"Odbiti optužbu protiv Subotića"

Odbrana Stanka Subotića Caneta predložila je Specijalnom sudu da odbije optužbu protiv Subotića kojom je optužen za organizovanje šverca cigareta devedesetih.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 17.06.2013.

07:14

Default images

Subotić je u bekstvu, pa mu se sudi u odsustvu, kao i njegovom sestriću Nikoli Miloševiću, zatim Ivani Krčmaričić i Jovici Ranđeloviću.

Subotićev branilac Radoslav Tadić predložio je da se odbije optužba protiv Subotića, tvrdeći da se postupak protiv njega više ne može voditi.

On je u uvodnom izlaganju osporio mogućnost da Subotić uopšte bude optužen za krivično delo koje nije postojalo u vreme događaja za koje je optužen pre 17 godina, već je uvedeno izmenama zakona i stupilo na snagu 15. aprila ove godine (zloupotreba položaja odgovornog lica).

Ako sud nije tog stava, Tadić mu je sugerisao da bi svako drugo krvično delo u svakom slučaju bilo zastarelo za mogućnost krivičnog gonjenja.

Ukoliko sud ne prihvati predlog za odbijanje optužbe, Tadić je najavio da će predložiti niz dokaza i veštačenja.

Takođe je predložio da se izdvoje određeni spisi iz predmeta jer su, kako je naveo, pribavljeni nezakonito.

Tužilaštvo je u uvodnoj reči najavilo da će tokom suđenja predložiti svedočenje radnika carine i policije, kao i drugih svedoka.

Nakon uvodnih izlaganja tužioca i branilaca optuženih po optužnici - činjeničnom stanju i pravnim pitanjima, kao i odluci Apelacionog suda optuženih kojom je ukinuta prva presuda Specijalnog suda iz okrobra 2011, optuženi će dobiti mogućnost da detaljno iznesu svoju odbranu.

Svi saradnici Subotića iz optužnice podignute protiv njega negirali su danas na početku ponovljenog suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu optužbe za šverc cigareta tokom devedesetih godina.

Prilikom izjašnjavanja o krivici, optužbe su negirali nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, osnivač jedinice "škorpioni" Milan Milanović Mrgud, bivšiši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić, zatim bivši radnici Carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski, radnik Subotićevog preduzeća "Mia Ub" Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić, Stevan Banović.

Izvršenje krivičnog dela negirao je i bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda koji je, kao i Ivana Krčmaričić, prvom presudom bio oslobođen optužbi.

Oni nisu detaljno iznosili svoju odbranu koju će izneti kasnije, jer u ovoj fazi postupka, prema novom Zakoniku o krivičnom postupku, optuženi odgovaraju na pitanje suda samo da li priznaju krivično delo.

Na početku današnjeg suđenja pročitana je precizirana optužnica uređena posle izmene Krivičnog zakona od 15. aprila.

Preciziranom optužnicom Subotić se tereti za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora, a ne više za zloupotrebu službenog položaja za koju mu je pretila kazna do 12 godina zatvora.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić pročitao je navode iz optužnice prema kojima je Subotić organizovao kriminalnu grupu sa ciljem da vrše krivična dela, a čiji su pripadnici imali određene uloge i zadatke.

Optužnica tereti okrivljene da su primenom nasilja, zastrašivanja i vezama u političkim i vladajućim krugovima krijumčarili cigarete, izbegavajući na taj način plaćanje carine i tako oštetili državni budžet.

Suđenje se ponavlja, shodno nalogu Apelacionog suda pred novim sudskim većem, a prvi pretresi zakazani su i za sutra i prekosutra.

Apelacioni sud u Beogradu zimus je ukinuo prvostepenu presudu kojom je Subotić u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, a optuženi kao pripadnici njegove grupe na zatvorske kazne od četiri i po godine do deset meseci zbog šverca cigareta tokom devedesetih godina.

Subotić je na crvenoj Inerpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija, pošto je u bekstvu od 2006. kada je pokrenut krivični postupak protiv njega, ali slobodno živi i radi u Švajcerskoj koja ne priznaje krivično delo zloupotrebe službenog položaja za koje je bio optužen po ranijem srpskom zakonu i nije želela da ga hapsi i izruči.

Specijalni sud je više puta odbijao Subotićeve ponude da se, uz jemstvo, brani sa slobode, odnosno da se povuče poternica i poništi nalog za hapšenje i pritvor.

U decembru 2011. sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, a treći koji je nudio Subotić. Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 evra i dva miliona evra.

Ukinutom presudom Specijalnog suda od 6. oktobra 2011. Subotić je, pored zatvorske kazne, obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996.

Odlukama Specijalnog suda, privremeno su Subotiću oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj Gori, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima. Tako je na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i ššest miliona američkih dolara.

To su, kako je navedeno, radili uz pomoć službenika Savezne uprave carina koji su omogućili ulazak teretnih kamiona sa cigaretama bez ikakvog evidentiranja. Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a zatim ih preprodavali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: