Ponedeljak, 07.07.2014.

13:53

Oteti državljani BiH i MKD slobodni

Državljanin Bosne i Hercegovine otet u Libiji, inženjer Petar Matić, oslobođen je i dobro se oseća, saopštilo je danas Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

I oteti državljanin Makedonije Miljazin Gafuri je oslobođen, potvrdile su vlasti u Skoplju.

Ambasador BiH u Libiji Ibrahim Efendić razgovarao je s Matićem koji mu je potvrdio da je dobro "i fizički i psihički", prenela je agencija Fena.

Efendić očekuje da će se u toku dana susresti s Matićem i razgovarati o eventualnoj potrebi za pružanjem mera konzularne zaštite i pomoći.

Bosansko-hercegovački diplomata je potvrdio Ministarstvu da su trojica stranih inženjera koji su radili za jednu italijanski kompaniju, državljani BiH, Makedonije i Italije, bili prinudno zadržani, a da italijanskog državljanina i dalje drže osobe koje su ih zadržale.

U interesu omogućavanja daljnjih aktivnosti na oslobađanju i treće osobe, Ministrastvo navodi da ne može da iznosi detalje dešavanja i izražava nadu da će i državljaninu Italije uskoro biti omogućeno slobodno kretanje.

U Libiji je u porastu kidnapovanje diplomata, stranaca ali i Libijaca, jer vlasti nisu u stanju da kontrolišu milicije koje su pomogle u svrgavanju Muamera Gadafija 2011. godine.

Italijansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su dva oteta radnika, državljani BiH i Makedonije, koji rade za italijansku kompaniju u Libiji, oslobođena dok je treći još u zatočeništvu.

"Dva strana tehničara, koji su u subotu oteti u libijskom gradu Zuvara zajedno s italijanskim inženjerom Markom Valjizom, oslobođeni su", navodi se u saopštenju i dodaje da italijanske vlasti sve čine kako bi Valjiza bio uskoro na slobodi.

Oslobođeni Petar Matić i Miljazin Gafuri nalaze se u sedištu italijanske građevinske firme Pjaćentini u Zuvari.

Matić i Gafuri rade na modernizaciji mosta u Zuvari. Projekat je vredan 37 miliona evra.

Još tri italijanska državljana se vode kao nestali u svetu.

Italijani Djovani Lo Porto nestao je 2012. godine u Pakistanu, Paolo Dal'Oljo u julu 2013. godine u Siriji i Djanluka Salvijato u martu ove godine u Libiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: