"Plan Rusa za uništenje Ukrajine"

Nasilje u Odesi sa četrdeset mrtvih u petak, deo je "ruskog plana za uništenje Ukrajine", izjavio je u nedelju premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk.

Izvor: Beta, AFP

Nedelja, 04.05.2014.

10:33

Default images

U tom gradu je više od 40 ljudi izgubilo život u sukobima između proruskih i antiruskih grupa.

"To što se dogodilo u Odesi, deo je plana Ruske Federacije da uništi Ukrajinu i ukrajinsku državu", rekao je on na konferenciji za štampu u Odesi, posle niza sastanaka s lokalnim vlastima i udruženjima građana.

"Rusija je ovde poslala ljude da izazovu haos, ali zemlja se mora ujediniti i pomiriti da teroristima koje Moskva podržava, ne bi dala mogućnost da podele naš narod", rekao je Jacenjuk.

"Cilj Rusije je da se ono što se dogodilo u Odesi, ponovi na istoku zemlje", ocenio je premijer. "To je plan koji profesionalci finansiraju i organizuju radi manipulisanja običnim ljudima, a naše jedinstvo će biti najbolji odgovor tim teroristima".

Jacenjuk je prethodno optužio snage bezbednosti svoje zemlje da nisu uspele da zaustave nasilje u Odesi, na jugu Ukrajine.

Premijer je objavio da su posle masakra od 2. maja svi visoki gradski policijski zvaničnici otpušteni i da će biti zamenjeni drugima, jer nisu uspeli u svom zadatku.

U crnom odelu i s crnom kravatom u znak žalosti, Arsenij Jacenjuk je izrazio saučešće porodicama žrtava i obećao da će "pravosuđe pokrenuti istragu da bi se utvrdilo ko nije izvršio svoju dužnost".

Po policiji, 42 čoveka su u petak poginula u Odesi tokom sukoba pristalica jedinstvene Ukrajine i pro-ruskih separatista. Među njima su i desetine pripadnika pro-ruskih snaga.

Po izveštaču AFP, nasilje je počelo kada je nekoliko stotina pro-ruskih separatista napalo povorku pristalica proevropskih vlasti u Kijevu, a zatim se zabarikadiralo u Domu sindikata gde je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ubrzo izbio požar.

Ima izveštaja da su zgradu zapalile pristalica proevropskih vlasti u Kijevu.

Bivši funkcioneri negiraju umešanost

Nekadašnji ukrajinski vicepremijer Sergej Arbuzov i ministar državnih prihoda Aleksandar Klimenko odbacili su optužbe Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) da su finansirali masovne nerede u Odesi.

"Kategorički izjavljujem da u tom saopštenju nema ni reči istine. Šokiralo me je saopštenje SBU. Nikakve veze sa finansiranjem i podrškom za koje me optužuje SBU nemam", rekao je on za radio Vesti, a prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast Ukrajine nije mogla da zavede red i sačuva ljudske živote u Odesi.

"Sada pokušavaju da pronađu krivce", rekao je Klimenko i dodao da se vlasti u Kijevu "neće spasiti" od odgovornosti za "kaznene operacije" i naredbe da se puca.

Arbuzov je, takođe, izrazio šokiranost i revolt zbog "gnusnih" i "ciničnih" optužbi SBU.

Prema rečima nekadašnjeg ukrajinskog vicepremijera, ukrajinska vlast prebacuje odgovornost za tragediju u Odesi na ljude koji su radili u bivšoj vlasti.

Arbuzov je za ukrajinsko izdanje "Komsomolske pravde" rekao da će se obratiti sudu, iako sumnja u pravosuđe aktuelnog režima.

SBU je juče saopštila da su masovni neredi u Odesi pripremljeni izvan Ukrajine i da su ih finansirali činovnici u vladi svrgnutog Viktora Janukoviča - Arbuzov i Klimenko.

U tim događajima, tvrdi ta služba, učestvovali su predstavnici nelegalnih vojnih formacija iz moldavske oblasti Pridnjestrovlje, koje su koordinisale "diverzantske grupe iz Rusije", preneo je Ukrinform.

RIA Novosti navela je da je sukob u Odesi izbio u Grčkoj ulici između aktivista "Antimajdana" s jedne, i navijača fudbalskih klubova iz Odese i Harkova i pristalica "Evromajdana" (zimskih protesta na Trgu nezavisnosti u Kijevu), s druge strane.

Do večeri su se neredi premestili na Kulikovo polje, gde su pristalice unitarne Ukrajine uništile kamp "antimajdanovaca", a posle toga je zapaljen Dom sindikata - gde su se sklonile pristalice Rusije, i gde je prema tužilaštvu Odese poginulo 40 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: