Gase se odeljenja, sve manje prvaka

Poslednjih godina već nestalo preko 1.500 odeljenja, od jeseni se brišu još mnoga. Prošlog septembra bilo 3.533 upisanih osmaka, a tek 2.995 prvaka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

22:36

Default images

Mnoge osnovne škole u Srbiji upisaće ove godine manje odeljenja prvaka, jer u generaciji ima bar hiljadu dece manje. Najviše razreda biće ugašeno među 2.300 isturenih, uglavnom seoskih odeljenja.

Sa prvacima posebno kubure delovi Vojvodine i istočna Srbija. Sve škole dobile su uputstvo od Ministarstva prosvete i nauke kako će da reorganizuju odeljenja, jer ne bi trebalo da u jednoj učionici bude manje od 15 đaka, niti bi smelo da ih je više od 34. Za odeljenja sa manje od 15 učenika mora da postoji saglasnost Ministarstva prosvete i ona se obično daje seoskim školama.

Broj đaka u razredu mogu da smanje i deca iz programa inkluzije, jer svako dete koje traži posebnu pažnju nastavnika računa se kao dva, odnosno tri učenika.

U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da su školama dali rok do 15. avgusta da ih obaveste o broju đaka i odeljenja, posle čega će se znati za koliko će od septembra biti manji broj razreda i prvaka u srpskim školama.

Koliko je situacija dramatična najbolje pokazuje to što je prošlog septembra bilo 3.533 odeljenja osmaka, a tek 2.995 razreda prvaka. Podaci Ministarstva kažu da je poslednjih godina ugašeno ukupno 1.585 odeljenja u Srbiji.

Prema broju isturenih, uglavnom seoskih odeljenja, prednjači Pčinjski okrug, gde radi 47 matičnih i 167 izdvojenih škola. Bosilegrad ima jednu matičnu i 24 izdvojene male škole. U Bujanovcu je 11 matičnih i 30 isturenih odeljenja, a u Vranju 12 velikih i 46 malih škola.

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku, Crna Trava već četiri godine unazad ima samo po dva prvaka, pa se razredi i ne formiraju, već deca idu u susedna mesta. Matična osnovna škola, u svih osam razreda i još četiri isturena odeljenja, ima ukupno 50 đaka.

Da situacija nije ništa bolja ni u bogatijim opštinama, pokazuje i sam centar Beograda. U sedam osnovnih škola opštine Stari grad prošle godine upisano je svega 18 odeljenja sa 484 prvaka. Prosek ovde popravljaju deca sa periferije, čiji roditelji rade u centru, pa ih zato upisuju u škole u Starom gradu.

Rača, Topola, Majdanpek, Veliko Gradište, Sokobanja, Medveđa, Gadžin Han i Golubac samo su neke od opština u kojima je prošle godine bilo najviše pet razreda prvaka. Ceo Bosilegrad imao je 69.

Broj razreda biće narednih godina još manji, jer projektom racionalizacije mreže škola treba da se na minimum svede broj isturenih, koje broje manje od deset đaka. A trenutno od 3.467 škola, 1.140 je matičnih i čak 2.327 su isturena, uglavnom seoska odeljenja.

Katanac čeka mnoge od tih malih škola, ali i one veće, ako imaju manje od 400 đaka, a u krugu od dva kilometra postoji neka druga osmoletka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: