Ljajić: Potrebna veća pomoć Krupnju

Rasim Ljajić izjavio je danas u Krupnju da je toj nerazvijenoj opštini neophodna što brža i veća pomoć države u ljudstvu i materijalnim sredstvima.

Izvor: B92

Nedelja, 18.05.2014.

14:52

Default images

U Krupnju je voda srušila osam kuća a u još 20 je nemoguć život, pa je 28 porodica moralo da se preseli na druga mesta. Štetu su pretrpele sve kuće u gornjem delu Krupnja.

"Apelujem da se pomogne u ljudstvu, da se omogući raščišćavanje, a neophodne su lopate, gumene čizme, životne namirnice, odeća i obuća da bi se život normalno odvijao", kazao je Potpredsednik Vlade Srbije.

Putna infrastruktura na ovom području pretrpela je ogromne štete, sve poljoprivredne kulture su poplavljene i ova godina je, kako je rekao, za poljoprivrednike potpuno izgubljena.

"Vlada će učiniti sve da što više minimizira nastale štete", istakao je.

Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, obišao je u pratnji članova kriznog štaba više desetina građana u najoštećenijem naselju Žarkovača i u drugim delovima Krupnja.

Ulazili su u kuće oštećene poplavama, a ministar je otvoreno razgovarao sa građanima. Više njih kritikovalo je rad kriznog štaba te opštine, tvrdeći da su posledice mogle da budu manje da je, kako su pojedini rekli, na vreme dopremljeno samo 300 vreća sa peskom ili šleper zemlje.

Presednik opštine, Rade Grujić, izjavio je da je bujica bila razornija nego ikada u 120 godina i da se radi o pravoj prirodnoj katastrofi.

Sunčan dan bez kiše i tradicionalna solidarnost ljudi u ovom kraju, međusobno pomaganje zvano moba, omogućili su da se danas intenzivno radi na otklanjanjanju najvećih posledica bujičnih poplava.

To će, kako su sami rekli, omogućiti, ako ništa drugo, a ono da se privremeno osposobe makar elementarne prostorije za život i da se kućama u više delova Krupnja može prići automobilima.

U opštini Krupanj gotovo da nema putnog pravca koji nije pretrpeo ogromna oštećenja, a samo u naselju Žarkovača oštećena su tri mosta kojima se odvijao pešački promet.

Gradić Krupanj, koji je administrativni centar Rađevine, bio je potpuno saobraćajno i komunikacijski odvojen od sveta četiri dana, sve do juče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: