Ko formira italijansku vladu?

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano je poverio mandat za sastav nove vlade Enriku Leti, objavio je zvaničnik predsedničke palate.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.04.2013.

01:07

Default images

Leta, zamenik lidera Demokratske partije, smatra se umerenim političarem koga će prihvatiti desni centar, prenosi Rojters. Vest o tome da je Leta novi mandatar, objavio je predsednik Napolitanovog sekretarijata Donato Mara.

Leta (46) se smatra za osobu koja bi mogla da premosti partijski jaz. To potvrđuje i činjenica da je njegov ujak Đani Leta već godinama glavni savetnik lidera desnog centra Silvija Berluskonija.

Treća najveća ekonomija EU u velikoj je političkoj krizi otkako je na opštim izborima koalicija levog centra sa DP-om na čelu pobedila na izborima u februaru, ali nije uspela da osvoji većinu u parlamentu.

Napolitano je u subotu ponovo izabran za predsednika, pošto parlament nije uspeo da se dogovori o kandidatu koga je predložila levica i pozvao ga da prihvati drugi mandat i reši krizu.

Predsednik je zapretio da će podneti ostavku ukoliko partije nastave da koče napredak, ističući da vlada treba da se formira bez odlaganja.

Berluskonijeva partija Narod slobode, DP i centristički pokret Građanski izbor odlazećeg premijera Marija Montija rekli su da će sarađivati sa mandatarom koga Napolitano odredi, ma ko to bio.

Ko je Enriko Leta?

Smatraju ga umerenim političarem, pa bi mogao biti prihvatljiv i za desni centar, a poznat je i po tome što je nećak dugogodišnjeg šefa kabineta bivšeg premijera Silvija Berluskonija.

Iako ima tek 46 godina, Leta ima zavidno političko iskustvo, a upravo njegove godine govore o tome da bi u italijanskoj politici moglo doći do smene generacija. Njegov "postideološki" imidž čini ga idealnim garantom uspostavljanja velike koalicione vlade, ocenjuje AFP.

Uprkos svojim godinama, Leta je već bio u četiri vlade, bio je i ministar za Evropu, odnosno za trgovinu i industriju kada je počinjao karijeru u kabinetima levog centra krajem devedesetih godina. Drugo potencijalno preimućstvo u sadašnjoj političkoj situaciji jeste činjenica da je njegov ujak Đani Leta, desna ruka Silvija Berluskonija, ali uvek u njegovoj senci.

To Letu nije sprečavalo da bude jedan od najžešćih Berluskonijevih kritičara, mada će skandal-majstor i milijarder sada biti značajna snaga iza kulisa. Leta je rođen u Pizi, studirao je političke nauke i međunarodno pravo u vreme dok je bio aktivan član Hrišćanske demokratske partije koja je propala zbog korupcionaških skandala.

Početkom devedesetih, ambicizoni Leta predvodio je krilo Evropske omladine hrišćanskih demokrata desnog centra, nakon čega je radio u ministarstvu finansija tokom nastojanja Italije da usvoji evro pre nego što se pridružio levičarskoj vladi Masima D'Aleme 1998. godine, a potom i vladama Đulijana Amata i Romana Prodija.

Heroji su mu, kako je sam govorio, poljski antikomunistički lider Leh Valensa i južnoafrička ikona borbe protiv aparthejda Nelson Mandela, a veliki je obožavatelj britanskog rok sastava "Dajr strejts" i italijanskih pop-rokera "Nomadi".

Vodeći je član Demokratske partije od njenog osnivanja 2007. godine kao kombinacije ostataka istorijske italijanske Komunističke partije i nekoliko malih partija centra.

Leta, međutim, za sebe kaže da je "postideološki" političar. "Moja generacija nije živela u iluzijama i zato je izbegla period "raspršivanja iluzija".

Nije mu pošlo za rukom da stane na čelo Demokratske partije 2007. godine, mada je dve godine kasnije postao zamenik lidera.

Trenutno je najizgledniji pretendent za lidersku poziciju u stranci pošto je starije rukovodstvo podnelo ostavku u petak zbog pobune u stranci tokom glasanja za novog predsednika.

Autor je nekoliko knjiga, među kojima je najpoznatija "Da li je Evropi došao kraj?", u kojoj kaže da je Evropi potreban "novi projekat" kako bi izašla iz perioda krize.

Iz dva braka ima troje dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: