"Nedostajala samo bomba na dronu"

Najviši srpski zvaničnici smatraju da su incidenti na meču Srbije i Albanije smišljena, planirana provokacija sa ciljem da se destabilizuju Srbija i region.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 15.10.2014.

15:34

Default images

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić naveo je da je izvršen atentat na uspostavljanje prijateljstva Srbije i Albanije.

Predsednik je dodao i da je nedostajala samo eksplozivna naprava u letelici dok je premijer naveo da su ciljevi bili poniženje srpskog naroda, izazivanje dugoročne nestabilnosti u Srbiji i na Balkanu i uticaj na dnevnopolitičke prilike u Srbiji.

"Sportske utakmice nisu mesto za plasiranje provokativnih političkih poruka. Radi se o promociji beskrupolozne i neostvarive ideje o 'velikoj Albaniji', za koju se moglo očekivati da će naići na oštru reakciju na samom stadionu i celoj zemlji. Srbija je učinila sve da prošlost ostavimo za nama i da razvijamo prijateljske odnose", podvukao je predsednik Nikolić. Nikolić je izjavo da je Srbija očekivala predstojeću posetu premijera Albanije Edija Rame kao znak uspostavljanja izvanrednih odnosa, ali da je sada "očigledno da će Albaniji biti potrebne decenije, ako ne i vekovi da postane normalna država, bez mržnje prema Srbiji".

Jučerašnja bezumna akcija je trebalo da bude najoštrije osuđena od državnog vrha Albanije i njene javnosti, smatra predsednik.

"Nedostajala je samo eksplozivna naprava u letelici, pa da se stekne utisak o povezanosti sa teroristom broj jedan u svetu", dodao je predsednik Srbije.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da ekstremisti ispisuju poruke mržnje na manastiru Visoki Dečani i da stotine Albanaca s Kosova i Metohije učestvuje u terorističkim akcijama u Iraku i Siriji.

Premijer Vučić je nešto ranije rekao da je "namera albanskih ekstremista bila da se Srbija pokaže kao zemlja netrpeljiva prema različitostima i da se ponize svi njeni građani".

"Nećemo prihvatiti ocenu da su svi podjednako krivi", rekao je Vučić.

I Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oštro je osudilo incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija i navelo da je ta "smišljena politička provokacija", izvedena s namerom da se u Beogradu izazovu neredi koji bi bacili senku na činjenicu da Srbija vrlo uspešno neguje saradnju u regionu.

"Srbija ne može snositi odgovornost za neodgovorne provokacije albanskih gostiju i nastaviće da radi na razvijanju dobrosusedskih odnosa, za koje veruje da su jedini put za prevazilaženje potencijalnih problema", navedeno je u saopštenju MIP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: