NS:Plivanje za krst posle 78 godina

Manifestacija "Plivanje za časni bogojavljenski krst", po prvi put će posle 78 godina biti organizovana u Novom Sadu - sutra u Sremskoj Kamenici.

Izvor: B92

Subota, 18.01.2014.

17:49

Default images

Jedan od organizatora Orgnjen Cvjetićanin je rekao Tanjugu da će za časni bogojavljenski krst plivati oko 50 takmičara, a staza, uz obalu Dunava, naspram fudbalskog stadiona u Sremskoj Kamenici, biće duga 33 metara.

"Cela manifestacija počinje liturgijom koju će u crkvi u Sremskim Karlovcima služiti vladika sremski Vasilije", rekao je Cvjetićanin i dodao da će se po završetku liturgije forimirati litija kojom će na obalu Dunava biti doneta dva krsta, jedan drveni i jedan ledeni.

Ledeni krst visine dva i širine jedan metar, kako je rekao Cvetićanin, vladika Vasilije će položiti na sred Dunava u znak šećanja na sve nastradale koji su okončali u toj reci, a do sredine Dunava vladiku će prevesti vojni brod- fregata.

"Tačno u podne, biće označen start trke", rekao je Cvjetićanin, dodajući da je poslednji put "plivanje za časni krst" u Novom Sadu bilo organizovano davne 1936. godine i da je pojedinačnih, bezuspešnih, pokušaja za organizaciju bilo sredinom devedesetih godina prošlog veka.

"Ovo je prvi put posle punih 78 da se ozbiljno organizuje ova manifestacija, koja bi trebalo da postane tradicija u Novom Sadu", istakao je Cvetićanin i dodao da u organizaciji učestvuju Grad Novi Sad, Vojska Srbije, žandarmerija, policija i mesna zajednica Sremska Kamenica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: