Sirija i G20: Putinu prva runda

Na Samitu G20 u Sankt Peterburgu vođe najmoćnijih zemalja sveta ostali podeljeni povodom napada na Siriju, javlja BBC. Većina uz Putina, uz SAD samo Francuska.

Izvor: B92, Beta

Petak, 06.09.2013.

12:18

Default images

Na radnoj večeri učesnici samita, sinoć u Sankt Peterburgu, potvrdili su oštro rusko protivljenje američkoj nameri da interveniše protiv režima Bašara al-Aasada. Agencija Rojters ocenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin.

Novinarima BBC-ja je oštru podelu među svetskim liderima potvrdio i italijanski premijer Enriko Leta, a američka predstavnica u UN-u Samanta Pauer tvrdi da Rusija drži Savet bezbednosti UN u poziciji taoca, stalno blokirajući odluku o intervenciji.

O Siriji se na radnoj večeri u carskoj palati u Sankt Peterburgu razgovaralo na predlog Vladimira Putina, koji se oštro protivi vojnoj intervenciji u Siriji, koju zagovaraju SAD i Francuska.

"Razlike u mišljenjima lidera su se potvrdile tokom večere", rekao je Putinov portparol Dmitrij Peskov, dodajući da su neke zemlje branile stav da je potrebno preduzeti brze mere ne obazirući se na odobrenje međunarodnih institucija, dok su se druge založile da se međunarodno pravo ne devalvira i da se ne zaboravi da samo SB UN ima pravo da odlučuje o upotrebi sile.

Agencija Rojters pak prenosi da su se Barak Obama i Putin rukovali i razmenili ukočene osmehe, dodajući da Putin želi da skup iskoristi za to da sa Obamom razgovara o vojnoj akciji kojom SAD planira da kazni ruskog saveznika, sirijskog predsednika Bašara al Asada zbog upotrebe hemijskog oružja.
Beta/AP
Rojters ocenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin, jer su Kina, Evropska unija, kao i papa Franja, koji je učesnicima G20 uputio pismo, bliskiji Putinu, koji se protivi vojnoj intervenciji.

Samo je Francuska ostala uz Obamu, jer su evropski lideri, obično čvrsti saveznici SAD, poručili da "nema vojnog rešenja za sirijski sukob" iako su napad hemijskim oružjem nazvali "užasnim".

Rojters ocenjuje i da je prevaga u Sankt Peterburgu sada na strani Putina, što je novost u odnosu na prošli skup svetskih lidera G8, kada je bio usamljen u svojim stavovima.

Protiv vojne akcije izjasnio se i generalni sekretar UN Ban Ki-mu, upozoravajući da bi to moglo da raspiri sektaško nasilje u zemlji koja je već na udaru humanitarne krize bez presedana u novijoj istoriji.
Beta/AP
Govoreći na sastanku posvećenom humanitarnim pitanjima, koji je organizovala Velika Britanija na marginama samita G20, Ban je pozvao svetske sile da ostave po strani svoja razilaženja povodom sukoba u Siriji i da preduzmu zajedničku akciju kako bi se sirijskom stanovništvu pružila preko potreba pomoć. Izaslanik UN za Siriju Lahdar Brahimi rekao je danas u Sankt Peterburgu da nijedna zemlja nema pravo da "uzme pravo u svoje ruke" i preduzme vojnu akciju protiv Sirije bez odobrenja SB UN.

I kineski predsednik Sji Đinping rekao je Obami na marginama samita da krizu u Siriji treba rešiti političkim putem, a ne vojnim napadom.

"Političko rešenje je jedini pravi izlaz za sirijsku krizu i vojni napad ne može da reši problem iz korena. Očekujemo da će neke zemlje još jednom da razmisle pre nego što preduzmu akciju", naveo je Sji u izjavi kineskoj agenciji Sinhua.

Rusija je, pak, i danas upozorila SAD da sa liste ciljeva u slučaju vojnog napada na Siriju skinu hemijski arsenal te zemlje, prenosi AFP.
Beta/AP
Rojters ocenjuje i da je debata o Siriji produbila napetosti u američko-ruskim odnosima, koji su već opterećeni zbog pitanja ljudskih prava i davanja azila bivšem saradniku CIA Edvardu Snoudenu. "Sa naročitom zabrinutošću gledamo na činjenicu da su vojni infrastrukturni objekti koji čuvaju integritet i bezbednost sirijskog hemijskog arsenala među mogućim ciljevima vojnih udara", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

U Vašingtonu je sinoć predstavnica američkog Stejt departmenta Džen Psaki je rekla da je već devet zemalja izrazilo svoju podršku rezoluciji Bele kuće kojom se odobravaju udari na Siriju, preneo je Itar-Tas.

Psakijeva je rekla da su u pitanju Australija, Albanija, Danska, Kanada, Poljska, Rumunija, Turska i Francuska, kao i Kosovo, prenosi ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: