dobru volju da im izadje u susret promenom Zakona. Da se precizira da se predlozenim promenama omogucava da se, pored javno-belezničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sacinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da prodju postupak solemnizacije javnog beleznika kako bi stekli svojstvo javne isprave. Ako ni ovo Advokati ne prihvate bice jasno da se radi o politickom i tajkunskom pritisku na vladu Srbije.

moć&prihod

pre 9 godina

Advokati su posebna priča i način kako većina njih obavlja i tarifira svoje usluge je čisto bahaćenje. Mislim da je vlada ovim predlogom izmena zakona o notarima ponudila dobar i izbalansiran kompromis u borbi različitih grupa za moć i prihod.

Mirko

pre 9 godina

Ovim zakonom je dosta toga učinjeno da se zahtevi advokata zadovolje. Red je da advokati se vrate na posao i prestanu da blokiraju rad državnih organa.

Solemnizacija

pre 9 godina

A jel' može neko da prevede ovo na SRPSKI jezik (namerno velikim slovima)?
Ma kad bolje razmislim nije ni bitno - Bitno je da nas oderete po bilo kom osnovu...

kraja

pre 9 godina

...odlicno, izmirice notare i advokate tako sto ce stranke placati nadoknade i jednima i drugima...!!!
...vidim da je u hrvatskopj slicno i da je narod pobesneo zbog toga...
...iznos takse iznenada uvecan mnogostruko...

bezimena

pre 9 godina

"Reč je o predlogu izmena koje je prošle sedmice predložio ministar pravde....".

Obzirom da se ne radi o predlogu koji je bio rezultat dogovora sa advokatima tj. sa STRUKOM, ne bih rekla da će ovo valjati za gradjane, tim pre što se enormne notarske tarife i takse uopšte ne spominju!

Podrška advokatima!

...Evrići...

pre 9 godina

Sve dok advokati smeju da svoje usluge gradjanima naplate u Evrima, ja sam na strani ministra, iako mislim da u njegom radu ima dosta propusta.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Ljudi traze da svako moze da sastavi ugovor,a da notar to samo overi uz simbolicnu taxu.
Umesto suda da overi notar sto je i izvorni posao notara.
Bas kao sto je svuda u Evropi!
Ovim Seljakovic nista ne menja.
Totalno je nerazuman covek, a ima tek 30 ak godina i nema nikakvog iskustva,ni zivotnog,ni strucnog.
Sta on misli, i gde ce on kad izgubi vlast?
Kome ce smeti da pogleda u oci posle ovoga sto radi 2 meseca?

petar

pre 9 godina

Da li je moguce da iko u ovoj drzavi veruje u dobre namere vlasti, ko god predstavljao vlast?
Ministar pravde je covek bez polozenog pravosudnog ispita, inace asistent na vrlo bitnom predmetu zvanom "Istorija prava ", i sad on uci advokate kako i sta treba.
Ministre, drzavna politika se ne vodi na Pink televiziji, a narodu ce jednom dosaditi prica o tajkunima na koje se pozivate svaki put kad nemate pojma sta da kazete jer ste neznalica i neprofesionalan kadar...
Demagogija stop, a divim se narodu koji dozvoljava da mu u 21. veku neko uskracuje slobodu informisanja, govora i medija i svesno nas sve pravi budalama.
Pogledajte tarife javnih beleznika i sve ce vam biti jasno, gde odlaze smanjene plate i penzije.

zoran

pre 9 godina

Cestitam advokatima na pobedi protiv naprednog ministra Selakovica!
Nadam se da ce i zdravstveni radnici da ostvare svoje legitimne zahteve.
Samo napred!

sebastian

pre 9 godina

A da li ce tarife da ostanu iste niko ne pominje. Naprave malo cirkus pa dele tal. Lepo su se macani dosetili da vukovi budu siti a ovce na broju(doduse sve manje).

srba_advokat_iza_coska

pre 9 godina

Da se uvede da se pola tarife plati advokatu a pola notaru ako je ugovor pravio advokat, a ako nije, onda da se puna cena plati notaru. Onda da advokati daju popust onima koji su podrzavali protest advokata, a da ne daju popust onima koji su bili protiv protesta advokata.

Ko sisa stranke, ovce su ionako za sisanje.

Ocekujem da od botova dobijem milion pluseva.

Boli me uvo i za advokate i notare već

pre 9 godina

"A da li ce tarife da ostanu iste niko ne pominje. Naprave malo cirkus pa dele tal. Lepo su se macani dosetili da vukovi budu siti a ovce na broju(doduse sve manje).
(sebastian, 30. oktobar 2014 16:48)"

I jedni i drugi uzimaju prevelike novce za svoje usluge plus državne takse.
Hoćemo niže cene!!!

Petar

pre 9 godina

Zasto advokati ne koriste fiskalnu kasu...a notari izdaju fiskalni racun.
Ali su i usluge notara previsoke....
Mnogo toga ovde nije jasno...
Ceh placamo mi..obicni gradjani.
Dokle tako...

sasa s

pre 9 godina

foliranja ministra! advokati izmedju ostalog traze i njegovu ostavku, jer em je nesposoban i nestrucan, em je ceo ovaj zakon o notarima izuzetno nepovoljan (skup!!!) za gradjane. u sudu sam overavao saglasnosti za 360 din, u opstini za 500, a kod notara 20 puta skuplje. ma nemoj! bas me briga i za ministra i za advokate, tu se svako bije za svoju pozadinu. to je ono sto propustate da vidite svi, bili botovi ili ne, sve ce biti skuplje 20 puta, nama svima! i u tom smislu treba da podrzimo advokate. sta je falilo do sada? standardizacija sa EU? koga briga! pa i u EU su overe jeftinije nego po ovom novom zakonu. ajde malo razmiljanja! zabole me sto je on premijerov covek-ovaj zakon je nepovoljan za gradjane, pa pravila ga i njegova ili moja mama! aman!!!

Kolega

pre 9 godina

Advokati, kad se vec proglasavaju zastitnicima prava gradjana (sto i treba da budu), ne bi smeli da odustanu i da prihvate polovicna resenja i dvesta grama umesto kilo.
Zahtev za smenom tog smesnog ministra ne treba povlaciti, nezavisno od drugih zahteva, covek se toliko obrukao u poslednjih mesec dana da ne bi opstao na tom mestu, verovatno, ni u Somalijskoj vladi. Profesori sa pravnog treba da se stide sto nusu javno trazili smenu tog Selakovica vec cute i gkedaju kako ih ponizava jedan diletant.

volk

pre 9 godina

Nemam ništa protiv advokata niti notara, pa čak nemam ništa lično ni protiv ove nesposobne vlasti.
Imam puno toga protiv ovog sistema u kojem se pravi povlašteni sloj ljudi.
Zašto ne bi svako ko završi pravni fakultet mogao položiti i ispit za notara pa da bude konkurencija na tržištu.Pa ko nudi bolje uslove ili cene za svoje potencijalne kupce taj će najbolje i raditi.
Svako ko završi školu za kuvara, inženjera, zavarivače, lekara, itd može biti to zašta se školovao. Zašto samo broj notara mora biti tačno određen.
Pa čak i predsednik vlade može postati svako. Učlani se čovek lepo u stranku(udruženi zločinački poduhvat) i napreduje , bori se za položaj, status i jednog dana može postati čak i premijer.
Samo notar ne može biti svako???

jeca

pre 9 godina

Za one koji ne razumeju - advokati NISU ovo tražili. Tražili su da SVAKO može da sačini Ugovor, a da ga notar samo overi (kao što je bilo u Sudu). I ovim se nije izaslo u susret advokatima (a još manje gradjanima) i sustinski ne znači baš ništa - opet se završava priča na istom - ogromna naknada za solemnizaciju notaru, umesto pristojne naknade za overu potpisa.

Lucy Lu

pre 9 godina

Znaci da svaki sudija u ovoj drzavi moze da sudi i donese presudu koja je obavezujuca i koja se moze izvrsiti i mora postovati ali kada sudija po ovim "pametnim" izmenama zeli za sebe licno da sacini ugovor o kupoprodaji nepokretnosti, onda mora da dobije befel od tamo nekog notara /citaj doskorasnjeg strucnog saradnika u sudu ili direktora Centra za soc rad koje je postavio Ministar/da je sve po zakonu.Pa u kojoj drzavi na svetu to ima?.Stop degradaciji pravne struke i podjarmljivanju pravosudja.

Calculator

pre 9 godina

Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli!

Veliki brat

pre 9 godina

Nije šija nego vrat.

Ovim je dozvoljeno samo da ugovor mogu sačinjavati i sami ili kod advokata, ali opet taj ugovor moraju odneti kod notara, a cenovnik će verovatno ostati isti, tako da...

I još ministar juče nešto priča i objašnjava na TV, zapenio toliko da bi prebio sve one koji ne podržavaju mišljenje, samo kad bi to kod nas bilo legalno i kad bi fizički mogao to da uradi.

Toliko osionosti i samonabeđenosti da je u pravu nema čak ni A.V., a ovog treba što pre vratiti negde gde mu je mesto, samo da ne sedi u ministarstvu.

Adv

pre 9 godina

Nije šija nego vrat, menja ga tako da će sad notar morati da odobri ugovor koji ste sami napisali, ili vaš advokat a posle da ga overi. Nastavljamo sa protestom.

Pošteno

pre 9 godina

Pošteno bi bilo da se sada na sajtu mionistarstva pravde pojavi cena solemnizacije i sa druge strana iznos takse za overu ugovora o sudu,dok je to još moglo. Ovo iz razloga što se na sajtu pojavila cena notara i cena advokatskih usluga.Pri tome nije bilo napomene da po advokatskoj tarifi usluge se mogu naplatiti i po ceni od 50 procenata.Napominjem da je javna isprava oboriv dokaz o čemu ministar ne govori.Baš je čudan u poslednje vreme,prv mu je čudan odnos prema notarima,drugo ne može niko da se ne začudi što je jedan takav pravednik popustio pod pritiskom ,,miškovićevih'' advokata.

Badžo

pre 9 godina

Ministre, a šta da rade građani koji sami umeju sastaviti ugovor? Advokati su vam lepo rekli da predlog ne mogu prihvatiti jer nije u interesu građana. Ne trpajte nas u isti koš sa javnim beležnicima.

Nostradamus....

pre 9 godina

ne solemnizacija....ne..!!! nego legalizacija ..tj.overa potpisa advokatskog ili drugog ugovora....samo to prihvatamo..!!! ponovo nas prave ludima...oborićemo vladu.....

Davanje strankama

pre 9 godina

A zakon o povecanju davanja politickim strankama od 2011 do danas nije mogao da se promeni?

Izgleda da ce moci sve, kad izadjemo na ulice...

Sokolac

pre 9 godina

Pre izvesnog vremana glavni razlog štrajka advokata bio je opravo zakon o notarima.Sada kada je vlada pristala da se ovaj zakon promeni , advokati i dalje štrajkuju.Šta je sada po sredi.

Ivana

pre 9 godina

Trenutno me je uzasno sramota sto sam clan SNS-a i sto je ministar pravde moj partijski kolega. On je veceras pokazao elementarno nepoznavanje prava i ogromnu kolicinu sujete, kao da se od njega licno nesto trazi, pa on ne da, a ne od drzave koja pripada narodu. Bruka i sramota!!!

bezimena

pre 9 godina

Meni nije jasno kako su notarima "zakonom" data ovolika ovlašćenja, iako oni NISU ustavna kategorija, dok je advokatima suženo polje rada koje je upravo Ustavom definisano!?

Ako dobro shvatam, prvo je morao biti promenjen Ustav, pa tek potom da se donese tj. primenjuje Zakon o javnim beležnicima?

Molim nekog od advokata da mi ovo pojasni!

KrvnoZrnce

pre 9 godina

notari = lopovi Poklon 25 ARI (ne hektara) zemlje kosta 200e i to samo notaru u Sapcu, na to treba da dodje harac drzavi .... i da mi neko opet kaze zavrsi to sada, nije skupo ...

bezimena

pre 9 godina

....Sramota je sta radi ova snsova osmanlijska vlast.Nista ne umeju, nesposobni su totalno.
(Bojan, 30. oktobar 2014 19:22)

Mislim da svi mi, kada to kažemo, debelo grešimo.

Zna crno - crvena koalicija odlično šta bi bilo dobro za gradjane i zemlju, ali to ne bi valjalo njima. Pa nisu se oni za vlast grčevito i očajnički, ne birajući sredstva, borili zbog nas, već da nadoknade sebi ono što su propustili 1998. - 2000.g. Shvatili su da Srbija zaista ide ka EU, i da im je ovo zadnja prilika da se nalapaju, što i rade već 2,5 godine punom parom, u tri smene!

Komša

pre 9 godina

Kakvih crnih 30%.Da proslede sudovima 95% taksi a ostalo da je njihov profit (ma koji moraju da plate porez).Verujte da će tako zaradjivati od 1000 do 5000 evra mesečno i biti gospoda.
Saglasnost da dete može u inostranstvo da se plaća kao i do sada 480 dinara a ne klepet po ušima -4500 dinara.Za 40evra mogu detetu da doplatm dan za letovanje u doobrom hotelu ili da mu kupim patike ,sigurno ih notaru dati neću jer je to bezobrazluk.
Češki model ? Šta mu fali?
Ne zaboraviti da ta "nagrada" pripada budžetu i da to mora nekako da se nadoknadi (opet gradjani kroz porez).

Djordje Vajfert

pre 9 godina

Hajde za momenat da ostavimo advokate po strani. Ko razume problem i sta oni traze znace da su 100% u pravu.
Ja ne mogu da se nacudim tom predlogu promene Zakona o notarima: 30% zarade ide drzavi (unapredjenje suda)! Da li jasno razumete OVO?
Ovo je tako jasan DOKAZ da su Ministarstvo pravde i Notari u krajnje sumnjivom dogovoru (od prvog dana)!
Da su sadasnji Notari casni u svojoj struci oni bi sutra vec morali da budu na ulici u STRAJKU!
Zamislite da automehanicari moradu da daju 30% GSP za unapredjenje saobracaja. Ili da zidari daju 30% svoje zarade Ministarstvu gradjevinarstva i puteva!
Pa oni bi sutra bili na ulicama i to opravdano.
Ako se Notari ne bune za tih 30% onda je jasno da su njihove tarife enormno visoke. Ko to moze da da 30% i da normalno zivi. Samo onaj ko je to ranije nadzidao (ugradio) u cenu usluga.
Tako je to u Srbiji kada se nekompetentni bave kompetentnim poslovima. A usput su i narcisoidni i neopisivo drski i bezobrazni. Zemljo otvori se!

Miloš

pre 9 godina

"Predloženim izmenema Zakona koje je danas usvojila vlada Srbije predvidjen je, pored ostalog, novi namet javnim beležnicima, tako da bi ubuduće 30 odsto njihovih prihoda išlo za poboljšanje rada sudova."

Kakav ste bre to zlatni rudnik napravili za svoje kadrove kada možete da im bez problema uzmete 30% prihoda (ne dobiti, prihoda!) i da ste nastave po starom...

Manfred Mane

pre 9 godina

1.-Ministar Selakovic treba da bude smenjen i pred sud casti izveden,jer je studentu oteo i bacio vodu u smece,jer je iz hrvatske fabrike...taj radikalski fasizam,zbog ceka smo na.ebali za sva vremena,MORA DA SE KAZNI!To nije srpski,TO JE IDIOTSKI POTEZ!
2.-zasto 15 dana da se ceka da notar uplati sudu 30%,kada je dovoljno 72 SATA,i krace...dakle ako je u petak naplatio,u ponedeljak uplata 30% .
Kada je to rok za uvoznike stranom proizvodjacu,i za daleko vece iznose,zasto 15 dana???
SRBIJA JE STALNO NA ODLOZENO!

Jovan Mitrović

pre 9 godina

Gospodo advokati, sve ove dane Vašeg štrajka, zdušno sam Vas podržavao i bio na Vašoj strani i to kao sasvim običan građanin, a sada Vas molim, kao isti taj građanin, ne pristajte na ovu prevaru osionog ministra pravde. Sada Vi stanite iza građana i branite njihovo pravo da i oni pišu Ugovore. Notar, notira, overava, ne piše, ne sastavlja. Izborite se da i Sudovi mogu da overavaju Ugovore, ne samo notari, pa neka građani biraju gde će to raditi. Ne pristajte na ovu prevaru mafijaša iz Vlade i njihovih poslušnika.

paor

pre 9 godina

Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli! (Calculator, 30. oktobar 2014 18:11)

Da objasnim; seljak sam i godinama sam prodavao i kupovao nekretnine s tim sto sam sam znao i ugovor da napisem i u sudu overim potpis. I da znas da su mi sve i jedan moj licno napisani ugovor proknjizeni u zemljisne knjige u Zemljisno knjiznom uredu (Gruntovnici). Toliko o znanju ili neznanju sastavljanja ugovora. Jos nesto: nikada, a godine su prosle, nisam imao bilo kakav sudski spor na osnovu napisanih ugovora. Sada kada vidim da nam zakon oduzima pravo da sami ako znamo kupiti i prodati napisemo ugovor i to onakav kako se dve strane dogovore onda vidim da mi takav zakon precutno oduzima poslovnu sposobnost.

slobinator

pre 9 godina

(Miloš, 30. oktobar 2014 19:44)
prema nekim procenama notari bi mogli da imaju mesečni prihod od 10 hiljada evra.privatni izvršitelji možda i duplo više.mi sirotinja raja koji kopamo u rudniku zvani osnovni sud posle najnovijih smanjenja jedva da ćemo imati 30 hiljada dinara,a radimo i znamo sto puta više od tih parazita

Tomica Pantinac

pre 9 godina

Advokati su započeli jednu bitku za spašavanje dostojanstva naroda i svih normalnih ljudi od drske i nadobudne pošasti zvana SNS.
Narod treba da ustane i odbrani advokate i sebe od gadosti i laži Selakovića.

alek

pre 9 godina

Ne razumem.
Menjaju zakon na zahtev advokata koji su, citiram: "... placeni od Miskovica, tajkuna...." bla, bla, bla..... Niko nije jaci od drzave....

Advokati vs Selakovic - iz keca u kec.
Cestitam!

Hallo, Bing

pre 9 godina

Pih, pa notarska tarifa za solemnizaciju košta SAMO 60% od njihove pune tarife. Džaba. Pa notarima su i do danas advokati donosili već napisane ugovore koji su ovi samo prepisivali jer ili ne znaju ili nemaju vremena. Rešenje: samo legalizacija, dakle, samo notarska overa + sudska taksa kao do 1.09. + notarska tarifa kao u Holandiji: NEMA TARIFE VEĆ SLOBODNA POGODBA, a konkurencija je čudo. Napominjem da tamo ima notara više nego coffee-shopova. ADVOKATI SU U PRAVU!

Aleksandar

pre 9 godina

Ja hocu da sastavljam ugovor, a ne neko trece lice. Nismo debili. Ugovor izmedju dva lica je svetinja. Ako ja zelim da stavim to i to na ugovor, necu da mi nesto dopunjuje ili oduzma neko drugi. Ako hocu da se konsultujem, tu je internet sa zakonima ili u krajnjem slucaju da vidim sa advokatom. Ali, ako napisem ugovor da cu dati to i to u slucaju toga i toga, sta ima da mi se mesa neko drugi. Sa tim lepo odem u sud i on ga overi.
Opet izmisljate debilijadu. Ovo treba spreciti.

seljak e

pre 9 godina

Dobro to, nego koliko ce promena da nam uzme iz dzepova. Svaki novi naprednjacki zakon je udar na standard ljudi i novo otimanje para od gradjana. Zato, jos jednom pitam, koliko cete nam para sada oteti?

gradjanin

pre 9 godina

Pa, ako bas hocete o ovoj temi da pisete, bolje bi vam bilo da istrazite koliko je svaki od notara imao prometa i zarade u prethodna dva meseca. To se vrlo lako moze izracunati na osnovu zvanicno dostupnih podataka o obracunatom i prijavljenom PDV-u. Cifre su frapantne i mere se od nekoliko desetina do stotina hiljada eura po notaru mesecno. Jasno je da za par meseci postaju devizni milioneri. Ako se vec pisalo o tome kako su deljene licence, ocigledno je da se mora izdvojiti tal, kome, koliko? Najbolje primer vam je onaj poslanik iz Vojvodine, koji menja dres za notarsku licencu.

marko

pre 9 godina

ovaj napaćeni narod nije zaslužio ovaj cirkus! vlada ide iz glupljeg u gluplje. promene koje je usvojila su kozmetičke a ne suštinske. a još su potkaceni i notari da bez osnova uplaćuju deo svoje zarade u svrhu poboljšanja rada suda čiji nisu sastavni deo! ? sad c još i notari u strajk!

Biciklista

pre 9 godina

@ Pero Pikulic. Lepo je pisati po naredbi stranke. Velika vecina advokata zivi ko obican narod plus ova notarska glupost od zakona. Sram da vas bude. Kukate na advokate a kad van notari oderu kozu sa ledja onda je ok. Izvinite ja da napisem ugovor znam i sam ne treba mi solemnizacija ( svecana forma) vec obicna overa istog i potpisa ugovorenih stranaka. Hocu sam da brinem o svojim interesima a ne notar, hocu platim sudsku taksu koja je daleko manja nego notar. Podrska advokatima. Smena ministra zbog monopola notara!!!!

darko

pre 9 godina

zasto ovi notari ne bi radili kao i svuda u svetu.Komsija i ja se dogovorimo kako ja njemu prodajem moju zemlju a on nam to samo overi.Ne trebaju mi ni advokat ni notar da mi taj ugovor sastave to cemo komsija i ja,pa cemo i ustedeti pare.A notar nek overi svojim pecatom kao znak da je to sporazum dve strane dobrovoljan i naplati taksu.
Ali realno a ne destine i stotine hiljade dinara vec razumne.

sergio

pre 9 godina

1. Ne solemnizaciji notara (nepotrebna i skupa birokratija)
2. 70% u Budzet a 30% beleznicaru
3. Da se vrati SUDSKA OVERA
4. Ostavka ministra Pravde i direktora Zakonodavstva Vlade (zbog neustavnosti zakona)
5. Umanjenje svih TAKSI

Badžo

pre 9 godina

@Calculator Jedno da nam bude jasno...nisu advokati ovo izborili da bi nama "sirotinji" bilo lakše i jeftinije, već da oni, pored notara i dalje pune svoje džepove!!! Živi bili, pa videli!


Kako si to sabrao, Boga ti? Advokati su i odbili podelu monopola sa notarima i između ostalog zbog toga i trpe.

Bojan

pre 9 godina

Sramota je da se narodu uvode novi nameti, ne razumem zasto jednostavno overa ugovora koji sacini advokat ne overi sudski beleznik, koji vec radi u sudu, naknadu uzme sud tj. drzava.Ovako se zaposljavaju nova lica koja uzimaju harac i stavljaju u svoje dzepove, a sve to na racun sudova, advokata i gadjana Srbije.Sramota je sta radi ova snsova osmanlijska vlast.Nista ne umeju, nesposobni su totalno.

marko

pre 9 godina

Сад тек видим да су напредњаци у праву кад кажу да не запошљавају своје страначке припаднике, они их у ствари солемнизују.

Truman

pre 9 godina

Nadam se da će ovom odlukom advokati napokon biti zadovoljni. Stalno se nešto bune, a to je činjenica. Advokati su ti koji koče našu zemlju, tako da bi najbolje bilo da što pre prekinu sa štrajkom i krenu da rade svoj posao.

Ivan grof od Valjeva

pre 9 godina

Ma advokatima nece biti nista dovoljno, jer njih i ne zanima taj zakon, njih zanima da odrade ovaj strajk za Miskovica, a sto nanose stetu drzavi, to ih briga. izbacivanje iz komore tri advokata, sto su hteli da rade, sramno je, blago receno.

Petar

pre 9 godina

Notari su novina u našoj zemlji i potrebno je vreme da se uvide svi nedostaci ovakvog rada. Promene zakona treba da doprinesu još efikasnijem radu i država to radi. U svim razvijenijim zemljama Evrope je ovakav siste, većinu poslova građani završavaju kod notara.

Tijana J.

pre 9 godina

Smatram da je Vlada napravila korektan potez ovom izmenom zakona jer ce advokati i dalje moci da sacinjavaju ugovore sto im je bila jedna od primarnih delatnosti, nadam se da ce ovo omoguciti njihov dalji uspesan rad

Mirko

pre 9 godina

Ovim zakonom je dosta toga učinjeno da se zahtevi advokata zadovolje. Red je da advokati se vrate na posao i prestanu da blokiraju rad državnih organa.

Aleksandar

pre 9 godina

Da li moze da se objasni botovima, da im je dzabe sto lupaju minuse na komentare zdrave logike?

Gledao sam kraj duela i dovoljno mi je bilo slusajuci bulaznjenja Selakovica.

Da ostavim advokate i njihove probleme, drzava stbara probleme gradjanima. Ovo nista nije dobro za nas. Briga me za advokate.

Stan na Vracaru za 20000 jura? Naravno da moze. Nekome hitno trebaju pare. Mnogo je takvih primera. A jedan od njih je bio u srpskih vladara, gde je porodica prodala stan od skoro 200 kvadrata za 40000 evra, jer su im trebale pare da sturnu iz ove drzave, jer su dobili odlicnu priliku u inostranstvu. Mozda neko ima i 2 stana, pa hoce parama od jednog da restaurira drugi.
Onda prica sa notarima kojima se resavaju problemi prevara (primer - prodaja iste nekretnine raznim licima). To se ne resava tako, nego jedinstvenom bazom podataka.
Pa onda ugovor da mi neko drugi sacinjava? Izvinite to mogu i ja da uradim, a onda proverite u bazi da li slucajno nisam nacinio i sa nekim drugim ugovor, a moze da steti licima sa kojima sa sacinio.
Da placam sad ovom, pa onom i trecem da mi lupi pecat, pravi nepotrebne troskove gradjanima.

Naravno da ce Selakovic braniti zakon, jer su ga oni sacinjavali i usvajali.

Gde ste vi videli da se drzavni aparat izvinjava zbog greske?
Cak i za gresku na licnoj karti, moras ponovo da placas za novu da bi ti izdali pravilnu.

Ovo sve sto rade nije normalno, suludo je i steti gradjanima. Narod ce to uvideti, a onda ponovo demonstracije, strajkovi i sve ostalo u paketu.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Samo zbog izgovorenog veceras na Rts,Seljakovic bi morao biti smenjen jos sutra ujitru.On je rekao da notari sada moraju da placaju 30% od nagrade sudovima? Kako to? Po kom osnovu? Sta je to? Notari nisu sud! Koje su to zarade notara ministre, i zasto oduzimate pravo gradjanima da samostalno sastave ugovor,a taj notar neka overi to kao nekad u sudu sto je bilo,a ako nece, ne mora! Da li vi znate kako je u Nemackoj? Doneses svoj ugovor i notar to samo overi,samo pasosi i platis 10-20 evra maximum? Zasto kod nas ne moze Nemacki zakon,ukljucujuci i cene?! Ministar je bruka i pljackas budzeta !

BUDIMO - LJUDI - POSTUJMO - DRZAVU

pre 9 godina

Vlada je odlucila da jos jednom pruzi ruku Advokatima, tako sto je pokazala dobru volju da im izadje u susret promenom Zakona. Da se precizira da se predlozenim promenama omogucava da se, pored javno-belezničkog zapisa, ugovori o prometu nepokretnosti mogu sacinjavati i u pismenom obliku, s tim da je neophodno da prodju postupak solemnizacije javnog beleznika kako bi stekli svojstvo javne isprave. Ako ni ovo Advokati ne prihvate bice jasno da se radi o politickom i tajkunskom pritisku na vladu Srbije.

nokia

pre 9 godina

Mislim da je ovo zaista jedan veliki ustupak vlade ka advokatima. Ovqj zakon je jos uvek velika nepoznanica kod nas i trebace vremena da ga prihvatimo i puno izmena da ga uvedemo normalno u sistem, ali je to neminovnost.

LJILJA

pre 9 godina

Ja licno mislim das u notari izmisljeni.Kakva je njihova svrha?Pare od budzeta idu na izmisljena zanimanja.Sve to moze da obavlja pravnik.Zar ne??U pravu je Selakovic.

moć&prihod

pre 9 godina

Advokati su posebna priča i način kako većina njih obavlja i tarifira svoje usluge je čisto bahaćenje. Mislim da je vlada ovim predlogom izmena zakona o notarima ponudila dobar i izbalansiran kompromis u borbi različitih grupa za moć i prihod.

Srbin100%

pre 9 godina

Ovo predstavlja veliki ustupak advokatima,koji i ovako imaju ogromne prihode a porez placaju pausalno...nadam se da je ovo poslednji znak dobre volje drzave i da ce advokatska komora shvatiti da ovo ucenjivanje im ne moze doneti koristi