Sporazum 60 država o prodaji oružja

Više od 60 država članica UN potpisalo sporazum kojim se reguliše prodaja svih vrsta oružja na svetskom nivou, ali među njima nisu SAD, Rusija i Kina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.06.2013.

19:31

Default images

Ovo je prvi dogovor te vrste, postignut na nivou Ujedinjenih nacija, čime će biti stavljena pod kontrolu prodaja oružja, s tim što će se voditi računa o transparentnosti procesa, kao i o zaštiti ljudskih prava.

Podaci pokazuju da prodaja konvencionalnog oružja donosi godišnji profit od 85 milijardi dolara, a sporazumom će biti obuhvaćena prodaja tenkova, borbenih vozila, artiljerijskog oružja velikog kalibra, vojnih letelica, helikoptera, brodova, raketa i raketnih nosača, kao i sveg malog oružja.

Zemlje koje su ratifikovale sporazum imaće obavezu da proveravaju da li ugovori o prodaji oružja ne krše neki međunarodni embargo, ljudska prava, ili mogu da dovedu do toga da teroristi ili pripadnici organizovanih kriminalnih grupa dođu do oružja.

Među zemljama potpisnicama su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Australija, Argentina, Japan, Finska, Kenija, Kostarika..

Generalna skupština UN je u aprilu usvojila sporazum sa 154 glasa za, dok su protiv usvajanja bili Sirija, Severna Koreja i Iran, a Rusija, Kina, Egipat i Indija su bili među 23 zemlje koje su bile uzdržane.

Agencije navode da se ne očekuje da Rusija i Kina u skorije vreme potpišu sporazum.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele nazvao je sporazum "istorijskim probojem", ali je dodao i da više mora da se uradi na kontroli prodaje oružja.

Sjedinjene Američke Države, koje su najveći svetski prodavac oružja i municije, za sada nisu potpisale ugovor, saopštivši da će to učiniti čim bude bio urađen zvanični prevod dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: