Rusi prave "nevidljivog ratnika"

Ruska armija uskoro će u svoj sistem ubaciti i vojnu opremu budućnosti nazvanu "ratnik" koja vojnika čini otpornim na metke i nevidljivim za neke nišane.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2013.

08:53

Default images

Zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin rekao je da je testiranje te najsavremenije opreme završeno, ali da ima još malih zamerki na streljačku opremu, koje će u najskorije vreme biti otklonjene.

"Ceo komplet je po svojim karakteristikama nadmašio NATO i mi stojimo iza tih reči", kazao je on.

Komplet za ruskog vojnika budućnosti, kako prenosi Blic, sadrži 40 modernizovanih ili novih elemenata naoružanja, lične opreme i sredstava zaštite. Osnovu čini odelo od armiranih vlakana, koje ima minimalnu moguću masu, ali pruža maksimalnu zaštitu i mogućava vojniku da ostane nepovređen iako je izložen direktrnom plamenu ili šrapnelu granata.

Postoje čak i štitnici za vrat, laktove, kolena. Takođe, specijalni šlem i pancir-prsluk sa keramičkim pločicanma otporni su i na metke iz kalašnjikova i automatske puške SVD.

Taj novi komplet štiti 90 odsto ljudskog tela i konstruisan je i tako da "diše", odnosno propušta vazduh, ali sprečava prodor vlage tako da ruski vojnik može da ga nosi bez prekida najmanje 48 sati. Postoji i zimska varijanta ove super opreme koja obezbeđuje dodatnu toplotu.

Navodi se i da "oklopno odelo" odbija ultraljubičaste i infracrvene zrake pa je vojnik nevidljiv i za nišane sa toplotnim navođenjem, kao i da je celokupn aoprema znatno lakša od postojećih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: