Sreda, 04.12.2013.

23:49

HR: Odbijen amandman o povratnicima

Vlada Hrvatske odbila amandman Samostalne demokratske srpske stranke da se izdvoji više novca za stambeno zbrinjavanje povratnika i obnovu povratničkih objekata

Izvor: Tanjug

Default images

Odbijanje amandmana SDSS-a razljutilo je danas saborskog poslanika te stranke i predsednika Srpskog nacionalnog vijeća Milorada Pupovca koji nije imao razumevanje za takvu odluku.

Jednim amadnamnom SDSS je zatražio da se 35 miliona kuna "uzme" Ministarstvu finansija i da u korist Hrvatske elektroprivrede radi završetka programa sanacije obnove niskonaponske mreže.

Vlada je to odbila sa obrazloženjem da se taj novac u Ministarstvu finansija odnosi na obveze javnog duga, servisiranje kamata i glavnica, osiguranje sredstava za ugovorene i zakonske obveze, verskim zajednicama, obezbeđenju štednje, decentraliziaciju funkcija u jedinicama lokalne samouprave...

Tokom rasprave o rebalansu ovogodišnjeg i usvajanju budžeta za narednu godinu, ministar finansija Slavko Linić je rekao da se izvršavanje tih obveza ne može ugroziti, a da se obnova niskonaponske mreže može rešiti investicionim programom Hrvatske elektroprivrede.

Pupovac je, kako su preneli hrvatski mediji, upitao ko će se u tom slučaju pobrinuti za 200 porodica koje žive bez struje ?

"Ko će dati novac da im se priključi struja koju su nekada imali, a koju ni HEP, ni država ne žele da im priključe? Ko će se brinuti za njih? Čiji je to prostor, čiji su to ljudi? Ove države ili ničiji, ove vlade ili ničiji", zapitao je on.

"Lako je vama reći na toj stavci nema novca, ali ko će da reši taj problem, gospodine ministre? U poslednje tri godine nijedna kuća nije reelektrifikovana. Neko za ovo mora da odgovara, jer ovo je nehumano i protivzakonito", rekao je Pupovac.

"Zakon kaže da se struja mora priključiti 30 ili 60 dana nakon obnove objekta. Nije spojena 10 godina! A, vi mi kažete na toj stavci nema prostora. A, ima li prostora za razgovor, gospodine ministre? Nema, jer se s ministrima ne može razgovarati o muci, elementarnoj muci ljudi. Sramota!", istakao je Pupovac.

Kada je rekao da se s ministrima ne može razgovarati, Pupovac je, kako se navodi, mislio na potpredsednika vlade i ministra regionalnog razvoja Branka Grčića koga je prozvao nakon što je odbijen i drugi SDSS-ov amandman kojim se tražilo povećanje od 52 miliona kuna za Državnu kancelariju za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a što bi se "uzelo" Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Posle odbijanja i tog amandmana, Pupovac je rekao da sa Grčićem mesecima nije mogao da uspostavi kontakt.

"Ove godine ste na rebalansu sa iste stavke uzeli 87 miliona i rekli da će to biti nadoknađeno. Nadoknađeno nije. Uzeli ste sada 52 miliona...S kojim opravdanjem? Ko će obnoviti 100 kuća? Ko će obnoviti 1.100 kuća iz programa dodele građevinskog materijala, 100 kuća iz programa obnove, 244 porodične kuće koje treba zbrinuti iz regionalnog razvoja… Je li to briga o povratku? Je li to briga o obnovi? Sasvim sigurno nije…", rekao je Pupovac.

On je dodao da je to neodgovornost vlade koju, kako je rekao, podržava SDSS, jer je to neodgovornost prema programu države i neodgovorno "prema ljudima kojih se to tiče, bili Hrvati ili Srbi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: