U RS nema ebole

Institut za javno zdravstvo RS saopštilo da u RS nema ebole i da je u primeni set preporuka i informacija koje su distribuirane na sve granične prijelaze.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

18:58

Default images

Od augusta do danas bilo je troje pod nadzorom i posle isteka perioda inkubacije od 21 dan, u RS nema osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom zbog ebole, javila je agencija Fena.

Set preporuka i informacija distribuirani su za putnike u medjunarodnom saobraćaju i službene osobe koje vrše kontrolu ulazaka osoba iz susednih zemalja u RS, zdravstvene radnike i druge.

Da bi osoba, koja dolazi iz zemalja u kojima je registrovana ebola ušla u RS, prolazi najmanje dve kontrole na aerodromima za transfer, odnosno posle sletanje stavlja se pod nadzor i samim tim postoji kontinuiran uvid u njeno zdravstveno stanje tokom praćenja zdravstvenog stanja 21 dan.

Putnici će ispuniti upitnik o trenutnom zdravlju, novijoj istoriji putovanja i mogućoj izloženosti eboli, kontaktom sa sumnjivim,obolelim ili umrlim od ebole.

Fena dodaje da je i glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija saopštila da je Odlukom Komisije za zarazne bolesti Federalnog ministarstva zdravstva, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva Federacije BiH od zaraznih bolesti i obavezama koje zemlja ima po Medjunarodnoj zdravstvenoj regulativi, pojačan nadzor nad pojavom ebole uspostavljen sredinom avgusta primenom tzv. ciljnog ulaznog skrininga za putnike koji dolaze s područja epidemije ebole (Siera Leonea, Gvineje i Liberije).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: