DS i SNS o penzijama

Demokratska stranka i Srpska napredna stranka i danas u nastavile politička odmeravanja konferencijama za novinare i saopštenjima.

Izvor: B92

Subota, 26.07.2014.

16:17

Default images

Poslanik i portparol Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je danas da podršku Srpskoj naprednoj stranci niko ne dovodi u pitanje, ali da joj to ne daje za pravo da "treći put u istoriji vrši eksperimente" smanjivanjem plata i penzija.

Jerkov je, na konferenciji za novinare u stranci, rekla da DS traži od Vlade Srbije i SNS da prestanu sa neodgovornim ponašanjem i izbegavanjem odgovornosti za katastrofalne posledice politike koju vode, posebno posle najave smanjenja penzija i plata.

Ona je rekla da "cenu nesposobnosti, ne samo ove već i prethodne dve vlade- premijera Ivice Dačića i rekonstruisane, plaćaju građani Srbije, radnici kojima je Zakon o radu umanjio prava, a sve to zbog toga što (Vlada) ne zna kako da privuče strane investicije".

"Imali smo priliku da čujemo da su krivi radnici, građani, međunarodna zavera protiv premijera, ali ne i ko je u ovoj i u prethodne dve vlade odgovoran", istakla je Jerkov.

Prema njenim rečima, DS zna da reforme nisu kada se povećavaju porezi i smanjuju plate, kada se u budžetu predvidi 500 miliona evra za otpremnine za 60.000 do 100.000 radnika ili kada se samo dan po usvajanju Zakona o zapošljavanju u javnom sektoru zaposli više od 30.000 stranačkih pripadnika.

U zemlji jedino rastu javna potrošnja i dug, deficit i broj nezaposlenih, dodala je Jerkov.

Jerkov je na početku obraćanja novinarima citirala izjave premijera Vučića od 10. marta, 27. aprila i 14. jula u kojima je rekao da neće biti smanjenja penzija.

"Očekujemo uvrede posle ove konferencije za novinare, ali tražimo da SNS odgovori kada će građanima biti bolje, da da jasne rokove, kaže koji je to razvojni plan i da li pored štednje na građanima i samo promocije SNS ume još nešto da radi", zaključila je Jerkov.

SNS: Vučić nije najavio smanjenje penzija

Potpredsednik IO Srpske napredne stranke Aleksandar Jovičić izjavio je da lider te stranke i premijer Aleksandar Vučić nikada nije najavljivao smanjenje penzija, već da je rekao da je to poslednja mera i da će Vlada Srbije pokušati na sve načine da do toga ne dođe.

Jovićić je, na konferenciji za novinare u sedištu stranke, reagujući na jutrošnju izjavu portparolke Aleksandre Jerkov da SNS "treći put u istoriji vrši eksperiment smanjivanjem plata i penzija", rekao da je jedini eksperiment u proteklih 15 godina radila DS devalviranjem privrede i uništavanjem radnika.

On je rekao da DS danas napada Zakon o radu, a da je njihov lider 2001. godine podržavao daleko liberalniji zakon koji nije bio na strani radnika i da je zakon iz 2005. godine doprineo da oko 350.000 ljudi ostane bez posla.

Potpredsednik IO SNS je naglasio da nezaposlenost u Srbiji nije povećana, ali da je tačno da su "stručnjaci iz DS za tri i po godine uspeli da podignu nezaposlenost sa 13 odsto na 26 odsto i po tome su postali evropski rekorderi".

"To nijedna zemlja u regionu i EU nije uspela da uradi, a uspela je DS zahvaljujući njihovim ekspertima u tom eksperimentu koji su načinili u Srbiji", rekao je Jovičić.

On je dodao da vladine pokušaje da konsoliduje javne finansije DS karakteriše kao neodgovorne, dok svoje postupke zaduživanja zbog izbora smatraju odgovornim.

"Odgovorni ste kada se zadužite sedam milijardi evra, da zbog izbora 2012. godine neko neosnovano i neracionalno podigne plate i penzije samo da bi dobili izbore. To je odgovorno, a neodgovorno je kada pokušavate da usvojite set zakona koji će pomoći zapošljavanje", naglasio je Jovičić.

On kaže da je DS tokom svoje vladavine potpuno destimulisala privatni sektor, razorila javni sektor, ali da će se SNS voditi drugačijom politikom i da žele da njihov "eksperiment leče i da idu putem ozdravljenja privrede".

"U Srbiji više neće vladati tajkuni, neće uticati na vladu i pisati zakone. Tajkuni su za vreme vlasti DS kupovali skupocene jahte, a za vreme SNS te iste jahte prodaju kako bi platili porez državi", naglasio je on.

Jovičić je dodao da će se SNS baviti zdravim privatizacijama kao što je primer JAT-a, pokušaće dobru privatizaciju u vidu strateškog partnerstva u FAP-u, 14. oktobru...

"U narednih nekoliko dana vlada će usvojiti i set medijskih zakona, zakon o stečaju i privatizaciji. Za tih 160 preduzeća u restrukturiranju svake godine izdvaja se više od 750 miliona evra, a od tog nema zarade niti zapošljava radnike", kazao je potpredsednik IO naprednjaka.

Jovičić je pozvao Bojana Pajtića da kaže šta je sa novcem Razvojne banke, šta je sa Fondom za razvoj i kako je moguće da "Vojvodina kao bogata regija posle deset godina njegove vlasti padne na dno".

On je dodao da će SNS nastaviti sa reformama i da ta stranka ne želi da kupuje glasove za naredne izbore novcem građana Srbije.

"Želimo da steknemo poverenje i građani Srbije veruju premijeru Aleksandru Vučiću. Želimo da konačno izlečimo kancer koji je zagrizao u našu privredu i da u narednom periodu izađemo iz ove situacije", zaključio je Jovičić.

DS: Premijer tri puta obmanuo građane

Demokratska stranka (DS) ukazala je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić tri puta obmanuo građane obećavši im da penzije neće biti smanjene i ocenila da je to prekršeno obećanje.

DS od traži od SNS da javnosti odgovore kako je moguće da su jedine mere koje građani vide i osete one mere od kojih oni imaju štete i koje podrazumevaju štednju na njima, dok troškovi države, deficit državnog budžeta, javni dug i broj nezaposlenih nezadrživo rastu.

"Srpska napredna stranka u svom odgovoru na konkretna pitanja koja su joj postavljena u vezi sa prekršenim obećanjem Aleksandra Vučića da neće biti smanjenja penzija i da je on lično garant toga, po ko zna koji put pokazuje da, osim jezika uvreda, kleveta i etiketiranja, već više od dvadeset godina ne poznaje nijedan drugi način komunikacije", saopštila je DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: