Stiže pomoć iz celog sveta

Iz celog sveta stiže pomoć za poplavama ugroženu Srbiju. Ambasadori stranih zemalja u Beogradu i sami učestvuju u dopremanju sredstava.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

17:41

Default images

Iz celog sveta stiže pomoć za poplavama ugroženu Srbiju. Ambasadori stranih zemalja u Beogradu i sami učestvuju u dopremanju sredstava.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, diplomate i zaposleni u ambasadi dopremili su danas nekoliko stotina džakova za jačanje obala Beograda kojima preti poplava.

Beograd je i naš dom i danas smo tu da pomognemo. Ambasador Kirbi, američke diplomate i zaposleni u ambasadi zasukali su rukave", objavila je ambasada SAD na svojoj Fejsbuk stranici.

"Dopremili smo nekoliko stotina džakova za jačanje beogradskih obala kojima preti poplava. Svako može da pomogne i pozivamo sve da nam se pridruže!", naveli su zaposleni u ambasadi.

Ambasador Kirbi je u okviru svojih ovlašćenja već naložio isplatu 100.000 američkih dolara za nabavku opreme i neprehrambenih artikala neophodnih za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji.

Kako je ranije saopštila ambasada, američka Kancelarija za pomoć u vanrednim situacijama u inostranstvu uplatiće 100.000 američkih dolara Crvenom krstu Srbije za kupovinu neophodnih artikala koji bi se odmah iskoristili za pomoć ugroženima.
Građani Makedonije okupili su se danas u velikom broju u Skoplju sa željom da prikupe humanitarnu pomoć za građane Srbije i Bosne i Hercegovine koji su pogođeni teškim poplavama.

Prikupljene su velike količine flaširane pijaće vode, sokova, mleka, hrane, garderobe, dušeka, ćebadi, sredstava za higijenu i ostalih potrepština. U toku jučerašnjeg dana prikupljena je oko 1.427.000 denara, saopštio je predstavnik Crvenog krsta dodajući da je otvoren žiro-račun za pomoć građanima Srbije i Bosne i Hercegovine.

Volonteri Crvenog krsta Makedonije su na terenu i pomoć se organizovano prikuplja. Apelu za pomoć odazvale su se i razne građanske inicijative Skoplja, ali i cele Makedonije koje su se spontano organizovale preko socijalnih mreža.

"Impresioniran sam brojem učesnika, organizacijom i ljubavlju sa kojom ljudi doniraju jer ovo što je pogodilo Srbiju i BiH zaista je katastrofalno", kaže jedan od organizatora akcije.

Kristijan Landov iz nevladine Građanske inicijative koja se pridružila akciji prikupljanja pomoći nastradalima u Srbiji i BiH, kaže da su prikupljena značajna sredstva i da će se nastaviti sa sličnim akcijama. Sve akcije odvijaju se u koordinaciji sa makedonskim Crvenim krstom.
Vlada Crne Gore saopštila je danas da je poslala šest kamiona humanitarne pomoći u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Vlada Crne Gore saopštila je danas da je poslala šest kamiona humanitarne pomoći u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

U četiri kamiona koje su poslate Srbiji nalaze se ćebad, kišne kabanice, vreće za spavanje, gumene čizme, hrana, voda, garderoba, kao i tri pumpe za vodu.

U pripremanju pomoći učestvovali su Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojska Crne Gore, Crveni krst i Opština Budva.
Tanjug / AP Photo/Ronen Zvulun
Izrelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je s premijerom Sribije Aleksandrom Vučićem i ponudio mu pomoć u prevladavanju humanitarne katastrofe.

Netanijahu je ponudio pomoć u zbrinjavanju ranjenih, uz pomoć koja je već poslata Srbiji, uključujući 1,5 milion tona medicinske i humanitarne opreme. "Džerusalem post" piše da Netanijahu nudi pomoć i Srbiji i Bosni i Hercegovini, gde su "nezabaležene poplave pogodile gradove i ostavile više od dve desetine mrtvih i hiljade beskućnika".
Foto: B92
Saniranje posledica poplava mnogo će koštati i Evropska unija je spremna da odvoji sredstava za pomoć Srbiji, kaže ambasador EU Majkl Davenport.

On je, u razgovoru za B92 rekao da je Evropska unija već aktivirala mehanizam za hitne intervencije a da je u dogovoru sa MUP Srbije formirana zajednička jedinica za koordinaciju svih akcija zemalja članica EU.

"Naši timovi rade kao deo tima srpske policije I doprinose zajedničkim naporima", kaže Davenport.
Ministar odbrane Bratislav Gašiæ sa Hajncom Vilhelmom (Foto: Tanjug / Ministarstvo odbrane)
Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da su u Nemačkoj veoma potrešeni zbog katastrofe u Srbiji, a da je pomoć te zemlje već stigla u Srbiju.

"Želim da kažem da smo veoma potrešeni zbog ove katastrofe ali dobro je videti koliko su brzo mnoge zemlje odgovorile na molbu Srbije", rekao je Vilhelm u izjavi Tanjugu.

Ukazujući da Nemačka pruža pomoć u okviru Evropske unije, on je ocenio da je dobro što članice Unije koordinišu svoje delovanje preko Evropske komisije u Briselu, jer se tako izbegava da više zemalja ponudi istu pomoć.
B92
Ambasador Italije Đuzepe Manco je prvi diplomata koji se odazvao pozivu B92 za prikupljanje pomoći žrtvama poplava. Ambasador Manco i zaposleni u italijanskoj ambasadi dovezli su u bioskop REX tri automobila pomoći, koju poklanjaju kao lični prilog akciji podrške pogođenima elementarnom nepogodom.

U Jevrejsku ulicu broj 16, doneto je ulje, šećer, mleko, konzervisana hrana, flaširana voda.

"Insipiracija su nam bili građani Srbije koji su se organizovali i počeli da prikupljaju pomoć za stradale. Odlučili smo da se pridružimo a došli smo u REX zbog reputacije B92 kada je o ovakvim akcijama reč", rekao je Manco.
Foto: Tanjug
Ruska Federacija poslala je 16. maja tim od 76 spasilaca sa opremom, dva specijalna vozila, 10 čamaca i humanitarnu pomoć. Pomoć je odmah upućena na teritoriju Obrenovca, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ruski pripadnici specijalnih jedinica spasili su u petak u Obrenovcu više od 400 ljudi.

Osim toga, Rusija je danas poslala dodatnu opremu za spasavanje i humanitarnu pomoć. Avionom ruskog Ministarstva za vanredne situacije "Iljušin 76", na aerodrom u Nišu iz Rusije dopremljensi su 11 tona hrane, agregati, čamci, pumpe, hrana za bebe, ćebad i odeća. Iz kabineta evropske komesarke za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Kristaline Georgijeve saopšteno je da se sve više zemalja Evropske unije pridružuje naporu da se saniraju posledice teških poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

"Za manje od dan i po, 14 zemalja članica, što je pola Evrope, odazvalo se zahtevu za pomoć iz Srbije i Bosne i Hercegovine", poručila je Georgijeva u saopštenju za medije.

Prve su priskočile Bugarska, Nemačka, Slovenija i Austrija, koje su još 16. maja, nekoliko sati nakon što su zahtevi za pomoć stigli u Brisel, poslali pumpe za vodu visokog kapaciteta, čamce i helikoptere prema Srbiji i BiH.

U međuvremenu, humanitarnom naporu su se priključile Hrvatska, Francuska, Česka, Litvanija, Letonija i Estonija, kaže se u saopštenju, a za njima Velika Britanija, Slovačka, Belgija i Luksemburg.

Pomoć stiže i iz Japana, Belorusije i Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: