Sreda, 25.06.2014.

13:21

Bez drame ako Junkera ne podrže svi

Angela Merkel koja podržava Žan-Kloda Junkera za predsednika EK, izjavila je da "neće biti drama" ako bivši luksemburški premijer ne bude izabran jednoglasno.

Izvor: Beta

Default images

Na evropskom samitu, u četvrtak i petak u Briselu, "potrebna je kvalifikovana većina" za imenovanje Junkera, rekla je Merkelova u Bundestagu.

"Želim da istaknem je to tačno predvidjeno ugovorima. Neće biti drama ako imamo samo kvalifikovanu većinu", dodala je Merkelova i poželela da Junker dobije "široku podršku država članica".

Nemačka kancelarka je pružila uveravanja da se konsultacije odvijaju "u evropskom duhu". "Zabrinutost svih država članica ozbiljno je shvaćena", dodala je ona.

Britanski premijer Dejvid Kameron protivi se imenovanju Junkera za predsednika Evropske komisije, smatrajući da je suviše "federalistički" nastrojen i da nije naklonjen reformama koje traži London.

Kameron traži da se evropski lideri na samitu u Briselu izjasne o imenovanju Junkera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: