"Treba nam sastanak i sa Obamom"

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić izjavio da će premijer Aleksandar Vučić u Moskvi razgovarati sa najvišim ruskim funkcionerima o bilateralnim odnosima.

Izvor: B92

Sreda, 02.07.2014.

14:37

Default images

"Cilj nam je članstvo u Evropskoj uniji, ali i da negujemo i razvijamo odnose sa tradicionalno prijateljskim zemljama sa kojima imamo i zajednički interes, a Rusija je sigurno zemlja sa kojom imamo zajednički interes", rekao je je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dačić je istakao da je poseta premijera Srbije Rusiji radnog karaktera.

On je rekao da treba da imamo sastanke sa mnogim zemljama i dodao "da nam treba i sastanak sa Obamom i engleskim funkcionerima".

"Nama je bitno da o nama lepo misle i u Briselu i u Vašingtonu i u Moskvi", rekao je Dačić.

"Srbija koja je prokažena, sa kojom niko neće i ne sme da se sastane, nikome ne treba, pa ni narodu, takvo rukovodstvo", zaključio je Dačić.

"Kosovo nije postalo član PSJIE"

Dačić je negirao da je Kosovo postalo punopravni član Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) i precizirao da je dogovoreno da Kosovo može da učestvuje u radu te inicijative u cilju jačanja regionalne stabilnosti.

"Nije prihvaćeno da Kosovo bude član PSJIE, ovde je izbegnuto članstvo Kosova", rekao je Dačić na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je naglasio da će Srbija u svim organizacijama u kojima to bude moguće da spreči članstvo Kosova ukoliko nije u skladu s Briselskim spozumom.

"Nemamo razloga da ometamo učešće Kosova pod uslovima koji su definisani dogovorom u Briselu. Svuda gde je Kosovo obeleženo zvezdicom deo je briselskog dogovora koji je, na kraju krajeva, i Srbija prihvatila", rekao je Dačić.

On je podsetio da je Srbija godinama unazad trpela pritiske da dozvoli članstvo Kosova u regionalnim organizacijama i inicijativama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: