Ponedeljak, 14.04.2014.

23:20

Bratušekova gubi poziciju u stranci

Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, odlučio je danas da premijerki Slovenije, Alenki Bratušek, ospori mesto u vrhu stranke Pozitivna Slovenija.

Izvor: Beta

Default images

Time preti rizik od pada ionako krhke koalicione vlade centra posle godinu dana mandata.

"Želim najbolje za našu zemlju, a da bi bilo tako, treba sprovesti ekonomski program usvojen na poslednjem kongresu 2011.", rekao je Zoran Janković na konferenciji za novinare.

On je aludirao da taj program ne poštuje premijerka Bratušek, koja ga je početkom 2013. nasledila na čelu stranke.

Pozitivna Slovenija (PS) priprema za 25. april kongres da bi izabrala svog novog predsednika. Alenka Bratušek je u jesen 2013. objavila da ne bi mogla da ostane šefica vlade ukoliko ne bi bila i na čelu stranke.

Koaliciona vlada četiri stranke na čelu sa Alenkom Bratušek "može i dalje ostati na vlasti do kraja svog mandata (decembar 2015.), ali moja odluka da se kandidujem za lidera stranke je konačna", rekao je Zoran Janković.
Alenka Bratušek (Foto: Beta/AP, arhiva)
On je osnovao PS 2011. i napravio iznenađenje na vanrednim poslaničkim izborima decembra te godine kada je pobedio konzervativce.

U nemogućnosti da formira koalicionu vladu, on je mesto premijera prepustio svom konzervativnom rivalu Janezu Janši.

Komisija za suzbijanje korupcije se januara 2013. usmerila na dva političara zbog nepravilnosti u prijavljivanju imovine.

Optužen za to, milioner Zoran Janković bio je primoran da partijsko rukovodstvo prepusti Alenki Bratušek, ali zadržao je mesto gradonačelnika glavnog grada. Bratušek je kasnije sklopila koaliciju s četiri stranke da bi svrgnula Janeza Janšu s vlasti.

Građanska lista (liberali) i Stranka penzionera (DeSUS, levi centar) - članice koalicija Socijaldemokrata (SD, levi centar) i Pozitivne Slovenije, najavili su da neće podržati vladu ako Zoran Janković bude predvodio PS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: