Kijev: Kličko zove na uzdržanost

U Kijevu jutros između policije i demonstranata došlo do nekoliko sporadičnih sukoba, ali je situacija mirnija od jučerašnje. Kličko zove na uzdržanost.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 23.01.2014.

07:34

Default images

Lider ukrajinske opozicije, bivši bokserski šampion, Vitalij Kličko zatražio je od demonstranata da se pridržavaju osmočasovnog prekida sukoba sa snagama bezbednosti pred razgovore sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem. "Do 20:00 časova ja ću se vratiti i informisati vas o rezultatima razgovora", rekao je Kličko, preneo je Interfaks Ukrajina.

"Obezbeđujte barikade, ali budite mirni dok ne budu završeni razgovori", poručio je lider opozicije demonstrantima.

S druge strane, predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obećao je danas predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu da ne planira da uvede vanredno stanje zbog protesta koji se odvijaju u prestonici Ukrajine. Dvojica zvaničnika razgovarali su telefonom i predsednik Ukrajine "obećao je Barozu da ne namerava da uvede vanredno stanje u Ukrajini", izjavio je portparol EK Olivije Bejli.

Barozo je zatražio od Janukoviča da se "angažuje u dijalogu na najvišem nivou" pred razgovor sa opozicionim liderima, rekao je Bejli.
Beta-AP
Kako prenosi Itar tas, centar ukrajinske prestonice je obavijen oblakom dima, jer demonstranti neprestano pale gume. Veliki požar gori u Ulici Gruševski ispred kordona policije koji pokušava da ugasi požar vodenim topovima, ali im to ne uspeva, jer demonstranti neprestano donose nove gume sa Evropskog trga.

Zbog toga što pokušavaju da ugase požar, demonstranti gađaju policajce kamenicama i lupaju u bubnjeve domaće izrade. Manji sukobi izbijaju na različitim mestima s vremena na vreme, prenosi ruska novinska agencija.

Jutros je između policije i demonstranata bilo nekoliko sporadičnih sukoba, ali je situacija mirnija od jučerašnje. Tokom noći demonstranti su učvrstili svoje barikade sa džakovima peska, a jutros su bacali kamenice, dok je policija uzvratila šok-bombama.
Beta-AP
Ukrajinska policija za suzbijanje demonstracija raspoređena je i jutros u centru Kijeva u Ulici Gruševski, dok su na drugoj strani, iza barikada, demonstranti odlučni u nameri da nateraju Janukoviča da raspusti vladu, raspiše prevremene izbore i opozove stroge zakone o zabrani javnog protestovanja.

Rusija neće intervenisati u Ukrajini, u kojoj bukte antivladini protesti, i smatra da će ukrajinska vlast naći rešenje, rekao je danas portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov.

Putin se još nije lično oglasio povodom poslednjih nasilnih sukoba u Kijevu, u kojima je poginulo petoro demonstranata, a četvoro od njih je pogođeno mecima.

Protesti u centru Kijeva započeli su u novembru, kada je ukrajinska vlada iznenada odlučila da ne potpiše sporazum sa EU, već se okrenula bližoj saradnji sa Rusijom. Više hiljada ljudi okupilo se sinoć ispred ambasade SAD u Kijevu i protestovalo protiv mešanja Amerike u unutrašnje stvari Ukrajine.

Organizator ove akcije je pokret "Stanovnici Kijeva za čist grad", preneo je Itar-Tas.

Ovaj pokret je već osudio masovne nerede u centru Kijeva i pozvao demonstrante da uklone barikade.

Prethodno su lideri ukrajinske opozicije dali ultimatum predsedniku Viktoru Janukoviču da u roku od 24 sata raspiše prevremene izbore ili će se suočiti sa novim, još žešćim protestima.

Kako je javio AP, opozicioni lideri pozvali su desetine hiljada okupljenih demonstranata da se uzdrže od nasilja i ostanu na centralnom kijevskom trgu naredna 24 časa.

Ukrajinski premijer Mikola Azarov izjavio je da je policija dobila instrukcije da ne koristi silu protiv mirnih demonstranata.

U intervjuu za britanski BBC, Azarov je rekao da su instrukcije koje je dobila ukrajinska policija jednostavne - a to je da ne koriste silu protiv demonstranata ako su mirni i da ne dozvole zauzimanje vladinih zgrada.

U tu svrhu policajcima je dozvoljeno da koriste suzavac, specijalne štitove i slično, preneo je Itar-Tas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: