"Maksimalan nivo aflatoksina 0,08"

Petar Bogosavljević iz Pokreta potrošača Beograda kaže da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku maksimalno iznosi 0,08, na koliko su "baždareni instrumenti u EU".

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

14:35

Default images

Bogosavljević je naglasio da treba što pre vratiti izgubljeno poverenje potrošača i uspostaviti normalnu proizvodnju i potrošnju mleka, zbog čega vlada treba "pod hitno da preispita i promeni odluku o promeni pravilnika".

Prema zvanično objavljenim podacima, imamo oko 30 odsto uzoraka bez tragova aflatoksina, a više od 30 odsto uzoraka je uslovno rečeno, u "podnošljivoj", graničnoj zoni i kreće se oko 0,05 mikrograma, kazao je Bogosavljević na konferenciji za novinare.

Kod gotovo 40 odsto uzoraka utvrđen je aflatoksin iznad granica koje se tolerišu u EU, a u pet odsto su utvrđene znatno veće količine iznad tih, ali su one za oko pet puta manje od ranije propisanih u pravilniku, rekao je Bogosavljević, pozivajući se na podatke Ministarstva poljoprivrede i pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu.

"Na osnovu tih podataka Vlada Srbije nije smela da povećava sadržaj iznad vrednosti ranije propisanih pravilnikom", ponovio je Bogosavljević.

On je istakao i da nijedna informacija koja se odnosi na zdravlje i bezbednost hrane ne sme da bude "proglašena tajnom" i da o svemu treba obavestiti javnost, dodajući da proizvodi treba da sadrže preciznu deklaraciju kako bi potrošaču prilikom kupovine na raspolaganju bili svi potrebni podaci.

Situacija sa aflatoksinom pokazala je da naša zemlja ima vrlo ozbiljne probleme u delu proizvodnje stočne hrane i sirovog mleka, kao i da se u dovoljnoj meri ne poštuje uspostavljena organizacija kontrole kvaliteta, kazao je Bogosavljević, dodajući da odgovornost snose ne samo proizvođači, već i inspekcija i mlekare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: