Tači: Počastvovan sam nominacijom

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je počastvovan nominacijom za Nobelovu nagradu za mir i da to priznanje, više nego iko drugi, zaslužuju građani Kosova.

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2013.

14:11

Default images

"Govorim vam iz srca: bez obzira šta se desi, Nobelovu nagradu za mir, junaštvo, hrabrost, razboritost zaslužujete vi, građani Kosova, više nego iko", napisao je Tači na svom profilu na Fejsbuku.

Tači je dodao da je uvek u životu, pri donošenju svake odluke, imao u vidu interese Kosova i svog naroda.

Nagradu zaslužuju nastavnici koji su otvorili škole, lekari koji su lečili rane i vojnici koji su dali svoj život za slobodu, dodao je premijer Kosova.

"Bolja budućnost za našu decu jedini je moj životni i politički motiv. Vaše poverenje na tom putu za mene je najznačajnije. Ostalo je manje važno. Zato nominacija za Nobela pripada vama građanima Kosova", zaključio je kosovski premijer.

Kongresmeni SAD Eliot Engel, Robert Ederholt, Ted Po i Emanuel Kliver, predložili su premijere Tačija i Ivicu Dačića i visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton za Nobelovu nagradu za mir, za 2014. godinu zbog njihove ključne uloge u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

U obrazloženju predloga ističe se da Briselski sporazum, koji su u aprilu potpisali Dačić i Tači, uz posredovanje Eštonove, predstavlja dramatičnu i istorijsku prekretnicu i za Srbiju i za Kosovu kao i za turbulentni balkanski region u celini.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da ništa nije radio za Nobela nego za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: