Stanković: Nije vreme za referendum

Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da referendum o sporazumu s Prištinom u ovom trenutku nije realan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

10:18

Default images

Na pitanje da li je parafiranjem sorazuma s Prištinom Srbija priznala nezavisnost Kosova on je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da smo sada bliži nezavinosti Kosova nego što smo bili ranije, ali da se sadašnji sporazum ipak ne može smatrati priznavanjem nezavisnosti.

Ta nezavisnost, dodaje on, kada bi se priznala, podrazumeva mnogo više od onoga što je u Briselu zaista potpisano, ali je ovim sporazumom zapravo potvrđena politička realnost na Kosovu.

"Kosovo je jedna nezavisna politička zajednica od Srbije. Činjenica je i da unutar tog Kosova postoji jedna specifičnost političkih prava koja imaju Srbi i to je potvrđeno ovim sporazumom u kom je dat jedan visok nivo autonomije Srbima u domenu bezbednosti i pravosuđa i mogućnosti da se spajaju srpske opštine, uz prisustvo Beograda kroz sve važne društvene aktivnosti koje definišu svakodnevni život građana – obrazovanje, informisanje, kultura", kaže on.

Prema njegovim rečima, napravljen je jedan nekonvencionalan sporazum, koji će mnogi tumačiti kao put ka nezavisnosti Kosova, jer su obe strane koje su pregovarale odustale od nekih svojih bazičnih stavova, Srbija je odustala od ranijeg stava i fokusirala se na pitanja vezana za Srbe na Kosovu, dok je kosovska strana odustala od insistiranja da srpske opštine budu u okviru kosovskih. Istovremeno je i EU odstupila od prvobitnog plana koji je nudila tokom 8. runde. "Svi su odstupili od nečega i napravili sporazum koji je u ovom trenutku balansira između jedne i druge strane", ističe Stanković.

Na pitanje da li bi taj sporazum trebalo da umiri Srbe na Kosovu, on kaže da je stav tamošnjih Srba razumljiv, jer su oni na neki način taoci prevelikih očekivanja od kosovske politike, dok istovremeno osećaju ugroženost i imaju loša isksutva sa Albancima, jaku etničku distancu, politiku konforntacije, strah... "Ali i oni moraju da razgovaraju sa državnim vrhom u Srbiji, koji treba da ih uveri i garantuje da njihov položaj neće biti ugrožen. Treba im pružiti podršku, ubediti ih, a to je zadatak političara, da će imati institucionalnu podršku", dodaje Stanković.

Govoreći o mogućnostima održavanja referenduma o sporazumu, Stanković je rekao da smatra da to nije način rešavanja pitanja, jer je on prevaziđen, najpre zbog zlupotrebe organizovanja referenduma za dnevnopolitičke svrhe za vreme Slobodana Miloševića.

Takođe, ističe on, trenutna politička situacija nije takva da bi jedino referendum mogao da smiri tenzije, jer jakih tenzija i nema - nema velikih i trajnih demonstracija protiv sporazuma, a političke snage koje su protivnici tog sporazuma nisu ujedinjene, niti su u biračkom telu "jake".

Ipak, on dodaje da se održavanje referenduma ne može u potpunosti isključiti, jer ukoliko vladajuća koalicija želi da ga održi, ona će ga i organizovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: