Večeras stižu dva ruska helikoptera

U Srbiju će večeras doleteti dva ruska helikoptera koji će pomoći u spasavanju stanovništva iz poplavljenih područja, kaže ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

19:18

Default images

Helikopteri K-32, koji mogu da slete na male površine, deo su ruske pomoći, koja je do sada u Srbiju uputila tri aviona i 79 spasilaca, rekao je Čepurin na konferenciji za novinare u ambasadi Rusije u Beogradu.

On je kazao da je Rusija "reagovala brzo i na bratski način", kao i da su prikupljanje pomoći organizovali službenici ambasade, Ruska pravoslavna crkva i ruska škola.

Rusi su Srbiji uputili 47 tona pomoći, uključujući više od 30 motornih čamaca, spasilačku opremu, generatore za obezbedjenje struje, 18 pumpi, kao i žvotne namirnice, ćebad i toplu odeću.

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Eduard Čižikov je istakao dobru koordinaciju spasilaca i rekao da je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak zatražio pomoć Rusije, koja je stigla u petak, 16. maja ujutru.

Čižikov je na koferenciji za novinare istakao da osim zahvalosti kolega, spasiocima pre svega znači zahvalnost evakuisanih gradjana.

Čižikov je rekao da je bio impresioniran željom i odlučnošću jedne meštanke Obrenovca da pomogne u spasavanju ljudi.

"Uprkos upozorenju policije, ona je sa spasiocima u čamcima odlazila na adrese gde su bili zarobljeni ljudi", rekao je on.

Čižikov je rekao da prema informacijama koje ima, povećanje nivoa vode u Savi ne bi trebalo da dovede do kritične situacije.

Kako je rečeno, sutra ujutru srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovaraće video-linkom sa ruskom ministrom za vanredne situacije o daljoj saradnji i pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: