Omogućiti srpsku samoupravu na KiM

Dačić izjavio da dogovor o institucijama na severu Kosova nije postignut, kao i da se u Briselu razgovaralo isključivo o zajednici srpskih opština.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

17:20

Default images

Premijer Srbije je rekao da je to pitanje u dvodnevnim razgovorima bilo ključno, a da taj predlog nije odbačen, ali da još nije ni prihvaćen.

"Mi nećemo dozvoliti nikakvo demontiranje institucija, dok se ne dogovorimo šta će ih zameniti", rekao je Dačić novinarima posle sastanka s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

"Za mene je bilo važno da mi načelno iznesemo svoje stavove, šta mislimo, kakav je način i put za prevazilaženje problema institucija“, rekao je premijer Dačić za B92 i dodao, „Svako od nas je izneo kako vidi to“.

Na pitanje da li će doći do ukidanja paralelnih institucija, Dačić je rekao: „Ovde se preimenjuje onaj princip koji je potpuno normalan, da možemo da razgovaramo o tome". Dačić je ponovio da mora da postoji paket koji bi podrazumevao postojanje zajednice srpskih opština sa nadležnostima, načinom izbora, i koji bi omogućio srpsku samoupravu na KiM.

"Onda je moguće razgovarati o tome da se institucije Srbije transformišu u institucije zajednice srpskih opština", kazao je Dačić za B92.

„Treba tražiti kompromise, ne zbog datuma, stvorio se utisak da se sve radi zbog datuma“, kaže Dačić i dodaje da je najvažnije postići održivo rešenje za Kosovo, ali ako bi to koordiniralo sa datumom, bilo bi dobro.

Predsednik Vlade Srbije smatra da bi dobijanje datuma početka pregovora o članstvu Srbije u EU bilo značajan podsticaj da se dođe do dogovora o institucijama na severu Kosova, a da bi, s druge strane, nedobijanje datuma moglo da "ubije dijalog" sa Prištinom, jer bi stvorilo utisak kod Srba da nikada ništa neće dobiti od EU i da dijalog ne treba ni voditi.

Ako ne bismo dobili datum, to bi loše uticalo na dijalog, jer bi kod Srba stvorilo uticaj da mi ništa nećemo dobiti od međunarodne zajednice, kaže premijer. "Mi smo saglasni da se reši pitanje institucija, ne zadirući u pitanje statusa, ako može u narednih mesec dana, pa je zato i nastavak dijaloga zakazan za 4. mart", rekao je premijer za B92.

"Međunarodni odnosi su takvi da ne možemo računati u skorijem periodu da će se desiti neka revolucionarna promena i da će svi podržati srpsku stranu, zato je nama u interesu da se dodje do pravednog dogovora", poručio je Dačić.

On je posle sastanka novinarima izjavio da se danas isključivo razgovaralo o zajednici srpskih opština, a da su sva druga otvorena pitanja sporedna u odnosu na to, a da se u razgovorima rukovodio platformom i Rezolucijom o Kosovu.

Dačić je za B92 rekao da želi da se dođe do takvog rešenja da "Srbi budu zadovoljni, da to bude njihova vlast, a sa druge strane da Priština prihvati tu vlast kao onu koja nije tu da radi protiv Prištine".

On je posle sastanka rekao da ta vlast mora imati mogućnost da bira svoje predstavnike i da štiti interese Srba na Kosovu.

Zasad, kako je dodao, o svemu tome se mora nastaviti razgovor, jer još nisu prihvaćeni neki elementi ovog predloga. O tome će se sad obaviti konsultacije u državnom vrhu i vlastima u Beogradu, kao i među ekspertima.

Dačić je objasnio da srpski predlog znači da Srbi na Kosovu neposredno biraju svoje predstavnike ili možda i delegiranjem iz devet srpskih opština.

Mora se utvrditi tačno koje bi bile sve izvršne nadležnosti vlasti tih opština, ali za sada o tome nije bilo moguće postići neki jasniji dogovor, kazao je Dačić.

Dodao je da sada treba još da se vidi da li Priština prihvata da zajednica ima određenu ulogu u strukturi političke vlasti, što znači i izvršnu vlast.

On je rekao da ne može dati više pojedinosti o toku samih pregovora u Briselu, istakavši da je sa Ketrin Ešton i Tačijem postignut dogovor da se zasad ne ide u pojedinosti da to ne bi opterećivalo dijalog.

Srpski premijer je naglasio da je srpska strana zadovoljna time što niko nije osporio potrebu formiranja zajednice srpskih opština, iako to još nije sasvim prihvaćeno i rekao da je to dobar put za ukidanje takozvanog paralelizma institucija.

Na pitanje da li to znači da je rešenje za ovo pitanje i ključni uslov za dobijanje datuma za pregovore Srbije o članstvu sa EU i da li ima novih uslova, Dačić je naglasio da nema novih uslova, ali i da su ovi "stari" takođe veoma teški i da je potrebno dosta mudrosti i strpljenja da se nađe rešenje kojim će biti zaštićeni i srpski državni i nacionalni interesi.

Formiranje zajednice srpskih opština je, naglasio je Dačić, složeno pitanje, jer je reč o načinu konstituisanja zajednice opština, delovanju njenih organa koji bi trebalo da budu izvršni, a time bi se postiglo i ono što traže i neki u međunarodnoj zajednici, a to je da na severu Kosova ne bude bezbednosnih struktura Srbije.

"A mi kažemo da ih tamo u stvari i nema", dodao je Dačić.

Ovlašćenja zajednice srpskih opština bi se odnosila i na školstvo, zdravsto, pravosuđe i druga područja od interesa za Srbe na Kosovu, dodao je premijer. "Međutim, mi smo zadovoljni što se o ovoj temi sada ozbiljno razgovara", rekao je Dačić. Dačić je objasnio da srpska strana vidi tu buduću zajednicu srpskih opština na očigledno jedan način, dok prištinske vlasti to možda zasad ne vide isto tako, ali je naglasio da to može biti i ključni korak ka trajnijem rešenju kosovskog problema i bez ulaženja u pitanje statusa.

Srpski premijer je naglasio da je sada jako važno i da se, ako do dogovora i dođe, onda to i primeni u praksi.

On je dodao da su, upravo zbog primene mogućeg dogovora o stvaranju zajednice srpskih opština, zajedno s njim u Briselu bili i predstavnici Srba sa severa i južnog dela Kosova.

Dačić je podvukao da su očekivanja, isticana uoči ove runde dijaloga da će to biti presudno i doneti neke bitne prodore, jednostavno bila prevelika.

On je naglasio da je nemoguće rešiti ključne probleme u srpsko-albanskim odnosima koji postoje dva veka. "Kada bi problem srpsko-albanskih odnosa mogao da se reši za dva dana, neko bi to sigurno uradio pre mene", dodao je srpski premijer.

To je od velikog značaja za život Srba i na severu i na jugu Kosova i Vlada Srbije, kako je naglasio, sigurno neće uraditi ništa protiv interesa svog naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: