Ponedeljak, 16.07.2012.

13:22

"Autonomiju Vojvodine ugrožava DS"

Mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić ocenio da se na "veštački način" formira mišljenje da autonomiju Vojvodine ugrožava vlada koja još nije ni formirana.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Prema njegovim rečima, neophodno je tražiti rešenja, a ne politizovati takva pitanja, a on lično, istakao je, neće dozvoliti da se sporna pitanja rešavaju na bilo koji način osim demokratski.

"Pružam ruku saradnje, da Srbija bude što jača, što razvijenija i da ima mesto u evropskoj porodici naroda", rekao je mandatar.

Osvrnuvši se na izjavu lidera LSV Nenada Čanka da je neophodno internacionalizovati pitanje autonomije Vojvodine, posle odluka Ustavnog suda Srbije, Dačić je podsetio da je sudije tog suda birala još aktuelna vlast, a da je SPS glasao u republičkoj skupštini za Status Vojvodine.

"Protiv sam toga da se ovo pitanje zloupotrebljava", rekao je Dačić i dodao da je to možda dobro za dnevnu politiku, ali i da su izbori prošli.

On je još jednom naglasio da ako je i napravljen problem oko autonomije Vojvodine - napravila ga je vlada Demokratske stranke.

"Neću dozvoliti da se veštački formira mišljenje da je autonomija Vojvodine ugrožena. Ako je neko ugrožava, ugrožava je vlast Demokratske stranke. Nismo mi birali Ustavni sud", rekao je Dačić.

Odgovor DS-a dobio je gotovo momentalno i to od potpredsednika stranke i premijera Vojvodine, Bojana Pajtića.

"Ta odluka najveće probleme nanosi upravo DS-u čiji kadrovi vode pokrajinsku vladu i druge institucije. Svakom ko iole prati političku scenu u Srbiji je jasno da odluka Ustavnog suda nikako nije mogla biti u interesu DS-a. Naprotiv, to je toliko jasno da čak nije potrebno posebno ni dodatno obrazloženje”.

Oglasili su se i u DSS-u. Slobodan Samardžić smatra da nema mesta za internacionalizaciju i da ta najava Čankovog LSV-a predstavlja neurotičan stav onih koji su izgubili. Odluka kojom se 22 odredbe o nadležnostima Pokrajine proglašavaju neustavnim stupila je na snagu danas. Među njima su i one da je Novi Sad glavni grad Pokrajine, kao i da Vojvodina može osnivati svoje predstavništvo u Briselu.

Lider SVM Ištvan Pastor je, s druge strane, ocenio da je Liga socijaldemokrata Vojvodine mogla više da učini za Vojvodinu da su njeni poslanici drugačije glasali prilikom usvajanja republičkih budžeta ili nekih zakona, kada je SVM principijelno štitio interese pokrajine.

"Šta, uostalom, znači internacionalizacija? Mi konstantno to radimo štiteći interese pokrajine i u razgovorima sa predstavnicima međunarodnih institucija", rekao je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: