Ponedeljak, 08.09.2014.

13:54

Porošenko: Oslobođeno 1.200 osoba

Ukrajinske vlasti uspele su da "oslobode" u poslednjih nekoliko dana 1.200 osoba koje su zarobili proruski pobunjenici na istoku Ukrajine, izjavio je Porošenko.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je danas u Marijupolju rekao da su zatvorenici oslobođeni od početka uspostavljanja prekida vatre u petak uveče, prenela je agencija Interfaks-Ukrajina.

Porošenko, međutim, nije precizirao da li su ti zatvorenici razmenjeni sa zarobljenim pripadnicima proruskih snaga, kao što je predviđeno protokolom o sporazumu o prekidu vatre, dogovorenom u Minsku u petak.

Predsednik Ukrajine je danas iznenada doputovao u Marijupolj, grad na istoku zemlje, na liniji fronta gde su sukobljene vladine i proruske snage.

Potvrdu o dolasku Porošenka u Marijupolj objavile su RIA Novosti citirajući izjavu predsednikovog sekretara za odnose s javnošću Svjatoslava Cegolka.

On je na Tviteru kratko objavio: "Predsednik je stigao u Marijupolj". Doputovavši u taj grad, što je ranije i bilo najavljeno, Porošenko je izjavio: "Nećemo nikome predati ovu zemlju", prenosi Rojters.

Predsednik Ukrajine, obučen u vojnu uniformu, naveo je na svom nalogu na Tviteru da su po njegovom dolasku u tu strateški važnu luku, proruske snage počele da pucaju na kontrolne punktove na periferiji grada.

"Mislili su da će me uplašiti, ali njih se niko ne boji", naveo je Porošenko.

Vest o dolasku Porošenka u Marijupolj prvo su objavile vlasti u Donjecku.

Dolazak predsednika Ukrajine u Marijupolj smatra se značajnim, jer je taj grad, luka, strateški važan i za Ukrajinu i za Rusiju. Nalazi se na obali Azovskog mora, pa Ukrajina strahuje da bi, ukoliko padne u ruke proruskih snaga, Rusija mogla da napravi sponu između Rusije i Krima, crnomorskog poluostrva koje je Rusija u martu, posle referenduma, pripojila svojoj teritoriji.

Dolazak Porošenka na istok Ukrajine zavisio je i od toga da li će primirje biti realizovano.

Prekid vatre je uveden u petak uveče, ali je doveden u pitanje tokom vikenda kada je granatiran Marijupolj, a došlo je do sukoba i u blizini aerodroma u Donjecku, koji je pod kontrolom proruskih snaga. Ipak, nakon toga, posmatrači OEBS-a smatraju da se prekid vatre na istoku zemlje uglavnom poštuje.

Pukovnik Andrej Lisenko, portparol ukrajinskog Nacionalnog saveta bezbednosti, danas je novinarima rekao da su proruske snage nekolliko puta prekršile prekid vatre, ali da tokom proteklog dana nije poginuo nijedan vojnik, prenosi AP.

On je dodao da su proruske snage prestale da koriste tešku artiljeriju, te da upotrebljavaju samo granate i puške.

"Ovo je veliko dostignuće. Mi razumemo da se prekidom vatre nameće izvesna disciplina našim neprijateljima, kao i da se našoj vojsci omogućava da zbije redove", kazao je Lisenko.

Uspeh prekida vatre bio bi veliko dostignuće za sve strane u sukobu, koji traje skoro pet meseci i odneo je 3.000 života, objavile su danas UN. Ali uprkos prekidu vatre, Kijev i proruske snage nisu uspele da se dogovore o političkom rešenju kojim bi bio trajno okončan sukob u istočnoj Ukrajini, prenosi AP.

Jugoistočna Ukrajina je bila glavno žarište u proslednje dve nedelje. Oblast oko Marijupolja je do tada bila uglavnom pošteđena sukoba, ali su onda proruske snage krenule na grad, granatirajući prigradska naselja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: