MK: Opozicija spava u parlamentu

Opozicija u Makedoniji vačeras spava u parlamentu. Oni ne daju da se donese novi budžet za 2013. jer smatraju da Vlada premijera Gruevskog krade.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 23.12.2012.

18:29

Default images

Pevanjem makedonske himne, pesama i uzvicima "Ua lopovi", oni su se priključili liderima nekoliko opozicijskih stranaka koji su došli ispred Skupštine da podrže poslanike opozicije, koji su u znak protesta zbog najave vlasti da će sutra u parlametu biti usvojen budžet, odlučili da noć provedu u zgradi skupštine, ispred sale u kojoj se održavaju plenarne sednice.

Ispred Skupštine su došli lider najveće opozicijske stranke Socijaldemokratski savez Makedonoje Branko Crvenkovski, i lideri manjih stranaka, Ljubčo Georgievski, Titot Petkovski, Fijat Canovski.

Danas popodne poslanik SDSM Igor Ivanovski izjavio je da vlast priprema partijsko-policijski puč i ima nameru da sutra na silu izglasa predlog budžet bez da prođe komisijske rasprave, gde je debata blokirana zbog velikog broja amandmana, oko 1.000, koje su podneli poslanici SDSM i oko 400 od strane poslanika albanske opozicijske stranke NDP.

"Mi smo spremni, imamo i obavezu da idemo do kraja. Ukoliko građani, država, plaćaju visoku cenu i žrtvu režimu Gruevskog, mi smo spremni da preuzmemo odgovornost i nećemo se povući iz Skupštine", rekao je Ivanovski, koji je optužio predsednika Skupštine Trajka Veljanoskog da je izvršilac scenarija "za švercersko-špijunnsko i nezakonito donošenje bužeta".

Premijer Nikola Gruevski pre toga je uputio apel poslanicima opozicije da se donese budžet za sledeću godinu i da se ne kažnjava narod.

On smatra da iza blokade donošenja budžeta stoje sujeta i opstanak lidera SDSM Crvenkovskog.

Vlada je večeras održala hitnu sednicu na kojoj je utvrdila predlog budžet za 2013. godine, sa prihvaćena 44 amandmana opozicije.

Opozicija traži od Vlade da prihvati sve njene amandmane, sa kojima će, kako navodi, biti ušteđeno više od 200 miliona evra, ili će u suprotnom bojkotovati lokalne izbore predviđenje za mart sledeće godina i organizovati ulične proteste da bi "štitila novac građana".

Vlada smatra da će, ukoliko budžet ne bude donesen do kraja godina, biti dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje države i biće aktivirano privremeno finansiranje države, da neće moći da budu isplaćene plate radnicima u administraciji, niti penzije, i neće biti moguće planirano povećanje penzija za pet posto i biće dovedeno u pitanju održavanje lokalnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: