Kušner: Nisam čuo za žutu kuću

Bivši šef UNMIK-a Bernar Kušner danas je ponovo negirao da je znao za žutu kuću koja se pominje u istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Izvor: B92

Petak, 09.11.2012.

16:44

Default images

"Nikada! Nikada! Nikada nisam čuo za žutu, zelenu ili ljubičastu kuću", rekao je vidno uznemiren Kušner kada mu je u Prištini postavljeno pitanje vezano za istragu navoda o postojanju trgovine organima na Kosovu.

On je istakao da je za tu istragu odgovoran Euleks.

"Pre dve i po godine niste znali šta je to takozvana žuta kuća u Albaniji. Da li ste u međuvremenu saznali, s obzirom da se o tome vodi međunarodna istraga i da li ste dok ste, bili na čelu UNMIK-a, čuli o navodnoj trgovini organima?", pitao je Budimir Ničić, novinar "Glasa Amerike", koga je Kušner pre dve i po godine nazvao ludakom kada je postavio isto pitanje.

"Nikada nisam čuo o trgovini organima kada sam bio na čelu! Nikada! Nikada! A mi smo imali 45.000 vojnika, uključujući i u Albaniji, imali smo policiju... Rekao sam vam prošli put, i ponavljam. Postoji istraga koju obavlja Euleks, i on je zadužen za to, i pitajte Euleks. Ja nikada nisam video tu žutu, ili zelenu, ili ljubičastu kuću", odgovorio je Kušner, a prenose frankfurtske “Vesti” na svom sajtu.

On je dodao da su "nestale osobe bile veliki problem" i "više od problema" , na kojem se "danonoćno radilo".

"I ja sam radio, i radio, i radio. I znam da su se neki zatvorenici transportovani do Srbije... i da su i Kosovari trasportovali Srbe, ali i da su Srbi transportovali Kosovare...Ne znam za komšije. Bio sam zadužen za Kosovo. Kada je reč o nestalima, mi smo pokušali da otkrijemo ostatke", naveo je Kušner.

Kako je dodao, za ostalo ne zna.

"Ali mi verujte, sa medicinske tačke gledišta, da biste isporučili jetru, ili bubreg u lošem stanju, bi svakako možda bilo moguće, ne znam, ali tehnički posmatrano, da transportujete organ, i da napravite dobru operaciju je teško. Na Kosovu u to vreme, to je bilo nemoguće", ocenio je Kušner.

Ali, dodao je, tu postoji misija Euleksa i oni su zaduženi i oni su ozbiljni ljudi.

"Ne mogu da se setim njegovog imena, ali znam da je zadužen američki sudija. To je važno. Da se istraži", zaključio je bivši šef UNMIK-a.

Prilog B92 iz 2010. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: