Turska: Kritike na račun Erdogana

Predsednik turskog Ustavnog suda Hašim Kilič osudio je danas "preteranu kritičnost" prema domaćem sudstvu premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

17:20

Default images

"U zemlji kojom vladaju red i zakon, sudovi ne rade po naređenjima i instrukcijama i oni ne mogu da budu manipulisani osećanjima prijateljstva i neprijateljstva", izjavio je Kilič na proslavi 52-godišnjice turskog Ustavnog suda, kojoj je prisustvovao i sam Erdogan, prenosi AFP.

"Reći da Ustavni sud deluje na osnovu političke agende ili ga optužiti kako ne vodi računa o nacionalnim vrednostima predstavlja plitak kriticizam", rekao je Kilič.

Premijer je njegovo izlaganje saslušao s izrazom neodobravanja, a kasnije je izbegao prijem povodom godišnjice.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag je optužio Kiliča da je govorio kao političar, a ne kao pravnik.

Ustavni sud je, inače, poslednjih nedelja navukao gnev turske vlade, naročito presudom da kontroverzna zabrana Tvitera predstavlja kršenje slobode govora.

Erdoganova vlada je prošlog meseca blokirala Tviter i Jutjub, nakon što su se na njima pojavili audio snimci koji premijera i uzak krug njegovih saradnika dovode u vezu sa velikim korupcionaškim skandalom.

Turski premijer je kritikovao i odluku suda da anulira neke delove zakona kojim se povećava kontrola sudske od strane izvršne vlasti. Erdogan optužuje turske sudije da imaju "sve veće apetite u političkoj sferi", dok istovremeno žmure na postojanje "paralelnih struktura" u državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: