Obama: Bez histerije zbog ebole

Predsednik SAD Barak Obama odbacio ideju o zabrani putovanja iz država zapadne Afrike, ističući da bi to moglo samo da pogorša situaciju.

Izvor: B92

Subota, 18.10.2014.

13:25

Default images

On je pozvao Amerikance da se ne prepuste "histeriji ili strahu" zbog ebole.

Američki poslanici su ove sedmice pozvali Obamu da zabrani stanovnicima Liberije, Sijera Leonea i Gvineje, pogodjenih epidemijom ebole, ulazak u SAD.

Obama je rekao da se u načelu ne protivi zabrani putovanja, ali je u svom nedeljnom obraćanju jasno ukazao da toj opciji nije naklonjen, preneo je Rojters. "Mi ne možemo jednostavno da se odsečemo od Zapadne Afrike", rekao je Obama, objašnjavaći da bi time bio otežan ulazak zdravstvenih radnika i humanitarne pomoći u region.

To bi, takodje, smatra Obama, motivisalo ljude koji pokušavaju da napuste tu oblast da izbegnu proveru, što bi otežalo praćenje slučajeva zaraze. "Pokušaj da se zatvori cela jedna oblast u svetu - čak i da je to uopšte moguće - mogla bi zapravo da oteža situaciju", rekao je američki predsednik.

Obama je rekao da će biti potrebno vreme za okončanje borbe sa bolešću upozoravajući da bi "pre nego što ovo bude gotovo, mogli da vidimo još izolovanih slučajeva ovde u Americi".

Obama je, medjutim, podsetio Amerikance da su samo tri slučaja ebole registrovana u zemlji, i da se bolest ne prenosi lako. "Ono što sada vidimo nije 'izbijanje' ili 'epidemija' ebole u Americi", rekao je Obama.

"Ovo je ozbiljna bolest, ali mi ne smemo da se prepustimo histeriji ili strahu", dodao je on.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da je od ebole, koja se pojavila početkom godine na zapadu Afrike, do sada umrlo više od 4.500 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: