Četvrtak, 04.04.2013.

12:12

Tači: Beograd je u teškoj situaciji

Hašim Tači izjavio da je optimista po pitanju postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da obe zemlje treba da donesu teške odluke.

Izvor: Beta

Default images

"Na Kosovu ima skeptika koji ne veruju u postizanje sporazuma, ali sam ja optimista da će se to dogoditi", kazao je Tači na otvaranju Međunarodne konferencije o javnoj diplomatiji i međugraničnoj saradnji u Prištini.

Kosovski premijer je rekao da se, ukoliko ne bude sporazuma, može očekivati pogoršanje stanja, te pozvao na dalji rad radi postizanja sporazuma sa Srbijom.
Prema njegovim rečima, u narednim danima i Priština i Beograd treba da donesu teške odluke, koje neće biti populističke.

Tači je rekao da je i Beogradu sada jasno da neće biti nikakvog posebnog statusa za sever Kosova i da je i Beograd u teškoj situaciji.

"Došli smo do izuzetno značajne faze, odlučujuće faze. Mogu slobodno reći i u finalnom delu procesa odlučivanja i otvaranja osetljivih tema, koje nisu nimalo populističke ni za vođstvo na Kosovu, možda i u Srbiji, ali koje su u interesu mira i stabilnosti kako za Kosovo takođe i za Srbiju i ceo region", rekao je kosovski
premijer.

Takve odluke, prema njegovim rečima, u interesu su Kosova i iznad svakog političkog ili izbornog poena i otvaraju perspektive. Tači je rekao da niko od lidera na Kosovu, možda čak ni u Srbiji, kao i akteri u Briselu, nisu mogli da zamisle da se može okončati vekovni sukob Kosova i Srbije i istakao da to što je postignuto za šest meseci nije postignuto za ceo jedan vek.

Tači je i na ovoj konferenciji ponovio da je Kosovo bilo spremno da prihvati sporazum još na sastanku 4. marta, da je to bilo spremno da uradi i 2. aprila, ističući da se oseća izuzetno dobro zbog podrške koju ima od EU i SAD.

Prema njegovim rečima, delegacije Kosova i Srbije imaju različite pristupe rešavanju problema severa Kosova.

"Mi se trudimo i radimo da imamo rešenja u službi svih građana na multietničkom principu, dok je pristup Beograda orjentisan samo na Srbe koji žive na severu i nikada na jednom od osam sastanaka nije rečeno ništa o Srbima koji žive na jugu, što je uznemiravajuće", rekao je Tači.

Podsetimo, 8. runda dijaloga, koja se smatrala odlučujućom, završena je bez dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: