Pajtić: Izbacićemo spornu rečenicu

Izbacićemo spornu rečenicu iz deklaracije u kojoj se kaže da je autonomija Vojvodine pravo njenih građana i da je njihovom voljom u sastavu Srbije, kaže Pajtić.

Izvor: B92

Nedelja, 14.04.2013.

21:15

Default images

"Ta rečenica može odmah da bude izbačena. Preuzimam javnu obavezu da ćemo je izbaciti, ona nije važna“, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i podsetio da su građani Vojvodine još 1918. godine odlučili da budu deo Srbije.

Podigla se fama oko Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, a u njoj nema nijedna jedina reč niti rečenica koja bi osporavala suverenitet Srbije, naglasio je on u emisiji "Utisak nedelje" na TV B92.

Prema njegovim rečima, deklaracija poziva na poštovanje Ustava i zakona, odnosno predstavlja vapaj za njihovo poštovanje. "Ako se ne poštuju zakonska prava Vojvodine, sutra se neće poštovati ni prava intelektualaca", rekao je Pajtić.

On smatra da problem između republičke i pokrajinske vlasti postoji, ali negira da je to zapravo trenutak lansiranja predloga deklaracije.

"To nije pitanje trenutka, jer smo mi odložili usvajanje deklaracije. Nama nije bitan datum (njenog usvajanja). Takođe, njome nećemo osporiti ni pregovore sa Kosovom, ni evrointegracije Srbije", naglasio je Pajtić. Slaviša Orlović, profesor Fakulteta političkih nauka, na pitanje da li je problem oko deklaracije izmišljen ili ne, kaže da "njen termin nije bio najbolji".

"Nijedan od visokih zvaničnika se tokom protesta u Novom Sadu nije osvrnuo na njen sadržaj, a u njoj je samo jedna rečenica sporna - da je Vojvodina u Srbiji, jer su njeni građani tako odlučili", objasnio je on i dodao da je u pitanju "zapaljiv materijal koji je odlično iskorišćen da se prebaci tema pregovora sa Kosovom".

Orlović smatra da je problem još 2006, prilikom donošenja Ustava, mogao da se razreši dugoročnije. U ustavu je, naime, naznačeno da Vojvodini pripada sedam odsto republičkog budžeta. "Od 2006. do danas svako usvajanje budžeta je bilo problem", kaže on i dodaje da je problem nastao usled težnje da se dođe do podele vlasti. "Ne verujem da je slučajno izabran trenutak za izglasavanje deklaracije", naglasio je on.

Pajtić, s druge strane, kaže da je "taj trenutak izabran jer su problemi kulminirali".

"Govorimo o jednoj rečenici koja nije razgrađujuća. Dogovorili smo se da ćemo je izbaciti. Ona nije ni važna. Hteli smo da kažemo da smo privrženi Srbiji. Ovo nije vojvođanska priča, već borba za poštovanje prava. Da li je sporan datum? Svaki put kada bi pokrenuli priču o deklaraciji, datum (njenog usvajanja) bi bio sporan", objasnio je on i negirao da je za glasanje o deklaraciji namerno izabrao dan osnovana NDH.

"Ne bih pravio tu paralelu. Danas se dešavaju bizarne stvari – oni koji uskraćuju prava Vojvodini optužuju Vladu Vojvodine za nezaposenost, lošu privatizaciju... Ne mogu da sedim i ćutim dok oni postepeno ukidaju autonomiju Vojvodine", rekao je Pajtić i dodao da "pokrajinska vlada ne može da funkcioniše u uslovima u kojima nas sa svih strana ugrožavaju".

On je odbacio i tvrdnje da ga Demokratska stranka, čiji je zamenik predsednika, ne podržava, ali i naglasio da je deklaracija koja se tiče pokrajinske vlasti, a ne stranke.

"Nije tačno da me stranka ne podržava, gospodin (Dragan) Đilas je nesporni predsednik DS, a to da li neko razume ili ne razume datum je subjektivni doživljaj", kazao je Pajtić.

On je kazao i da "nema problem oko prekomponovanja vlasti na lokalnom nivou, ali da ima problem kada se ne poštuje zakon". "Ne mogu da nas ignorišu. Mogu da ponižavaju mene, ali ne i građane", kategoričan je Pajtić. Zoran Ćirjaković, predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju, smatra da Pajtić ne treba da podnese ostavku, iako to od njega traže opozicione stranke u pokrajini, ali naglašava da je to njegova odluka. Pajtić, prema njegovoj oceni, sada mobiliše glasačko telo.

"Pajtiću nedostaje politička platforma. On je ovim otvorio novu kartu. I naprednjacima to na neki način odgovara", kaže on.

Ćirjaković ne veruje da će biti vanrednih pokrajinskih izbora, ali naglašava da se Pajtić odlično snašao, jer članovi opozicije u Vojvodini, koji su na vlasti na republičkom nivou, sada ponovo govore kao i tokom devedesetih godina.

"Zanimljivo mi je to da Pajtić dobija vetar u leđa. Ovo je politički racionalno ponašanje. To mi se ne sviđa, ali nije neracionalno", objašnjava on.

Prema Orlovićevoj oceni, Pajtić je dao povoda republičkoj vlasti da, posle "11 dana pakla" i teških pregovora sa Kosovom, okrene problem sa Kosova na Vojvodinu.

"Pajtić se sam namestio ovom deklaracijom. Imali smo jednu vrstu teatra apsurda. Iz deficita patriotizma na Kosovu ušli smo u suficit patriotizma u Vojvodini", zaključio je on.

O RBV, kreditu i Balkanskom špijunu

Govoreći o Razvojnoj banci Vojvodine i problemima u koje je DS zapala usled nevraćanje kredita toj banci, Pajtić je rekao da je taj "kredit dat bez njegovog znanja, po zelenaškoj kamati".

"Čvorović na sve strane, kao u Balkanskom špijunu. Kredit RBV je dat bez mog znanja, i to po zelenaškoj kamati. DS je obezbedila sredstva i on će biti vraćen. Razvojna banka Vojvodine je otišla u stečaj u dogovoru sa Narodnom bankom Srbije. Zar hoćete da kažete da sam ja davao kredite na šalteru? Naravno da svi tako misle kad se ta priča podvlači po medijima. Ako neko krši zakon, treba da odgovara. Ali najpre istraga treba da se završi", smatra on.

Pajtić je istakao i da "ako je neko prekršio zakon, meni je zabio nož u leđa".

"Za devet godina koliko vodim Vladu Vojvodine imamo jednu jedinu aferu, i to ako se dokaže da je afera. Koliko su republičke vlade imale afera - stotine, sigurno više desetina. Ova jedina je izuzetak, a ne pravilo. Pokrajinska vlada je bila mnogo ozbiljnija od svih republičkih zajedno za ovih devet godina", rekao je on.

Prema njegovim rečima, deklaracija insistira na tome da se odredi da je Srbija "pravna država ili farsa od države".

"Svako ko je kriv treba da odgovara i niko ne može da spreči nekoga ko je odgovoran da ne odgovara", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

229 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: