Ponedeljak, 14.04.2014.

00:50

Anketni odbor o novcu za Kosovo

Anketni odbor Skupštine Srbije danas će razmatrati izveštaj o trošenju budžetskih sredstava na Kosovu i Metohiji od 2000. do 2012. godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako je Tanjugu uoči te sednice rekao predsednik Anketnog odbora Momir Stojanović, tokom 120 dana koliko je odbor istraživao trošenje novca nenamensko trošenje utvrđeno je u skoro svim oblastima - zdravstvu, obrazovanju, izgradnji infrastrukturnih objekata, pa su tako neki objekti ostali nedovršeni ili nisu uopšte izgradjeni, iako je novac potrošen.

Stojanović zato očekuje da će nadležni pravosudni organi imati dosta materijala da se pozabave uočenim nepravilnostima, a izveštajem se predlaže da republički parlament da rok vladi da za godinu dana nadležni ispitaju i istraže zloupotrebe i obaveste o tome skupštinu.

Stojanović očekuje i da će izveštaj biti prihvaćen i da bi on nakon toga trebalo da se nađe i pred poslanicima Skupštine Srbije.

"Bilo je zloupotreba u oblasti obrazovanja, zdravstva, ali i izrade infrastrukturnih objekata u pogledu zakona o javnim nabavkama, negde je precenjena vrednost objekata, neki su nedovršeni, a neki uopšte ne postoje na terenu, a potrošena su sredstva. Bilo je zloupotreba i u drugim oblastima, oko izgradnje objekata za održiv opstanak i povratak interno raseljenih", rekao je Stojanović. Kako je objasnio, budući da je Anketni odbor imao rok od samo 120 dana da ispita sve zloupotrebe, akcenat je bio na proveri projekata i stavki za koje je potrošeno najviše novca i proveri predstavki građana koje su godinama unazad stizale u Skupštinu Srbije.

"Išli smo tim tragom i sačinili jedan koristan izveštaj za nadležna ministarstva i verujem da će biti prostora da on bude prosleđen vladi i da će nadležni pravosudni organi imati dosta materijala da se pozabave uočenim zloupotrebama u trošenju budžetskih sredstava", ukazao je Stojanović.

Anketni odbor formiran je u maju 2013. godine, a imao je rok od 120 dana za prikupljanje podataka i pisanje izveštaja, na čemu je radilo 14 poslanika vladajućih i opozicionih stranaka.

Zadatak tog tela bio je da sagleda stanje u oblasti trošenja sredstava budžeta Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, da utvrdi nacin trošenja tih sredstava, da li su ona namenski trošena i da li su svima bila pod jednakim uslovima dostupna.

Poseban osvrt je bio na podzakonske akte i kriterijume za raspodelu tih sredstava u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne politike, kulture, infrastrukture, lokalne samouprave, telekomunikacija…

Takođe, među zadacima odbora bilo je i utvrđivanje da li su sredstva budžeta za izgradnju saobraćajne, komunalne, poslovne i stambene infrastrukture upotrebljena prema utvrđenim planovima, način vršenja kontrole nad protokom robe na teritoriju Kosova, da li je postupak javnih nabavki i izvođenja radova sprovoden u skladu sa zakonom i drugim propisima…

Anketni odbor trebalo je da utvrdi i da li je državna imovina koju su koristila preduzeća u toj pokrajini otuđivana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: