Jadar: Nema ekološke katastrofe

Već tri dana u oblasti oko Kostajničke reke stanovnici gledaju u sivu vodu ove reke, prekrivenu teškim metalima, muljem i vodom iz jalovišta iz rudnika Stolice.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.08.2014.

16:01

Default images

Nadležni iz Agencije za zaštitu životne sredine tvrde da nam zbog zagađenja u Kostajničkoj reci kod Krupnja ne preti ekološka katastrofa.

Kostajnička reka je potpuno siva, a protiče kroz dvorišta dvadesetak kuća. Ljudima koji žive u selu Kostajnik u blizini samog korita Kostajničke reke preporučeno je da se isele, s obzirom na veliko zagađenje reke teškim metalima.

"Preporuku smo dali prošle nedelje kad su padale one velike kiše. Iseljena je 21 kuća, to je 69 stanovnika, oni su živeli neposredno ispod brane, ali sve kuće duž Kostajničke reke prema Loznici su ekološki ugrožene", kaže Rade Grujić, predsednik opštine Krupanj.

Sve je počelo kada je 20. maja usled poplava pukla brana na jalovištu zatvorenog rudnika antimona Stolica i ovaj incident je označen kao najopasniji iz oblasti zaštite životne sredine. U reci su se našli teški metali opasni i po ljude i po prirodu. Ipak, većina ugroženih građana se neće iseliti, jer nemaju kuda da odu. Međutim, oni strahuju i za zdravlje i za bezbednost i očekuju da im neko pomogne.

Opasne materije su posle dva meseca stigle u reku Jadar. Zagađenje pojedinim teškim metalima odgovara petoj klasi kvaliteta voda, što predstavlja maksimalno zagađenje. Sve ovo već je verovatno stiglo i u Drinu i Savu, ali ekološka katastrofa ne preti, tvrde u Agenciji za zaštitu životne sredine.

"Ne preti katastrofa, ugrožen je tok reke Jadar, a zbog razmera proticaja reke Drine i reke Jadar praktično je nemoguće da dođe do nekih posledica čak ni za reku Drinu, a kamoli za reku Savu, koja četiri puta veći proticaj ima. Ako nešto razblažite sto puta, ta koncentracija koja je izmerena u reci Jadar biće 100 puta još manja u vodotocima reka za koje se strahuje. Dakle, minimalna je verovatnoća. Ako do toga dođe, nadležni su spremni da reaguju", kaže Dejan Lekić, zamenik direktora Agencije za zaštitu životne sredine.

Stručnjaci navode da bi ljudima trebalo reći da tu vodu svakako ne koriste za ishranu ni ljudi ni životinja, ali da je u ovom trenutku teško reći koliko je ugrožen ekosistem.

Još krajem jula je formiran poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika. Ipak, još nema informacija o tome kada bi ova katastrofa mogla da bude sanirana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: