Deseti dan protesta, Erdogan napada

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan počeo je verbalnu kontraofanzivu prema nekoliko desetina hiljada demonstranata koji već deset dana traže njegovu smenu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 10.06.2013.

08:14

Default images

Hiljade demonstranata se deseti dan okupljaju na ulicama Istanbula, Ankare i Izmira. Do sada je u demonstracijama poginulo četvoro ljudi, a skoro 5.000 ih je povređeno u sukobima s policijom.

Demonstranti u Turskoj odbili su da prekinu protest, iako ih je turski premijer Redžep Tajip Erdogan upozorio da će "platiti cenu" zbog demonstracija protiv njegove, deceniju duge, islamske vlade.

Za danas je u Ankari zakazan sastanak Erdogana sa ministrima u vladi, a kriza je jedna od glavnih tema razgovora, prenela je agencija AFP.

Protesti, koji su započeli pre 10 dana, intenzivirali su se tokom vikenda u Istanbulu, Ankari i Izmiru.

Istanbulski trg Taksim jutros je poprilično tih pošto su se demonstranti vratili svojim uobičajenim dnevnim obavezama, ali mnogi su rekli da će se kasnije tu vratiti.

"Idemo sad u školu, ali ćemo se vratiti kasnije", rekla je 17-godišnja Etem Jakin, koja optužuje premijera da doliva ulje na vatru zbog svog konfrontirajućeg stava.

"Ako nastavi da govori tako i mi ćemo ovako da nastavimo", rekla je ona. Sekretar "Taksim solidarnost", grupe koja predstavlja aktiviste za spas parka Gezi, rekao je da "ne zna kuda sve to ide".

"Izgleda (Erdogan) zabrinuto. Kao lav priteran u ćošak", kazao je 25-godišnji student Onur Alptekin. Erdogan je suočen i sa međunarodnom osudom zbog nasilnog suzbijanja protesta u Turskoj.

O okupljenima na ulicama Istanbula, Ankare i Izmira, Erdogan je rekao da su to "pljačkaši i ekstremisti, koji kuju organizovanu zaveru unutar i van zemlje".

Erdogan se juče pojavio u nekoliko televizijskih emisija kako bi zauzeo ceo medijski prostor, prenose svetske agencije.

"Bili smo strpljivi i još smo, ali strpljenje ima granice. Nećemo da se obračunavamo s marginalnim grupama, već imamo odgovornost prema
narodu... Narod nas je doveo na vlast i on sam može da nas otera", rekao je turski predsednik.

Demonstranti su već deseti dan na Trgu Taksim u Istanbulu i u čuvenom parku Gezi, gde premijer želi da izgradi komercijalni centar, što je pokrenulo talas uličnih protesta, prvenstveno u Istanbulu, koji su se potom, nakon grube policijske akcije, pretvorili u antivladine proteste.
Demonstranti optužuju konzervativnu vladu, koja je na vlasti od 2002. godine, da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: