Posmatrači OEBS na udaru u Donjecku

Šestočlani posmatrački tim OEBS dva puta je napadnut granatama u Donjecku, iako je na snazi primirje koje su potpisale proruske i ukrajinske snage pre 10 dana.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

13:01

Default images

U napadima nijedan član tima nije povređen, ali su vozila OEBS teško oštećena, nakon što su četiri granate eksplodirale na oko 200 metara od posmatrača koji su otišli na pijacu u Donjecku zbog izveštaja da su tu ranije pale granate.

Kada še tim posmatrača pomerio na drugu lokaciju, eksplodirala je nova granata blizu mesta na kojme su bili, zbog čega je tim otišao sa te lokacije. Posmatrači OEBS su saopštili da su na pijaci na zemlji videli telo žene.

"Smatramo da je ovo ozbiljan incident. To je po prvi put da su naša vozila gorela", rekao je portparol posmatračke misije OEBS Majkl Bociurkiv.

Portparol nije mogao da kaže ko je odgovoran za granatiranje, a, takođe, nema nikakvih dokaza da su posmatrači OEBS namerno gađani.

Oštre borbe izbile su u nedelju oko aerodroma u Donjecku, a tokom celog dana čula se paljba iz automatskog oružja i eksplozije granata dok su se oblaci crnog dima nadvijali nad gradom.

Član Saveta Donjecka saopštio je da je bilo šest civilnih žrtava, a situaciju u gradu opisao je kao "kritičnu".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko i nemačka kancelarka Angela Merkel "izrazili su zabrinutost" zbog kršenja primirja tokom telefonskog ragovora u nedelju uveče, saopštila je kancelarija ukrajinskog predsednika.

Kijev optužuje proruske snage da krše primirje i da intenziviraju napade na položaje vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

"Terorističke akcije pretnja su realizaciji mirovnog plana ukrajinskog predsednika", rekao je portparol bezbednosnih snaga Volodimir Poljov.

Proruske snage to negiraju i tvrde da ukrajinska vojska krši primirje. Primirje je prvi korak u naporima ka uspostavljanju trajnog mirovnog sporazuma i okončanja petomesečnog konflikta u kojem je više od 2.700 ljudi izgubilo život.

Najmanje šest civila je poginulo u borbama ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika u poslednja 24 časa u Donjecku, na istoku Ukrajine, navode gradske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: