"Veće poštovanje prava uhapšenih"

Sudije za izvršenje krivičnih sankcija bi trebalo da obezbede mehanizam kontrole poštovanja prava lica lišenih slobode.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2014.

11:34

Default images

“Propisivanjem sudija za izvršenje krivičnih sankcija prešlo se sa administrativnog nadzora krivičnih sankcija na sudsku kontrolu izvršenja“, rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević otvarajući obrazovni seminar u Beogradu za 25 sudija odgovornih za nadgledanje izvršenja krivičnih sankcija u Višim sudovima.

Prema njegovim rečima, licima lišenih slobode biće omogućena delotvornija zaštita prava tokom izvršenja krivičnih sankcija ili mera, a biće postignuta i bolja zaštita i kontrola izvršenja krivičnih sankcija jer je, kako je naveo, nadležnost ovih sudija šira od nadležnosti upravnog suda.

Naime, u svim Višim sudovima od 1.septembra 2014.godine imenovane su sudije za izvršenje krivičnih sankcija kako bi se zaštitila prava osuđenika, a nedavno je stupio na snagu i novi Zakon o izvršenju krivičnih sankcija.

Kako je rečeno na skupu u Beogradu, Srbija je napravila još jedan korak na putu približavanja evropskim standardima i poštovanju ljudskih prava i sloboda.

“Raniji Zakon za izvršenje krivičnih sankcija nije dao pozitivne rezultate na polju zaštite prava osuđenih lica u skladu sa evropskim standardima jer je pretežna nadležnost u zaštiti osuđenih lica bila u rukama organa uprave zbog čega je bila predviđena i upravna tužba koja takođe nije dala zadovoljavajuće rezultate“, rekao je predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

On je napomenuo i da je činjenica da zakon doveo do određenih nedoumica i problema pre svega u organizacionom smislu u sudovima, posebno imajući u vidu staru praksu da paralelno sa donošenjem zakona nisu doneti prateći propisi koji treba da omoguće pravilnu primenu.

Takođe, istakao je i da je Savet Evrope uradio analizu zakona i izrazio pohvale vezane za propisivanje novog instituta sudija za izvršenje krivičnih sankcija.

“Na nama je da radimo ovaj posao i da doprinesemo postizanju pozitivnih efekata“, istakao je Milojević.

Biljana Pavlović iz Ministarstva pravde izrazila je zadovoljstvo što je učinjen još jedan korak ka usaglašavanju našeg zakonodavstva sa međunarodnim pravilima, evropskim zatvorskim pravilima.

Misija OEBS će nastaviti da podržava srpske vlasti u unapređenju humanijeg sistema izvršenja krivičnih sankcija, rekao je Majkl Ujehara zamenik Misije šefa OEBS i dodao da u tom smislu postavljene sudije igraju ključnu ulogu.

“To je korak napred u odnosu na druga pitanja kao što je pravičan pristup ka svim zatvorenicima i ustanovljava veze između sudova i zatvorske uprave. Sudovi sada imaju mogućnost da prate i utiču na način na koji se kazne izvršavaju“, zaključio je Ujehara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: