Petak, 04.07.2014.

17:44

Ustavni sud BiH ukinuo uredbu RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je ukinuo uredbu vlade Republike Srpske koja je policiji tog entiteta dala pravo da dodatno proverava prijave prebivališta.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

U saopštenju Ustavnog suda navodi se da je utvrđeno da se pitanje prebivališta u BiH reguliše isključivo na nivou države, a ne entiteta, pa da stoga vlasti RS nisu imale ustavnu ni zakonsku osnovu za donošenje ovakve uredbe.

Žalbu Ustavnom sudu na odluku koju je vlada RS donela tokom proleća uputili su članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

To su učinili na zahtev udruženja koja okupljaju nesrpske povratnike na područje RS. Ta udruženja su ocenila da je krajnji cilj uredbe otežavanje povratka prognanih Hrvata i Bošnjaka, posebno onih čiji domovi nisu u potpunosti obnovljeni.

Uredbom je policija u RS dobila diskreciono pravo da odbije prijavu prebivališta ukoliko oceni da osoba koja ju je podnela ne ispunjava odgovarajuće uslove.Vlasti RS su uredbu uvele s obrazloženjem da žele da spreče zloupotrebe u izbornom procesu.

S druge strane, udruženja okupljena u koaliciju "1. mart" kampanju povratka su pokrenule da bi se osiguralo da na opštim oktobarskim izborima u BiH bude izabran što veći broj hrvatskih i bošnjačkih zastupnika s teritorije RS u parlamentu tog entiteta i u Predstavničkom domu parlamenta BiH, objavili su lokalni mediji.

Vlasti RS su, prilikom donošenja ove uredbe, najavile da ona neće biti ukinuta ni povučena ni pod kakvim pritiscima.

Dodik: Imaćemo uredbu o prebivalištu

Foto: Tanjug, arhiva
Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će Vlada Republike Srpske, bez obzira na odluku Ustavnog suda BiH, ponovo doneti uredbu kojom će se proveravati tačnost i istinitost podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS.

Dodik je kazao da će Vlada RS takvu urebu doneti pre nego što stigne odluka Ustavnog suda BiH, koji je ukinuo Odluku Vlade RS o proveri tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijavljivanja prebivališta na teritoriji RS.

"Ono što su naumili, neće ostvariti. Ovde u RS niko se neće prijavljivati bez jasnih podataka ko je, šta je i odakle je", kazao je predsednik RS novinarima u Gacku.

Vlada RS je u aprilu donela Odluku o prevori tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijavljivanja prebivališta na teritoriji RS, tvrdeći da na taj način žele da spreči nekontrolisano prijavljivanje Bošnjaka na teritoriji RS i izborni inženjering.

Ustavni sud BiH danas je poništio tu Oduku Vlade RS, čiju su proveru ustavnosti tražili članovi Predsedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić.

Dodik je kazao da su u Ustavnom sudu BiH za ukidanje ove odluke glasala dva Bošnjaka i tri stranca koji su preglasali ostale sudije.

On je porucio da će "bez obzira na to koliko puta se Komšić i Izetbegović budu žalili i Ustavni sud BiH bude ukidao ovu odluku", Vlada RS donositi novu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: