"Ukrajini potrebna pomoć Zapada"

Ukrajina ima ozbiljne budžetske probleme i potrebna joj je pomoć Zapada, pošto od Rusije tu pomoć verovatno neće dobiti, kaže politikolog Andreas Umland.

Izvor: B92

Sreda, 26.02.2014.

21:59

Default images

"Ukrajini je potrebna pomoć Zapada, Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)", rekao je nemački politički analitičar i istoričar, upozorivši da vrednost ukrajinske valute, grivne, opada, preneo je AFP.

Govoreći o mogućnosti da se dosadasnji predsednik Viktor Janukovič nađe pred sudom u Hagu, Umland je rekao da Ukrajina nije potpisnica međunarodnog krivičnog prava, ali da parlament sada radi na tome.

"Ukrajina će uskoro postati deo jurisdikcije međunarodniog krivičnog prava i tada bi se možda moglo dogoditi da Janukovič završi u Hagu", kazao je Umland, koji je stručnjak za savremenu rusku i ukrajinsku istoriju.

Prema njegovom mišljenju, najveće izglede da postane novi predsednik Ukrajine ima opozicioni lider i bivši svetski šampion u boksu Vitalij Kličko.

"Neki možda misle da je Kličkov 'meki' pristup prednost, dok ga drugi možda vide kao 'premekanog'. Ja smatram da će njegova popularnost ostati veoma velika", zaključuje Umland.

Parlament Ukrajine izglasao je juče da se odbeglom smenjenom predsedniku Viktoru Janukoviču sudi za "ozbiljne zločine" pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Rezolucija, usvojena većinom glasova u parlamentu, dovodi u vezu Janukoviča sa nasiljem policije nad demonstrantima, što je dovelo do pogibije 82 građanina Ukrajine, prenela je agencija Rojters.

Posle tromesečnih protesta i sukoba u Kijevu, ukrajinski parlament opozvao je u subotu predsednika Janukoviča, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja.

Kličko je juče najavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima, a predizborna kampanja je juče i zvanično otpočela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: