Izborna tišina do 20 sati

Građani Srbije danas izlaze na birališta za nov saziv parlamenta, a do 20 sati, kada će biračka mesta biti zatovrena, na snazi je predizborna tišina.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

08:27

Default images

To znači da stranke ne smeju voditi kampanju preko sredstava javnog informisanja, ne smeju održavati javne skupove i objavljivati procene izbornih rezultata, slati poruke biračima i postavljati propagandni materijal na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Od četvrtka u ponoć je zabranjeno elektronskim medijima da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznose procene rezultata izbora, a ukoliko to ne budu poštovali, Zakon je predvideo kazne.

Poštovanje izborne tišine obavezuje i pisane medije što znači da je zabranjeno oglašavanje lista u oglasnim porukama, njihove oznake, slogani, ime, lik, glas, lično svojstvo kandidata, SMS poruke, ankete, telefonska uključenja.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznost na izbore.

U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave tek po okončanju izborne tišine.

Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: