Najrobi: Ubijeno 59 ljudi

Najmanje 59 ljudi je poginulo, a 175 povređeno u napadu terorističke organizacije Al Šebab u tržnom centru u Najrobiju, saopštila je kenijska vlada.

Izvor: B92, BBC

Nedelja, 22.09.2013.

09:10

Default images

Pripadnici snaga bezbednosti pokušavaju da neutrališu ekstremiste koji i dalje drže odredjeni broj talaca u tržnom centru Vestergejt, gde se od jutros čula pucnjava. Policija je saopštila da je u zgradi centra između 11 i 15 napadača.

Sekretar Džozef Lenku je rekao da je iz tržnog centra Vestgejt do sada izbavljeno oko 1.000 ljudi, prenosi AP. Među žrtvama ima Afrikanaca, Evropljana, Azijaca iAmerikanaca, precizirano je.

Kako prenosi BBC, zvaničnici su saopštili da u napadači opkoljeni, ali da još uvek drže za sada nepoznat broj talaca.

Odgovornost za napad na tržni centar Vestgejt preuzela je islamistička teroristička grupa Šebab, povezana sa Al Kaidom. Jedan pripadnik terorističke organizacije Al Šebab rekao je BBC-ju da je napad na ekskluzivni tržni centar Vestgejt odgovor na kenijsko učešće u vojnim operacijama u Somaliji.

Kenijski predsednik Uhuru Kenijata rekao je da će napadači biti uhvaćeni gde god sa se krili. Kenijata je izjavio da su u tržnom centru i dalje nalaze i napadači i nevini taoci, kao i da su među 59 poginulih u tom napadu i njegov nećak i njegova verenica.

"Kaznićemo brzo i teško organizatore ovog napada", rekao je Kenijata novinarima. "Oni moraju da plate za ovo zlodelo", dodao je on, ponavljajući da niko neće moći da zastraši njegovu zemlju.

"Osećam bol za svakim životom koji smo izgubili i delim bol s našim narodom", kazao je predsednik Kenije.

Između deset i 15 napadača, među kojima navodno ima i žena i muškaraca, nalazi se i dalje u toj zgradi, kao i "određen broj nevinih civila", rekao je Kenijata.

U napadu je poginuo i ganski pesnik i diplomata Kofi Avunor. Osudama napada danas se pridružila i visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

"Tužna sam zbog brutalnog napada na nevine građane u tržnom centru Vestgejt i upućujem iskreno saučešće onima koji su izgubili članove porodice, prijatelje i drage osobe i podršku povređenima i svima koji su pogođeni tim događajima", poručila je Eštonova.

Savet bezbednosti UN najoštrije je osudio napad na tržni centar.

“Članice SB UN najoštrije osuđuju teroristički napad u Najrobiju u kome ima veliki broj poginulih i povređenih”, navedeno je u zajedničkom saopštenju 15 članica SB UN u kome je, takođe, upućeno saučešće žrtvama i njihovim porodicama, prenosi AFP.

Francuski predsednik Fransoa Oland takođe je osudio napad i izrazio žaljenje zbog žrtava, među kojima je i dvoje francuskih državljana, saopštila je Jelisejska palata.

Američki Stejt department saopštio je nešto ranije da raspolaže informacijama da u napadu u Najrobiju ima povređenih američkih državljana, istovremeno osudivši pucnjavu kao “bezuman čin nasilja”.

Ganski pesnik i diplomata Kofi Avunor jedna je od žrtava napada terorista, izjavio je predsednik Gane Džon Dramani Mahama. Avunor, autor zbirke "Ponovno otkriće", bavio se usmenom tradicijom i jezikom naroda Eve, kojem je pripadao. Kao ambasador Gane pri UN 1990-tih bio je na čelu komisije za borbu protiv aparthejda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: